Yanlışlıkla Biçimlendirmeden Sonra Bir Nikon Kameradan Silinen Fotoğraflar Nasıl Kurtarılır?

Nikon kameramdaki hafıza kartını fotoğraflarımı yedeklemeden önce yanlışlıkla biçimlendirdim ve şimdi tüm fotoğraflarım gitti. Bunlar önemli görüntülerdi ve durumu daha da kötüleştirmeden yanlışlıkla biçimlendirme sonrası Nikon kameradan silinen fotoğrafları kurtarmanın en iyi yolu hakkında tavsiyeye ihtiyacım var.

Henüz karttan umudu kesmezdim. Silme işleminden sonra Nikon çekimlerinin geri geldiğini gördüm, hızlı biçimlendirmeden sonra da geri geldiklerini gördüm. Benim durumumda önemli olan şey, insanların anlattığı kadar karmaşık değildi. Yeni veriler eski dosyaların üzerine yazılmadıysa, kurtarma hâlâ mümkün olabiliyordu.

İlk olarak, SD kartı şimdi kullanmayı bırakın. Daha fazla fotoğraf çekmeyin. Video kaydetmeyin. Tekrar biçimlendirmeyin. Her yeni dosya, silinen NEF, NRW veya JPEG görüntülerinizin hâlâ duruyor olabileceği alana girer.

Hızlı biçimlendirme çoğu zaman kurtarılabilir. Tam biçimlendirme daha kötüdür. Güvenli silme ise daha da kötüdür. Eğer yanlışlıkla sadece hızlı biçimlendirme yaptıysanız, şansınız hâlâ fena değil.

Yedek yoksa, doğrudan kurtarma yazılımına geçerdim. Disk Drill ile sağlam sonuçlar aldım. Nikon RAW dosyalarında, NEF ve NRW dahil, ayrıca normal JPEG’lerde kullandım. Kurulumu kolaydı; bu önemliydi çünkü kötü bir durumu daha da kötüleştirmek istemiyordum.

İzleyeceğim temel adımlar:

1. SD kartı kameradan çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza bağlayın.
  3. Disk Drill’i SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
  4. Uygulamada SD kartı seçin.
  5. Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  6. Universal Scan çalıştırın. Silinmiş veya biçimlendirilmiş kartlar için benim başlayacağım seçenek bu olurdu.
  7. Taramanın bitmesini bekleyin, sonra bulduklarını önizleyin.
  8. RAW dosyaları önizlemede düzgün görünüyorsa, bunu iyi bir işaret sayardım.
  9. Dosyaları bilgisayarınıza veya farklı bir sürücüye kurtarın. Bunları aynı SD karta geri kaydetmeyin.

Videoları da kaybettiyseniz, ilk taramadan sonra Advanced Camera Recovery’yi de denerdim. Standart taramaların kamera video dosyalarını kaçırdığını gördüm, özellikle parçalanmışlarsa. O ek geçiş bazen ilkinin atladığı şeyleri çıkarabiliyordu.

İnsanların beklemediği bir şey var: kurtarılan RAW dosyaları çoğu zaman çirkin genel adlarla ve orijinal klasör düzeni olmadan geri gelir. Klasörlerin numaralandırılmış dosya karmaşasına dönüştüğünü yaşadım. Sinir bozucu, evet. Ama normal. Kurtarma araçları çoğu zaman eski dosya sistemini birebir geri yüklemek yerine dosyaları imzalardan yeniden oluşturur.

Ayrıca, NEF dosyaları varsayılan Windows Fotoğraflar uygulamasında açılmayı reddederse panik yapmayın. Bunu bir kez yaşadım ve dosyaların bozuk olduğunu sandım. Aslında iyiydiler. Windows’un Nikon RAW desteği tutarsızdır. Onlara bozuk demeden önce uygun NEF desteği olan bir yazılımda açın.

Tarama yapmadan önce diğer yerlerinizi de kontrol edin. Bunu bir kez gözden kaçırdım ve bir saat kaybettim. Şuralara bakın:

1. Daha önce geziyi içe aktardıysanız bilgisayarınıza.
  2. Kuruluysa SnapBridge’e.
  3. Açık bıraktığınız herhangi bir bulut fotoğraf senkronizasyonuna.
  4. Harici sürücülere, eski dışa aktarma klasörlerine veya yedekleme yazılımına.

Kart hiç görünmüyorsa, bağlantısı sürekli kesiliyorsa veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, orada dururdum. Tarama başlıyor ama kart çevrimdışı oluyorsa da aynı. Bozulmakta olan bir kart çok hızlı daha kötü hâle gelir. O noktada profesyonel bir kurtarma hizmeti daha güvenli seçenektir.

Yani evet, hâlâ bir şans var. Silinen fotoğraflar, hızlı biçimlendirilmiş kartlar, kayıp tatil çekimleri; üçünün de beklenenden daha iyi sonuçlandığını gördüm. Asıl önemli olan hız. Karta yazmayı durdurun, onu bir bilgisayardan tarayın ve bulduğunuz her şeyi farklı bir sürücüye kurtarın.

Eğer biçimlendirme kamerada olduysa, yapabileceğiniz en iyi şey karta kanıt gibi davranmaktır. Varsa SD karttaki yazma koruma anahtarını açın. Bu, kurtarmayı durdurmaz, ancak kartı taşırken yapılabilecek basit bir hatayı önlemeye yardımcı olur.

Büyük bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, kartı kullanmayı bırakın. Yine de bir konuda biraz farklı düşünüyorum. SnapBridge’in etkin olduğunu bilmiyorsanız önce bulut senkronizasyonunu kontrol etmeye çok zaman harcamazdım. Bunlar Nikon RAW dosyalarıysa, çoğu insanın zaten bulutta bir kopyası olmaz, bu yüzden ilk saatimi hazine avına değil, kurtarmaya harcardım.

Nikon’a özgü birkaç şey önemlidir:

1. Nikon gövdeler genellikle tam silme değil, hızlı biçimlendirme yapar.
  2. NEF dosyaları büyüktür, bu yüzden kısmi üzerine yazma onları hızla kullanılmaz hale getirir.
  3. XQD veya CFexpress kartlar genellikle daha iyi bir kart okuyucu gerektirir, ucuz okuyucular daha sık hata verir.
  4. Kameranız çift yuva kullandıysa, başka bir şey yapmadan önce ikinci kartı kontrol edin. İnsanlar bunu sürekli gözden kaçırıyor.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Kartı çıkarın.
  2. Kaliteli bir kart okuyucu kullanın.
  3. Kart sorunlu görünüyorsa, önce kartın birebir bayt kopyasını oluşturun.
  4. Taramayı orijinal kartta değil, kopya üzerinde yapın.

Disk Drill’in işe yaradığı yer burasıdır. Önce görüntü almayı tercih ederim çünkü kart okuma hataları vermeye başlarsa, üzerinde çalışabileceğiniz yine de tek bir kararlı kaynağınız olur. Bazı insanlar bu adımı atlar. Ben atlamazdım.

Ayrıca, karışık sonuçlara hazırlıklı olun. Kartın bazı bölümlerinin üzerine yazıldıysa JPEG kurtarma oranları genellikle RAW’dan daha iyidir. Tarama doğru boyutta dosyalar bulursa, örneğin garip bir 128KB taslak yerine 25MB’lık bir NEF gibi, şansınız artar.

Nikon’unuz fotoğraf ve videoyu aynı karta kaydettiyse, önce fotoğrafları kurtarın. Video parçaları zaman yer ve tarama sonuçlarını kalabalıklaştırır. Küçük bir ipucu, ama yardımcı olur.

Basit bir adım adım açıklama için, bu silinen ve biçimlendirilen dosyalar için en iyi SD kart fotoğraf kurtarma rehberi genel süreci sade bir dille anlatıyor.

Kart tıklıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya 0 bayt gösteriyorsa, yazılımı atlayın ve bir kurtarma laboratuvarına gidin. O noktada kendiniz müdahale etmek durumu hızla daha kötü hale getirir.

@mikeappsreviewer ve @cacadordeestrelas’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: kurtarmayı yalnızca dosya adlarına bakarak değerlendirmeyin. Nikon biçimlendirme işlemleri çoğu zaman önce dizin yapısını siler, bu yüzden gerçek görüntü verileri hâlâ yerinde olsa bile tarama dağınık görünebilir. Genel dosya adları görüyorsanız ama önizlemeler açılıyorsa, bu yine de iyi bir sonuçtur.

Ayrıca her zaman önce imaj alın diyenlere de biraz katılmıyorum. Kart kararsızsa imaj almak akıllıcadır, ancak kart sağlamsa ve çok teknik biri değilseniz, ek araçlarla uğraşmak sizi yavaşlatabilir. Normal bir yanlışlıkla kamera biçimlendirmesi durumunda, doğrudan salt okunur bir tarama genellikle yeterlidir. Süreci basit tutun ve gereğinden fazla karmaşıklaştırmayın.

Nikon kartlarda kontrol etmeye değer bir diğer şey de kameranın RAW ile birlikte daha küçük JPEG kopyaları oluşturacak şekilde ayarlanıp ayarlanmadığıdır. İnsanlar bunu unutup yalnızca NEF dosyalarını arıyor ve sonra gayet kullanılabilir JPEG sürümlerini kaçırıyor.

Pratik bir yazılım seçeneği istiyorsanız, Disk Drill Nikon SD kart fotoğraf kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir çünkü biçimlendirilmiş kartları işler ve genellikle NEF/JPEG dosyalarını oldukça iyi tanır. Ben klasör adlarına değil, önizleme kalitesine ve dosya boyutuna odaklanırdım.

Ayrıca araçları karşılaştırıyorsanız, silinmiş veya biçimlendirilmiş bellek kartları için en iyi SD kart kurtarma yazılımı önerileri hakkındaki bu konuya göz atmaya değer.

Bir sıkıcı ama önemli nokta daha: dosyaları bilgisayarınıza kurtarın, sonra kutlama yapmadan önce birkaçını gerçekten Nikon uyumlu bir yazılımda açın. İnsanların kurtarmanın başarısız olduğunu sandığını gördüm, oysa sorun sadece varsayılan görüntüleyicilerinin RAW dosyalarını açamamasıydı.

Bir ek Nikon açısı: kameranın her iki yuvaya da Yedek olarak mı yoksa RAW/JPEG ayrımıyla mı yazacak şekilde ayarlandığını kontrol edin. İnsanların biçimlendirilmiş bir SD kart yüzünden paniğe kapıldığını, oysa ikinci kartta ya RAW’ların ya da JPEG eşlerinin hâlâ sağlam olduğunu gördüm. Bu, herhangi bir kurtarma uygulamasından daha hızlıdır.

Ayrıca “hemen tara” tavsiyesine evrensel bir kural olarak biraz itiraz ederim. Kart çok az da olsa garip davranıyorsa, yavaş bağlanma, okuma takılmaları, Explorer’da kaybolma, o durumda hızdan çok kararlılık istersiniz. Böyle bir durumda, yapabiliyorsanız önce imajını alın. Kart tamamen sağlıklıysa, o zaman doğrudan salt okunur kurtarma elbette uygundur.

Yazılım konusuna gelince, Disk Drill Nikon kartları için makul bir seçimdir.

Artıları:

• İyi NEF/JPEG algılama
  • Basit önizleme akışı
  • Biçimlendirilmiş kartları makul düzeyde işler

Eksileri:

• Kurtarılan adlar/klasörler karmakarışık olabilir
  • Önizleme başarısı her zaman kusursuz bir dosya anlamına gelmez
  • Ücretli kurtarma sınırı sürüme bağlı olarak can sıkıcı olabilir

Ayrıca, kurtarılan NEF’leri yalnızca Windows Photos’ta test etmeyin. Bozuk olduklarına karar vermeden önce Nikon Studio NX, Lightroom, Capture One veya RAW destekleyen başka bir şey kullanın.

@cacadordeestrelas, @boswandelaar ve @mikeappsreviewer tarafından verilen tavsiyeler çoğunlukla yerinde. Benim eklemem sadece şu: çift yuva davranışını doğrulayın, küçük JPEG yan dosyalarını doğrulayın ve sonuçları dosya adlarına veya klasör yapısına göre değil, gerçekten açılabilen dosyalara göre değerlendirin. İnsanlar kurtarma sonuçlarını en çok burada yanlış yorumluyor.