Silinen GoPro video görüntülerini kurtarmak hâlâ mümkün mü? Bir tavsiye var mı?

GoPro cihazımdan SD kartta yer açarken yanlışlıkla video kayıtlarını sildim ve şimdi bu dosyaları geri getirmenin bir yolu olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Klipler gerçekten çok önemli ve bu olaydan sonra kartı çok fazla kullanmadım. GoPro video kurtarma, SD karttan silinen görüntüler ve denemek için en iyi kurtarma yazılımı veya adımlar konusunda yardım arıyorum.

Kaybolan GoPro kliplerini birden fazla kez kurtarmak zorunda kaldım ve evet, bu tür bir kurtarma en karmaşık olanlardan biridir. Bazen silinen görüntüler hâlâ kartta duruyor olur. Sorun şu ki, aksiyon kamerası videosu silinmiş bir fotoğraf ya da Word dosyasından farklı bir şeydir.

Bunu her şeyden önce yapın

SD kartı kullanmayı bırakın.

Ciddiyim. Daha fazla video çekmeyin. Kartı biçimlendirmeyin. Aceleyle bulduğunuz onarım araçlarını çalıştırmayın. Bir dosya silindiğinde, yeni görüntüler üzerine yazılana kadar video verileri çoğu zaman yerinde kalır. Her yeni kayıt, şansınızı biraz daha azaltır.

Önce birkaç basit şeyi kontrol ederdim:

1. Hesabınız bunu içeriyorsa GoPro bulut Çöp Kutusu veya Son Silinenler
  2. Bilgisayarınızda, harici sürücüde veya eski bir yedekleme klasöründe kopyalanmış görüntüler
  3. Karttaki LRV dosyaları; çünkü bu düşük çözünürlüklü önizlemeler bazen günü kurtarır
  4. Kartı tekrar taktığınızda kameranın bir onarım istemi sunup sunmadığı

Bunların hiçbiri işe yarar bir şey vermezse, evet, sıradaki adım veri kurtarma yazılımıdır.

GoPro kurtarma neden bu kadar sık ters gidiyor

Bu, insanların kafasını karıştırıyor. Silinmiş bir JPG genelde basittir. Silinmiş bir GoPro klibi ise pek öyle değil.

Daha yeni kameralarda kayıt genelde tek ve düzenli bir MP4 parçası olarak yazılmaz. GoPro çoğu zaman ana videoyu, önizleme akışlarını, sesi, GPS verilerini, küçük resimleri ve diğer meta verileri kartın farklı yerlerine parçalar halinde kaydeder. Bazen çok sayıda parça olur.

Bu yüzden tarama yaparsınız, uygulama bir MP4 bulduğunu söyler, geri yüklersiniz ve dosya açılmaz. Bunu gördüm. Yazılım parçaları aldı, ama onları doğru sırada yeniden oluşturmadı.

Bu durum özellikle şunlarda sık görülür:

1. GoPro Hero modelleri
  2. DJI dronları
  3. Insta360 kameraları
  4. Yeni Sony, Canon, Nikon ve Panasonic kameralar
  5. Araç kameraları

Video kurtarmada yalnızca tarama yapmak hikayenin tamamı değildir. Yeniden yapılandırma yöntemi çok önemlidir.

İlk neyi denerdim

Ben olsam Disk Drill ile başlardım.

Kullanacağım kısım Gelişmiş Kamera Kurtarma modu olurdu. GoPro görüntüleri için bunu seçmemin ana nedeni bu. Kaydı tek ve temiz bir dosya gibi ele almak yerine, dağınık video parçalarına bakar ve bunları oynatılabilir bir şeye dönüştürmeye çalışır. Bu yaklaşım, kayıtları kartın her yerine bölen GoPro, drone, araç kamerası ve diğer kameralar gibi cihazlara uygundur.

Adımlar yeterince basit:

1. SD kartı bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın
  2. Disk Drill'i açın
  3. Bellek kartını seçin
  4. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin
  5. Taramayı başlatın
  6. Bulduklarını önizleyin
  7. Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin

Önizleme özelliği insanların düşündüğünden daha önemlidir. Önce kurtarma yapıp enkazı sonra ayıkladığınız araçlar kullandım. Burada, çoğu zaman devam etmeden önce klibin oynatılabilir olup olmadığına bakma şansınız olur. Disk Drill ayrıca kart kararsızsa önce kartın bire bir bayt düzeyinde bir görüntüsünün oluşturulmasını önerir. Sorunlu olan herhangi bir şeyde ben de aynısını yapardım.

İnsanların gündeme getirdiği diğer seçenekler

PhotoRec, araç kutusunda tutacağım ücretsiz seçenek olurdu.

Çok geniş bir dosya türü yelpazesini geri getirir ve hiçbir maliyeti yoktur. Bunun karşılığında deneyim daha zorludur. Kameraya özel video yeniden oluşturma yok, önizleme sistemi yok ve parçalanmış aksiyon kamerası görüntüleri için odaklanmış bir iş akışı yok. Rastgele adlara sahip kurtarılmış dosyalardan oluşan bir yığınla baş başa kalabilir ve bunları elle sıralamak zorunda kalabilirsiniz. Bunu bir kez yaptım. Hiç eğlenceli değil.

UFS Explorer farklı türde bir araçtır. Daha gelişmiş, daha teknik ve birçok tüketici uygulamasına göre daha zor vakalar için daha uygundur. Kurtarma yazılımlarında zaten deneyimliyseniz, mantıklıdır. Yine de bu özel GoPro sorunu için, Disk Drill’in sunduğu kadar akıcı ve kameraya odaklı bir kurtarma sürecine sahip değildir.

Saldırı sıralamam

Silinen görüntüler daha yeni bir GoPro, DJI drone veya benzeri bir kameradan geldiyse, şu sırayla ilerlerdim.

1. Disk Drill önce
  2. Ücretsiz bir alternatif isteseydim PhotoRec
  3. Daha fazla kontrol gerekseydi ve buna daha fazla zaman ayırmaya hazır olsaydım UFS Explorer

Kartınız önemliyse, tarayana kadar ona hiç dokunmayın. İnsanların en sık hata yaptığı kısım burasıdır ve yeni görüntüler eski blokların üzerine yazdığında kurtarma işi çok daha çetrefilli hale gelir. Bunu dürüst olmak gerekirse zor yoldan öğrendim.

Klipsleri sildikten sonra kartı kullanmadıysanız, evet, hâlâ gerçek bir şansınız var.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @boswandelaar’a katılıyorum, ama onların pek vurgulamadığı bir şeyi eklerdim: bazen sorun “silinmiş video”dan çok “eksik dosya dizini” olur. Basitçe söylemek gerekirse, görüntüler hâlâ orada olabilir, ancak kartın dosya tablosu temizlenmiş ya da bozulmuş olabilir. Bu önemli, çünkü bazı durumlarda dosya sistemi görünümünü yeniden oluşturabilen bir araç, yalnızca ham taramadan daha temiz sonuçlar verebilir.

Kontrol edeceğim birkaç ek şey:

• MISC, DCIM gibi gizli klasörlere ve garip şekilde kalmış .THM veya .LRV dosyalarına bakın
  • Kliplerin telefon/tabletinizdeki GoPro Quik uygulama önbelleğine kopyalanıp kopyalanmadığını kontrol edin
  • Daha önce otomatik yükleme kullandıysanız, kısmi bulut senkronizasyonu olup olmadığına bakın
  • Kartın bozulduğunu varsaymadan önce başka bir kart okuyucu deneyin. Kötü okuyucular saçma sorunlara yol açar

İnsanların sıkça benimsediği “sadece tara ve kurtar” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Gerçekten önemli GoPro görüntüleri için, kartın imajı üzerinde yalnızca tek bir geçiş değil, birden fazla kurtarma yöntemini denerdim. GoPro dosyaları parçalanmış olabilir ve bir uygulama oynatılabilir bir dosya kurtarırken diğeri bozuk bir MP4 çıkarabilir.

Disk Drill hâlâ iyi bir ilk deneme, özellikle GoPro video kurtarma için, çünkü çoğu genel dosya kurtarma uygulamasına göre kamera medyasını daha iyi işleme eğilimindedir. Ancak doğru boyutta klipler bulsa bile hâlâ açılmıyorsa, bu her zaman onların tamamen kayıp olduğu anlamına gelmez. Bazen ffmpeg ile yeniden paketlemek veya VLC’de açmak işe yarar.

Ayrıca, silinen klipler tek bir uzun oturumdan geldiyse, aynı zaman damgaları civarındaki her şeyi kurtarın. GoPro’nun bölümlenmiş dosyaları, aslında aynı kaydın parçaları oldukları hâlde rastgele çöp gibi görünebilir.

Bununla ilgili ek okuma burada da var: Bir Facebook tartışmasından GoPro görüntü kurtarma ipuçları

Evet, kartı yeterince hızlı kullanmayı bıraktıysanız hâlâ bir şans var.

Büyük kural konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, SD karta dokunmayın. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu: Herhangi bir onarım istemi verip vermediğini görmek için kartı tekrar GoPro’ya takmazdım. Görüntüler önemliyse, kamerayı karttan uzak tutardım. Bazı kameralar kartı bağladıklarında küçük veri parçaları yazar ve bu benim almak istemeyeceğim bir risk.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. SD kartta yazma koruma anahtarı varsa kartı kilitleyin.
  2. Kamera yerine USB üzerinden değil, iyi bir kart okuyucu kullanın.
  3. Önce kartın tam bir imajını alın.
  4. Orijinal kartı değil, imajı tarayın.
  5. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin.

Silme işlemi yakın zamanda olduysa ve yeni klipler kaydedilmediyse, kurtarma oranları genelde fena değildir. Aynı karta yeni 4K GoPro görüntüleri yazılmaya başladığında eski verilerin üzerine hızla yazılır. Tek bir dakikalık 4K60 video yüzlerce MB yer kaplayabilir, bu yüzden zaman önemlidir.

Disk Drill, özellikle kamera medyasını birçok genel dosya aracından daha iyi işlediği için GoPro video kurtarma için denemeye değer. Kart iyi görünüyor olsa bile önce kartın imajını almanın daha akıllıca olduğunu yine de düşünüyorum. İnsanlar bu adımı atlıyor, sonra kart tarama sırasında okuma hataları vermeye başlıyor. Ondan sonra işler çirkinleşiyor.

İnsanların unuttuğu bir şey daha var: Silinen kliplerin bölüm dosyalarına ayrılıp ayrılmadığını kontrol edin. GoPro uzun kayıtları sık sık parçalara böler. 1. bölüm gitmiş olsa bile 2. ve 3. bölümü kurtarabilirsiniz. Sinir bozucu, ama hiç yoktan iyidir.

Ayrıca, hızlı bir görsel rehber isterseniz, bu bağlantı SD kart video kurtarma sürecini sade bir dille açıklamaya yardımcı oldu:
silinen GoPro ve SD kart video dosyalarını kurtarmak için bu hızlı ipucunu izleyin

Disk Drill dosyaları bulursa ama oynatmazsa önce VLC’yi deneyin. Hasarlı MP4’leri Movies & TV veya QuickTime’a göre daha sık açar. Küçük bir detay, ama zaman kazandırır.