Karta SD Canon wyczyszczona, jak odzyskać usunięte zdjęcia?

Moja karta SD Canon została przypadkowo wyczyszczona, zanim wykonałem kopię zapasową zdjęć, i próbuję odzyskać usunięte zdjęcia z ostatniej sesji. Te obrazy są naprawdę ważne i potrzebuję porady dotyczącej najlepszych metod odzyskiwania zdjęć lub oprogramowania, które działa z kartami SD aparatów Canon.

Udało mi się już wcześniej odzyskać usunięte zdjęcia z Canona, więc nie skreślałbym jeszcze tej karty. Pierwsza rzecz, którą zrobiłem, i którą Ty też powinieneś zrobić, to natychmiast przestać robić zdjęcia tym aparatem. Gdy zdjęcie zostaje usunięte, aparat zwykle usuwa wpis z indeksu. Dane obrazu często pozostają na karcie SD, dopóki nowe pliki ich nie nadpiszą.

Wyjmij kartę SD z aparatu Canon i podłącz ją do komputera za pomocą czytnika kart. Jeśli Twoja karta ma mały fizyczny przełącznik blokady, przesuń go na zablokowaną pozycję, zanim ją podłączysz. Nie formatuj też karty, nawet jeśli Windows lub macOS wyświetli komunikat o naprawie albo formatowaniu. Widziałem już, jak ludzie klikali to przez pomyłkę. Zły ruch. Często oznacza to tylko, że system nie może poprawnie odczytać struktury plików, a nie że zdjęcia przepadły na zawsze.

Gdybym zaczynał od zera, najpierw wypróbowałbym Disk Drill. Użyłem go kiedyś na karcie SD z Canona po bałaganie związanym z usunięciem i ponownym użyciem karty, a narzędzie podglądu oszczędziło mi sporo czasu. Możesz sprawdzić, czy pliki możliwe do odzyskania nadal się otwierają, zanim je przywrócisz. Program obsługuje też popularne formaty obrazów Canona, w tym pliki RAW.

Co bym zrobił:

1. Zainstaluj Disk Drill na swoim komputerze.
  2. Włóż kartę SD z Canona przy użyciu czytnika kart.
  3. Wybierz kartę SD w Disk Drill.
  4. Uruchom Uniwersalne skanowanie.
  5. Przejdź do wyników Usunięte lub Utracone.
  6. Przefiltruj wyniki do kategorii Obrazy.
  7. Podejrzyj wszystko, co chcesz odzyskać.
  8. Odzyskaj pliki na komputer, nie na tę samą kartę SD.

Sprawdź też nudne miejsca, o których ludzie zapominają. Kiedyś znalazłem brakujące zdjęcia w starym synchronizowanym folderze, co było jednocześnie głupie i świetne. Zajrzyj do Kosza, Kosza systemowego, Time Machine, Historii plików, Google Drive, OneDrive oraz aplikacji image.canon, jeśli kiedykolwiek wcześniej importowałeś lub synchronizowałeś tę kartę.

Szanse są największe, jeśli karta nie była używana od momentu usunięcia. Jeśli dalej robiłeś zdjęcia albo nagrywałeś wideo po utracie danych, odzyskanie staje się dużo mniej pewne. Mimo to nadal warto spróbować.

Jeśli karta została wyczyszczona szybkim formatowaniem w aparacie, szanse są często lepsze, niż ludziom się wydaje. Pełne nadpisanie to ten zły scenariusz. Szybkie formatowanie zwykle odbudowuje tablicę plików i zostawia dane zdjęć na miejscu, dopóki nowe ujęcia ich nie zastąpią.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii, przestań używać tej karty. Różnię się natomiast w tym, że przed skanowaniem warto utworzyć obraz bajt po bajcie karty SD, jeśli zdjęcia są bardzo ważne. Użyj USB Image Tool w systemie Windows albo dd na Macu/Linuxie. Pracuj na obrazie, a nie na karcie. Jeśli oprogramowanie do odzyskiwania się zawiesi albo karta zacznie się psuć, nadal masz jedną czystą kopię. Ma to jeszcze większe znaczenie w przypadku starszych kart SD.

Następnie uruchom Disk Drill na pliku obrazu albo na karcie. Disk Drill zwykle dobrze radzi sobie z plikami JPG, CR2 i CR3 z aparatów Canon, a podgląd pomaga odróżnić nienaruszone pliki od śmieci. Zapisuj odzyskane zdjęcia na komputerze lub innym dysku. Nigdy z powrotem na karcie SD. Jeśli jedno skanowanie nie znajdzie plików RAW, uruchom też głębsze skanowanie sygnaturowe. Trwa dłużej, ale widziałem, jak wyciągało pliki pominięte przez szybkie skanowanie.

Jeszcze dwie rzeczy, które ludzie często pomijają. Przetestuj kartę w innym czytniku, bo wadliwe czytniki cały czas udają problemy typu martwa karta. Sprawdź też ukryte foldery DCIM w menedżerze plików ustawionym na pokazywanie ukrytych plików. Brzmi głupio, ale tak, to się zdarza.

Jeśli chcesz szybki instruktaż, ten film o programach do odzyskiwania zdjęć z kart SD jest całkiem niezły:
obejrzyj ten poradnik odzyskiwania zdjęć z karty SD

Jeśli Disk Drill znajdzie pliki z poprawnym podglądem, twoje szanse są duże. Jeśli podglądy są uszkodzone lub szare, część sektorów została nadpisana.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @viajantedoceu, ale dodałbym jedną rzecz, którą trochę ominęli: jeśli te zdjęcia są naprawdę nie do zastąpienia, pomiń odruch typu próbuję najpierw mnóstwa aplikacji i potraktuj kartę jak delikatny dowód. Niektóre próby odzyskiwania są nieszkodliwe, a niektóre są… mniej nieszkodliwe.

Co zrobiłbym inaczej:

• Najpierw sprawdź stan karty za pomocą czegoś takiego jak H2testw albo odczyt informacji w SD Card Formatter. Jeśli karta fizycznie się sypie, powtarzane skanowania mogą pogorszyć sprawę.
  • Jeśli karta się montuje, najpierw skopiuj całą widoczną strukturę folderów, nawet jeśli wygląda na pustą albo uszkodzoną.
  • Na kartach Canona nie szukaj tylko plików JPG/CR2/CR3 po nazwie. Sprawdź też pliki sidecar, małe pliki THM i nietypowe nazwy folderów w DCIM/MISC. Czasem to mówi, czy struktura sesji nadal tam jest.
  • Jeśli Disk Drill znajduje pliki, najpierw odzyskaj małą partię i otwórz je, zanim uruchomisz wielkie przywracanie. To szybszy sposób, żeby sprawdzić, czy wyniki są faktycznie użyteczne.

Mała niezgoda z podejściem głębokie skanowanie wszystkiego od razu: głębokie skany są świetne, ale mogą usuwać nazwy plików i strukturę folderów. Zwykle najpierw próbuję odzyskiwania opartego na systemie plików, a dopiero potem skanowania sygnaturowego.

Poza tym, jeśli karta została wyczyszczona w aparacie, Canon czasem zostawia po sobie zaskakująco możliwy do odzyskania bałagan. Jeśli została sformatowana, a potem intensywnie używana, wtedy sytuacja szybko robi się nieprzyjemna.

A jeśli chcesz poczytać więcej, ten wątek jest trafny: Porady dotyczące odzyskiwania zdjęć z Canona z dyskusji na Facebooku

Disk Drill nadal jest tu solidnym wyborem, zwłaszcza jeśli potrzebujesz odzyskiwania zdjęć z karty SD Canona z podglądem, ale sprawdzaj odzyskane pliki wcześnie, żeby nie marnować godzin na przywracanie uszkodzonych śmieci.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @viajantedoceu, @byteguru i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy twój Canon zapisał serie w podwójnym formacie lub klipy wideo tuż przed wyczyszczeniem. Karty Canona często okazują się bardziej pofragmentowane, niż ludzie się spodziewają, zwłaszcza jeśli fotografowałeś w RAW+JPG albo mieszałeś zdjęcia z krótkimi filmami. W takim przypadku odzyskiwanie metodą file carving może przywrócić obrazy, ale niektóre odzyskane pliki RAW mogą otwierać się tylko częściowo albo stracić oryginalne nazwy.

Moje zdanie: nie skanuj fizycznej karty w kółko od nowa jeśli pierwszy przebieg wypadł źle. Ta rada często się powtarza, ale wielokrotne odczyty z niestabilnej karty SD nie są bezkosztowe.

Ja zrobiłbym to inaczej:

1. Spróbuj zamontować kartę w trybie tylko do odczytu, jeśli to możliwe.
  2. Sprawdź, czy pojemność karty wygląda normalnie w Zarządzaniu dyskami / Informacjach o systemie. Jeśli rozmiar jest nieprawidłowy, wskazuje to na problem z kontrolerem, a nie zwykłe usunięcie danych.
  3. Najpierw uruchom jeden skan uwzględniający system plików.
  4. Dopiero potem użyj Disk Drill lub innego narzędzia do głębszego skanowania sygnaturowego, jeśli struktura folderów zniknęła.

Zalety Disk Drill

• Dobra obsługa podglądu przy odzyskiwaniu zdjęć
  • Zwykle dobrze znajduje formaty Canon JPG i RAW
  • Łatwo szybko posortować pliki możliwe do odzyskania

Wady Disk Drill

• Głębokie skany mogą zwracać dużo bałaganu
  • Oryginalne nazwy plików i foldery mogą zostać utracone
  • Najlepsze funkcje nie są tak naprawdę sytuacją darmowego nielimitowanego odzyskiwania

Jeśli karta została naprawdę wyczyszczona przez nadpisanie, oprogramowanie nie zdziała cudów. Jeśli był to szybki format, szanse nadal są całkiem przyzwoite. Jeśli zdjęcia są wyjątkowo ważne i nie do powtórzenia, a karta zachowuje się dziwnie, po jednej ostrożnej próbie samodzielnej odzyskiwania zatrzymałbym się i rozważył laboratorium, zanim kontroler ulegnie dalszej degradacji.