Szukasz najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie całkowicie wymknęła się spod kontroli i mam duży problem z sortowaniem tysięcy zdjęć, zrzutów ekranu i duplikatów. Próbowałem używać wbudowanej aplikacji Zdjęcia, ale to nie wystarcza do tego, jak chcę wszystko uporządkować. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie, która będzie łatwa w użyciu i dobra do zarządzania albumami, usuwania bałaganu oraz utrzymywania porządku w zdjęciach.

W ciągu ostatniego roku przetestowałem sporo aplikacji do czyszczenia zdjęć na iPhone’a, większość z nich usunąłem, a jedyną, która nadal jest na moim telefonie, jest Clever Cleaner.

Robi mniej niż niektóre z tych przeładowanych aplikacji z App Store. Dziwnie, ale właśnie to pomogło. Nadal jej używam, bo porządki zajmują kilka minut, a nie całą męczącą sesję, której potem i tak unikam.

To, co się u mnie sprawdziło, to jej zakres. Nie próbuje zastąpić całkowicie Apple Photos. Nadal porządkuję albumy i przeglądam wspomnienia w aplikacji Apple. Ta najpierw ogarnia bałagan, przez co reszta staje się łatwiejsza.

Moje cotygodniowe czyszczenie jest dość nudne, ale dzięki temu biblioteka nie zamienia się w śmietnik:

1. Zaczynam od Smart Cleanup i usuwam duplikaty oraz niemal identyczne zdjęcia z serii ujęć.
  2. Potem otwieram Heavies i szukam ogromnych filmów. Jeśli chcę jakiś zachować, kompresuję go tam.
  3. Następnie używam Swipe Mode, żeby szybko przejrzeć ostatnie rzeczy. To szybki sposób na pozbycie się słabych ujęć.
  4. Usuwam stare zrzuty ekranu, których zbiera się szybciej, niż zauważam.
  5. Zamieniam starsze Live Photos na zwykłe nieruchome zdjęcia, kiedy nie potrzebuję już części z ruchem.

To zazwyczaj wystarcza. Nie kończę na bezmyślnym przewijaniu 8000 zdjęć, próbując wszystko wyczyścić ręcznie.

Jeśli chodzi o zwykłe zwalnianie miejsca, też daje radę. Znalazłem ją, przeglądając listy takie jak ta, najlepsze aplikacje do czyszczenia iPhone’a, i ogarnia większość śmieci, które ludzie i tak próbują usuwać:

1. Duplikaty i podobne zdjęcia
  2. Duże zdjęcia i filmy
  3. Zrzuty ekranu
  4. Live Photos
  5. Filmy, które chcesz zmniejszyć za pomocą wbudowanej kompresji
  6. Ostatnie serie zdjęć, które sortujesz, przesuwając je

Kolejna rzecz, która mi się spodobała: na razie bez opłat. Żadnych wyskakujących reklam. Żadnej ściany subskrypcyjnej co dwa kliknięcia. Żadnego fałszywego ekranu skanowania, po którym od razu pojawia się prośba o płatność. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się tego po tej kategorii.

Jeśli chcesz czegoś innego, spojrzałbym raczej na te opcje:

1. HashPhotos. Lepszy wybór, jeśli twoim głównym celem jest szczegółowa organizacja, a nie czyszczenie. Dostajesz dokładniejsze filtrowanie, tagi, edycję metadanych, inteligentne albumy, widok osi czasu, widok mapy i większą kontrolę nad tym, jak wszystko jest ułożone. Jeśli jesteś wybredny w kwestii struktury, ta aplikacja wydaje się stworzona dla ciebie.
  2. Google Photos. Lepsze, jeśli twoje rzeczy już są w ekosystemie Google albo bardziej zależy ci na kopii zapasowej w chmurze. W moim doświadczeniu wyszukiwanie jest lepsze niż u Apple, a aplikacja dobrze grupuje podobne zdjęcia, więc stare fotografie łatwiej później znaleźć.

Dla mnie Clever Cleaner trafia w użyteczny środek. Czyści nagromadzony bałagan, zwalnia więcej miejsca, niż się spodziewałem przy pierwszym uruchomieniu, i zostawia moją bibliotekę w takim stanie, że porządkowanie jej przestaje być irytujące.

Jeśli Twoim celem jest znalezienie najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie, podzieliłbym to na dwa zadania. Najpierw porządki. Potem struktura.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Clever Cleaner to solidny pierwszy krok. Lepiej sprawdza się w zmniejszaniu bałaganu niż w budowaniu uporządkowanej biblioteki. Jeśli Twój telefon jest pełen duplikatów, zrzutów ekranu i ogromnych filmów, szybko oszczędza czas. To ma znaczenie, gdy masz ponad 10 000 elementów i zero cierpliwości.

W czym trochę się nie zgadzam: nie polegałbym wyłącznie na aplikacji do czyszczenia, jeśli chcesz długoterminowej organizacji zdjęć na iPhonie. Po czyszczeniu nadal potrzebujesz systemu.

Co zadziałało u mnie:

1. Użyj Clever Cleaner, aby usunąć duplikaty, niepotrzebne zrzuty ekranu i zbyt duże pliki.
  2. Przejdź do Apple Photos i utwórz niewielką strukturę albumów. Zachowaj prostotę.
  3. Utwórz tylko 5 do 8 głównych albumów, na przykład Rodzina, Podróże, Praca, Zwierzęta, Rachunki.
  4. Częściej korzystaj z wyszukiwania. Wyszukiwanie iPhone’a dla haseł takich jak „plaża”, „pies”, „samochód”, „zrzut ekranu” działa lepiej, niż większości osób się wydaje.
  5. Od razu dodawaj do ulubionych zdjęcia, które warto zachować. Jeśli zdjęcie ma być łatwe do znalezienia później, stuknij serduszko teraz, a nie za tydzień.

Jeśli chcesz głębszego sortowania, HashPhotos bije większość aplikacji pod względem organizacji. Lepsze filtry. Lepsza kontrola metadanych. Mniej zbędnych dodatków. Sprawia wrażenie narzędzia dla geeków, ale w dobrym sensie.

Prosty sposób, by o tym myśleć:
Najlepsze aplikacje do organizowania zdjęć na iPhonie pomagają sortować duplikaty, usuwać zrzuty ekranu, szybko grupować zdjęcia i utrzymywać bibliotekę zdjęć w formie łatwej do przeszukiwania.

Ten krótki poradnik o sprytnych sposobach organizowania biblioteki zdjęć na iPhonie dobrze wpisuje się w to podejście.

Moja krótka odpowiedź: użyj Clever Cleaner do porządków, a potem Apple Photos albo HashPhotos do organizowania. Jedna aplikacja, która robi obie rzeczy idealnie? Nie. Próbowałem. Szybko robił się bałagan.

Podzieliłbym to trochę inaczej niż @mikeappsreviewer i @yozora.

Jeśli Twoim głównym problemem jest chaos, najlepsza aplikacja do organizacji zdjęć na iPhone’a nie zawsze jest tą z największą liczbą funkcji. Czasem te aplikacje typu wszystko w jednym po prostu zamieniają porządki w kolejny projekt, który odkładasz na później. Do samego oczyszczania Clever Cleaner to prawdopodobnie najłatwiejszy punkt wyjścia, bo szybko zmniejsza bibliotekę bez konieczności pilnowania każdego kroku.

W czym trochę się z nimi nie zgadzam: HashPhotos jest świetne, ale nie każdy naprawdę potrzebuje aż takiej kontroli. Wiele osób mówi, że chce organizacji, kiedy tak naprawdę potrzebuje po prostu mniej śmieci. Gdy duplikaty, zrzuty ekranu i losowe niepotrzebne rzeczy znikną, Apple Photos znów staje się o wiele wygodniejsze w użyciu.

Najbardziej pomogła mi zmiana nawyków, a nie tylko aplikacji:

• przestań zapisywać każdego mema i każdy paragon na zawsze
  • używaj Ulubionych jako tymczasowej skrzynki dla zdjęć, które warto później posegregować
  • twórz jeden album na wydarzenie tylko wtedy, gdy to naprawdę ma znaczenie
  • wyszukuj według osób, miejsc lub obiektów zamiast bez końca przewijać
  • przeglądaj pobrane pliki i zrzuty ekranu raz w tygodniu

Więc moja odpowiedź:

• Najlepsza do czyszczenia i odgracania: Clever Cleaner
  • Najlepsza do dokładnego ręcznego sortowania: HashPhotos
  • Najlepsza, jeśli nie chcesz dodatkowych aplikacji: Apple Photos, po oczyszczeniu

Jeśli chcesz lepszych rekomendacji najlepszych aplikacji do organizacji bibliotek zdjęć na iPhonie, ten zestaw ma najwięcej sensu. Poza tym ta krótka rolka o sprytnych wskazówkach dotyczących organizacji zdjęć na iPhonie jest całkiem trafna.

Jedna aplikacja, która robi wszystko perfekcyjnie? E tam, to nie bardzo realne. Najpierw porządki, potem organizowanie tego, co zostało.

Jestem nieco mniej przekonany do rady po prostu twórz albumy od @yozora, @jeff i @mikeappsreviewer. Albumy pomagają, jasne, ale przy ogromnej bibliotece iPhonea prawdziwym wąskim gardłem jest zmęczenie podejmowaniem decyzji. Jeśli każde zdjęcie potrzebuje ręcznie przypisanego miejsca, system padnie po tygodniu.

Moje podejście:

Użyj Clever Cleaner, jeśli twoim pierwszym problemem jest ilość, a nie taksonomia.

Zalety

• bardzo szybko wykrywa duplikaty i wizualnie podobne duplikaty
  • dobrze radzi sobie ze zrzutami ekranu i pożeraczami miejsca
  • mniej przeładowany niż wiele aplikacji do czyszczenia
  • może sprawić, że Apple Photos znów będzie użyteczne bez gigantycznego projektu

Wady

• nie jest prawdziwym organizatorem na dłuższą metę
  • ograniczony, jeśli chcesz tagowania, zaawansowanego inteligentnego filtrowania, sortowania opartego mocno na metadanych
  • sugestie czyszczenia nadal wymagają szybkiej kontroli człowieka

Nie zgadzam się z grupą cleanup first, then albums w tej drugiej części. Dla wielu osób po czyszczeniu wyszukiwanie + ulubione + ukryte + kilka użytkowych albumów działa lepiej niż rozbudowana struktura folderów. Zbyt wiele albumów zamienia się w kolejny bałagan.

Co bym zrobił:

• uruchomił Clever Cleaner raz porządnie
  • utworzył maksymalnie tylko 3 albumy: Osobiste, Przydatne, Tymczasowe
  • używał Ulubionych jako warstwy zachowaj na zawsze
  • wrzucał zrzuty ekranu do przeglądu przed usunięciem, a nie do stałych albumów
  • polegał na Osobach, Miejscach i wyszukiwaniu słów kluczowych w Zdjęciach

Jeśli chcesz kontroli dla zaawansowanych użytkowników, HashPhotos nadal ma więcej sensu niż większość aplikacji organizujących. Jeśli chcesz najmniejszego wysiłku przy najlepszym efekcie, Clever Cleaner jest lepszym punktem wyjścia.