Proszę pomóc, przypadkowo usunąłem pliki z dysku twardego

Przypadkowo usunąłem ważne pliki z dysku twardego i opróżniłem Kosz, zanim zdałem sobie z tego sprawę. Próbuję ustalić najlepszy sposób na odzyskanie usuniętych plików, nie pogarszając sytuacji, ponieważ niektóre z tych dokumentów i zdjęć są naprawdę ważne. Szukam bezpiecznych porad dotyczących odzyskiwania danych z dysku twardego oraz kroków, które faktycznie działają.

Utrata plików z dysku HDD potrafi szybko zaboleć. Byłem w takiej sytuacji. Najgorsze, co możesz zrobić, to dalej używać dysku, jak gdyby nic się nie stało.

Pierwszy krok: przestań cokolwiek na nim zapisywać. Nie instaluj na nim aplikacji. Nie kopiuj na niego plików. Nie przenoś folderów z miejsca na miejsce. Każdy nowy zapis zwiększa ryzyko nadpisania danych, które wciąż możesz odzyskać.

Poza tym posłuchaj dysku, zanim zrobisz coś bardziej zaawansowanego. Mówię poważnie. Jeśli słyszę klikanie, zgrzytanie, zapętlone próby rozruchu, losowe rozłączenia albo cały system zaczyna się zawieszać po podłączeniu dysku, najpierw traktuję to jako problem sprzętowy. Tak samo, jeśli przeglądanie plików nagle robi się bardzo wolne albo dysk znika z Eksploratora czy Findera bez wyraźnego powodu. Szybkie sprawdzenie S.M.A.R.T. za pomocą narzędzia dyskowego też pomaga. Uszkodzone sektory i błędy odczytu zwykle pojawiają się tam, zanim dysk całkiem odmówi posłuszeństwa.

Jeśli dysk nadal się otwiera i możesz z niego odczytywać dane, zacznij od najprostszych rzeczy.

Najpierw sprawdź tutaj:

1. Kosz w Windows
  2. Kosz na Macu
  3. Historia plików w Windows
  4. Poprzednie wersje w Windows
  5. Time Machine na Macu
  6. Foldery kosza w chmurze, takie jak OneDrive, Google Drive, Dropbox i iCloud

Wiele plików, które wydają się utracone, znajduje się właśnie w jednym z tych miejsc. Zwłaszcza usługi chmurowe często przechowują usunięte pliki przez 30 dni, a czasem nawet dłużej.

Jeśli nic z tego nie pomoże, użyj oprogramowania do odzyskiwania danych. Widziałem, że ludzie często zaczynają od Disk Drill, bo łatwo zacząć z niego korzystać i dobrze radzi sobie z typowymi problemami: usuniętymi plikami, sformatowanymi dyskami, uszkodzonymi partycjami i dyskami RAW. Podgląd plików też jest przydatny. Jeśli podgląd się otwiera, szanse są często lepsze, niż wydawało się na początku.

Co bym zrobił:

1. Podłącz HDD do komputera.
  2. Zainstaluj program do odzyskiwania na innym dysku.
  3. Wybierz problematyczny HDD w aplikacji.
  4. Uruchom skanowanie.
  5. Sprawdź podgląd znalezionych plików.
  6. Zapisz odzyskane pliki w innym miejscu, nie na tym samym HDD.

Ten ostatni punkt ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Zapisywanie odzyskanych danych z powrotem na uszkodzonym dysku to prosty sposób, żeby zniszczyć to, co jeszcze zostało.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli dysk zaczyna głośniej pracować podczas skanowania, ciągle się rozłącza albo zawiesza cały komputer, zatrzymaj się. Nie próbuj działać na siłę. W takim momencie założyłbym, że uszkodzenie jest poważniejsze, a kolejne samodzielne próby zwykle utrudniają odzyskanie danych, zamiast je ułatwiać.

Opróżnienie Kosza nie oznacza, że dane zostały wymazane, więc jeszcze nie panikuj. Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby nie używać dysku, ale trochę mniej przekonuje mnie natychmiastowe wrzucanie każdego przypadku w pełny workflow obrazowania od @andarilhonoturno. Jeśli to po prostu normalny, sprawny HDD i usunięcie nastąpiło niedawno, czasem wystarczy ostrożne skanowanie w trybie tylko do odczytu. Jeśli jednak pliki są niezastąpione, to tak, najpierw wykonaj obraz.

Jedna rzecz, którą bym dodał, a którą obaj trochę pominęli: sprawdź, czy pliki nie były gdzieś jeszcze indeksowane, synchronizowane albo buforowane. Windows Search, listy ostatnich plików w aplikacjach, cache Adobe, autorecovery pakietu Office, nawet załączniki e-mail wysłane do samego siebie. Odzyskiwałem w ten sposób usunięte rzeczy bez dotykania narzędzi do odzyskiwania danych. Brzmi głupio, działa zaskakująco często.

Jeśli dodatkowo dysk jest wewnętrznym dyskiem systemowym, wyłącz komputer i podłącz ten HDD do innej maszyny jako dysk dodatkowy, jeśli możesz. Uruchamianie z tego samego dysku cały czas tworzy tymczasowe zapisy.

Do faktycznego odzyskiwania danych Disk Drill to solidny wybór, bo łatwo podejrzeć pliki przed ich przywróceniem. To ma znaczenie, bo ogromna lista odzyskanych plików jest bezużyteczna, jeśli połowa z nich jest uszkodzona. Odzyskuj dane na inny dysk, a nie z powrotem na ten oryginalny. Serio, ludzie tak robią, a potem zastanawiają się, czemu wszystko się pogorszyło.

Jeśli HDD zacznie klikać albo zawieszać system, przestań działać samodzielnie. To bardzo szybko staje się zadaniem dla laboratorium.

Jeśli chcesz więcej rekomendacji oprogramowania do odzyskiwania danych z dysku twardego, które naprawdę warto przeczytać, ten wątek też jest całkiem niezły.

Jeśli dysk jest sprawny, a usunięcie nastąpiło niedawno, Twoje szanse są całkiem dobre. Opróżnienie Kosza nie usuwa od razu danych pliku. Najczęściej usuwa tylko wpis w tabeli plików, dopóki nowe zapisy nie nadpiszą tych sektorów.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do zaprzestania używania dysku. Trochę nie zgadzam się z najpierw skanowaniem oryginalnego dysku, jeśli pliki są bardzo ważne. W przypadku HDD bezpieczniej jest najpierw wykonać obraz sektor po sektorze całego dysku, a dopiero potem uruchomić odzyskiwanie na obrazie. Narzędzia takie jak ddrescue w Linuksie są do tego stworzone. Jeśli skanowanie trafi na słabe sektory, obciążysz dysk tylko raz.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Przestań normalnie używać dysku.
  2. Podłącz go jako dysk dodatkowy.
  3. Sprawdź wolne miejsce. Jeśli po usunięciu zapisano dużo nowych danych, szanse na odzyskanie szybko maleją.
  4. Sklonuj lub utwórz obraz całego dysku na inny dysk o takiej samej lub większej pojemności.
  5. Uruchom oprogramowanie do odzyskiwania na obrazie, a nie na źródle.
  6. Odzyskaj pliki na trzeci dysk.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill jest w porządku, jeśli chcesz prosty interfejs i obsługę podglądu. Posortowałbym wyniki według oryginalnej ścieżki folderu i sygnatury pliku. Zdjęcia i dokumenty często da się odzyskać całkiem dobrze. Duże projekty wideo i pofragmentowane pliki są bardziej nieprzewidywalne, zwłaszcza na intensywnie używanych dyskach.

Jeszcze jedna wskazówka, którą ludzie często pomijają. Sprawdź lokalizacje plików tymczasowych i automatycznych zapisów aplikacji. Office, aplikacje Adobe i niektóre edytory przechowują kopie w ukrytych folderach nawet po usunięciu.

Jeśli chcesz instrukcję krok po kroku, ten wideoporadnik odzyskiwania plików z dysku twardego jasno pokazuje cały proces. Warto go obejrzeć, zanim cokolwiek zrobisz.