MacBook için güvenilir veri kurtarma yazılımı önerebilecek biri var mı?

MacBook bilgisayarımdan önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve yedeklenmediklerini çok geç fark ettim. Kullanımı güvenli ve başarı oranı iyi olan güvenilir bir MacBook veri kurtarma yazılımı arıyorum, çünkü iş belgelerini ve kişisel fotoğrafları mümkün olan en kısa sürede gerçekten geri yüklemem gerekiyor.

Bir sürü Mac kurtarma uygulamasını denedikten sonraki görüşüm

Son birkaç yılı, neredeyse ölü USB sürücülerde, sorunlu SD kartlarda, dizin hasarlı APFS birimlerinde ve çok daha önce değiştirmem gereken bir harici SSD’de Mac veri kurtarma araçlarını test ederek geçirdim. Çoğu kişi için tek bir seçim yapmam gerekse, ben hâlâ Disk Drill tarafına meylediyorum.

Her konuda kazandığı için değil. Kazanmıyor. Ona sürekli geri dönmemin nedeni, sunduğu karışımın doğru hissettirmesiydi. Kurtarma sonuçları sağlamdı, uygulama beni uğraştırmadı ve daha yeni Mac’lerde tuhaf davranışlar göstermeden çalıştı. Birçok Mac kurtarma yazılımı iki kampa ayrılıyor. Ya fazla sadeleştirilmiş oluyor ya da fazla sinir bozucu ve teknik. Bu ise ortada duruyor ve çoğu kişi için en ideal nokta da burası.

Bende nerede iyi dayandı

Mac sürümü, Windows’tan alelacele aktarılmış gibi değil de macOS için yapılmış gibi hissettiriyor. Hemen birkaç pratik şey fark ettim:

1. APFS desteği iyi sayılır
  2. Apple Silicon desteği bende sorun çıkarmadı
  3. Harici SSD’ler, SD kartlar, USB bellekler ve Time Machine birimlerini taramak kolaydı
  4. Dosya önizlemeleri kullanışlıydı, bu da gereksiz dosyaları kurtarmamı engelledi
  5. Kararsız bir sürücü söz konusu olduğunda önemli olan yedekleme ve disk imajı araçlarını içeriyor

Hasarlı bir APFS sürücüsünde, test ettiğim birkaç başka uygulamaya göre daha fazla kullanılabilir dosya geri alabildim. Mucize değil. Yine de daha iyiydi.

Bence en önemli kısımlar

Kurtarma araçlarını karşılaştırıyorsanız, benim önemsediğim noktalar şunlardı:

1. Silinen dosyalar ve biçimlendirilmiş sürücülerde kurtarma kalitesi
  2. Dosyaları dışarı kopyalamaya başlamadan önce önizlemelerin çalışıp çalışmadığı
  3. Uygulamanın önce arızalanan bir diskin imajını almama izin verip vermediği
  4. Özellikle fotoğraf, video ve RAW kamera dosyaları için medya biçimi desteği
  5. Zaten stresliyken arayüzün ne kadar ek zorluk çıkardığı

Disk Drill bu beşinin tamamında yeterince iyi iş çıkardı. Bu yüzden ondan sürekli bahsediyorum.

Hâlâ uğraşmaya değer bulduğum diğer Mac kurtarma araçları

Kurulmaya değer tek seçeneğin bu olduğunu söylemem. Neyin ters gittiğine bağlı.

PhotoRec

PhotoRec ücretsiz, çirkin ve insanların beklediğinden daha güçlü. SD kartlarda ve daha dağınık dosya sistemi hasarlarında onunla iyi sonuçlar aldım. Karşılığında bedeli ağır. Genelde özgün adları ve klasör düzenini kaybediyorsunuz, bu yüzden kurtarılan dosyalar dev bir yığının içine düşüyor. Sonrasında binlerce görseli ayıklıyorsanız, bu çok çabuk yorucu oluyor.

iBoysoft Data Recovery

Bu, yeni başlayanlar için daha kolay hissettirdi. Testlerimde APFS desteği iyi görünüyordu ve arayüz fazla tahmin yürütmeyi gerektirmiyordu. Benim sorunum fiyatlandırmaydı. Kurtarmaya yalnızca bir kez ihtiyacınız varsa abonelik yapısı çok çabuk sinir bozucu hale geliyor.

Data Rescue

Eski bir araç, bazı durumlarda hâlâ kullanışlı. Artık ilk kurduğum araç olduğunu söylemem, ama hasarın çok derin olmadığı harici sürücülerde ve daha basit kurtarmalarda fena iş çıkardığını gördüm.

İnsanların hata yaptığı kısım

En büyük hata yazılım seçimi değil. Dosyalar kaybolduktan hemen sonra olanlar.

Sürücüyü kullanmayı bırakın.

Ciddiyim. Ona bir şeyler kaydetmeye devam etmeyin. Bir saat boyunca içinde dolaşıp durmayın. Elinizde başka bir disk varsa araçları onun üzerine kurmayın. SSD’lerde TRIM bunu daha da kötüleştiriyor. Modern Mac’lerde silinen veriler çok hızlı temizleniyor ve bir kez gittiyse iş bitiyor. Bunu can sıkıcı şekilde öğrendim.

Önce ne yapardım

Dosyalarınız önemliyse, şu sırayı izlerdim:

1. Etkilenen sürücüye tüm yazma işlemlerini durdurun
  2. Mümkünse kurtarma yazılımını farklı bir sürücüye kurun
  3. Dosyaları asla aynı sürücüye değil, başka bir sürücüye kurtarın
  4. Kararsız sürücüleri tekrar tekrar taramadan önce klonlayın veya imajını alın
  5. Kurtarmadan sonrasına kadar rastgele onarım araçlarını atlayın

Birçok başarısız kurtarma, insanlar hasarlı sürücüye hiçbir şey olmamış gibi davranmaya devam ettiği için yaşanıyor. Dosyaları açıyorlar, etrafa bir şeyler kopyalıyorlar, yeniden başlatıyorlar, düzeltici araçlar çalıştırıyorlar, sonra da taramanın neden boş döndüğünü merak ediyorlar. Bunu çok fazla kez gördüm.

Kısa cevabım

Bir arkadaşım benden uzun bir açıklama istemeden tek bir Mac kurtarma uygulaması sorsaydı, onu yine Disk Drill uygulamasına yönlendirirdim. Kendi deneyimime dayanarak verebileceğim en kolay ve güvenli öneri bu.

Kurtarma araçlarına hâkimseniz ya da durum garipse, PhotoRec, iBoysoft Data Recovery veya Data Rescue daha uygun olabilir. Farklı sorun, farklı araç. Genelde mesele böyle ilerliyor.

Dosyalar MacBook’unuzun dahili SSD’sinden silindiyse, hız uygulama seçiminden daha önemlidir. APFS sürücülerde TRIM, silinen blokları hızlıca temizler. Bu yüzden @mikeappsreviewer ile bir konuda biraz aynı fikirde değilim. Sürücü garip davranıyorsa, disk imajını ikinci değil birinci sıraya koyardım.

Yazılım tarafında, Disk Drill hâlâ macOS’ta çoğu kişi için en güvenli ilk tercihtir. APFS’yi iyi yönetir, dosyaları önizler ve sizi menüler içinde boğmaz. Stresliyken ve durumu daha da kötüleştirmemeye çalışırken kullanım kolaylığı önemlidir. Bazı daha zorlu durumlarda R-Studio’nun klasör yapısını daha iyi kurtardığını da gördüm, ancak daha az kullanıcı dostudur ve bu işlerde yeniyseniz yanlış yorumlaması daha kolaydır.

Kısa listem:

1. Disk Drill, güvenlik ve kullanım kolaylığı açısından en iyi denge.
  2. R-Studio, gelişmiş durumlar için daha güçlü.
  3. PhotoRec, ücretsiz, dağınık çıktı, çok sayıda yeniden adlandırılmış dosya.

İki kural. Kurtarma yazılımını farklı bir sürücüye yükleyin. Kurtarmayı da farklı bir sürücüye yapın. MacBook’u kullanmaya devam ederseniz, şansınız hızla düşer.

Hızlı bir rehber istiyorsanız, en iyi Mac kurtarma yazılımı hakkındaki bu video rehber başlamak için fena bir nokta değil. Etrafta rastgele tıklayıp durumu daha kötü hale getirmeden önce göz atmaya değer.

Eğer bu, dahili MacBook SSD’sinden silindiyse, @mikeappsreviewer ve @boswandelaar tarafından verilen alışıldık “bir sürü uygulama dene” tavsiyesine biraz karşı çıkacağım. Modern Mac’lerde bazen gerçek cevap şu oluyor: TRIM yüzünden yazılım artık çok geç kalmış olabilir. Bu karamsarlık değil, sadece APFS + SSD’lerin çalışma şekli böyle.

Bununla birlikte, dosyalar harici bir sürücüden, SD karttan, USB bellekten kaybolduysa veya silinme çok yakın zamanda olduysa, Mac için Disk Drill hâlâ deneyeceğim ilk şey olurdu. Sihirli olduğu için değil, normal kullanıcılar için daha güvenli Mac veri kurtarma araçlarından biri olduğu için. Önizleme özelliği yardımcı oluyor ve panik halindeyken size on tane yanlış şeye tıklatma ihtimali daha düşük. Daha fazla kontrol istiyorsanız, R-Studio da bakmaya değer, ama kesinlikle yeni başlayan dostu değil. PhotoRec hâlâ bazı çılgın kurtarmalar yapabiliyor, ama çıkan sonuçları düzenlemek tam bir karmaşa.

Benim görüşüm:

• Disk Drill = MacBook veri kurtarma için en iyi ilk deneme
  • R-Studio = ne yaptığınızı biliyorsanız daha güçlü
  • PhotoRec = ücretsiz, kaotik, bazen şaşırtıcı derecede etkili

İnsanların atladığı bir şey daha: herhangi bir tarama yapmadan önce Fotoğraflar, Notlar, Dosyalar ve iCloud Drive içinde Son Silinenler bölümünü kontrol edin. Kulağa bariz geliyor ama insanlar bunu sürekli gözden kaçırıyor.

Apple tarafında daha fazla tartışma istiyorsanız, şu başlık faydalı: Mac’te silinen dosyaları kurtarma konusunda Apple forum tavsiyeleri.

Ayrıca, kurtarmaya çalıştığınız aynı sürücüye kurtarma yazılımı kurmayın. Açıkçası bu, meselenin amacını biraz boşa çıkarıyor.