Jaki jest najszybszy sposób na znalezienie podobnych zdjęć na iPhonie?

Pamięć mojego iPhonea jest prawie pełna i właśnie zdałem sobie sprawę, że mam mnóstwo podobnych zdjęć z podróży, zrzutów ekranu i serii zdjęć. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najszybszego sposobu na zlokalizowanie duplikatów lub podobnych zdjęć na iPhonie, abym mógł usunąć nadmiarowe i zwolnić miejsce bez utraty zdjęć, które chcę zachować.

Wbudowana wyszukiwarka duplikatów w iPhonie jest w porządku do dokładnych dopasowań. Sprawdziłem ją i wychwyciła kopie, gdzie zdjęcie było w zasadzie tym samym plikiem dwa razy. Niezbyt pomogła jednak przy prawie identycznych ujęciach, takich jak pięć zdjęć tego samego zachodu słońca, dwa kadry psa na kanapie z różnych kątów, serie zdjęć czy edytowana wersja obok oryginału. iOS nadal nie sortuje tego do użytecznego stosu podobnych zdjęć.

Najszybciej zadziałała u mnie aplikacja stworzona właśnie do tego. Ostatecznie wybrałem Clever Cleaner. Zwykle podchodzę podejrzliwie do aplikacji czyszczących, bo wiele z nich to farmy reklam albo zatrzymują cię przy paywallu dokładnie wtedy, gdy próbujesz cokolwiek usunąć. Ta wydała mi się inna, kiedy ją testowałem. Była darmowa, wykonywała skanowanie na telefonie i grupowała podobne zdjęcia wystarczająco dobrze do normalnego porządkowania. W większości zestawów wybierała Best Shot, które i tak bym zostawił. Nadal ręcznie sprawdzałem zdjęcia rodzinne i z podróży, ale samo główne czyszczenie poszło dużo szybciej.

Mój zwykły schemat wyglądał tak:

1. Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
  2. Daj jej dostęp do swojej biblioteki zdjęć.
  3. Stuknij sekcję Similars i poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
  4. Przejrzyj każdą grupę samodzielnie albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz, by aplikacja posortowała wszystko za jednym razem.
  5. Oznacza jeden obraz jako Best Shot. Jeśli wybór wygląda nietrafnie, zmień go.
  6. Przenieś dodatki do kosza, a potem wyczyść album Ostatnio usunięte w Zdjęciach Apple, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.

Skończyło się na tym, że używałem też innych sekcji, częściej niż się spodziewałem.

1. Duplicates wychwytuje dokładne kopie.
  2. Heavies pokazuje najpierw największe filmy. Przy pierwszym uruchomieniu zwolniłem tam kilka GB.
  3. Video Compression zmniejsza rozmiar filmów bez zauważalnej utraty jakości z tego, co widziałem.
  4. Lives zamienia Live Photos na nieruchome obrazy, gdy nie zależy ci na ruchomym klipie.
  5. Screenshots zbiera stare zrzuty ekranu w jednym miejscu, co oszczędziło mi przekopywania się przez miesiące śmieci.
  6. Swipe Mode daje szybki przegląd zostaw lub usuń, jeśli wolisz zrobić to sam. W lewo do kosza, w prawo żeby zachować. Proste.

Jedną z rzeczy, które mi się spodobały, i nie mówię tego często o aplikacjach do zdjęć, była prywatność. Skanowanie pozostawało na urządzeniu. Nie zauważyłem żadnego sygnału, że do analizy potrzebne było wysyłanie do chmury, a to miało dla mnie znaczenie, bo oddawanie całej rolki aparatu jest mało komfortowe, gdy aplikacja wysyła wszystko na zewnętrzny serwer.

Jeśli nie chcesz kolejnej aplikacji w telefonie, wbudowane opcje nadal wykonają część pracy. Są wolniejsze i szybko odczułem to utrudnienie, ale działają.

Wyszukiwanie według tematu

1. Otwórz Zdjęcia > Szukaj.
  2. Wpisz coś ze zdjęcia, na przykład osobę, miasto, zwierzę, obiekt lub wydarzenie. Działają takie hasła jak pies, plaża czy Paryż.
  3. Zdjęcia z tym samym tematem często układają się blisko siebie, więc możesz tam wypatrzyć podobne ujęcia.

Sprawdzanie według dnia lub wydarzenia

1. Otwórz swoją bibliotekę i przejrzyj zdjęcia z tej samej daty, wyjścia albo podróży.
  2. To pomaga, jeśli masz tendencję do robienia kilku wersji pod rząd, co mnie zdarza się cały czas przez przypadek.

Porządkowanie serii zdjęć

1. Otwórz Zdjęcia > Typy multimediów > Serie.
  2. Zachowaj kadr, który chcesz, i usuń resztę.

Używaj albumów i kolekcji

1. Przejrzyj sekcje takie jak Osoby i zwierzęta, Podróże, Typy multimediów lub Wspomnienia, aby zawęzić ten bałagan do mniejszych grup.

Więc tak, da się to poskładać za pomocą narzędzi Apple. Przez jakiś czas tak robiłem. To wolniejsze i po kilkuset zdjęciach szybko zaczyna męczyć. Jeśli twoim celem jest znalezienie podobnych ujęć bez spędzania połowy wieczoru na przewijaniu, dedykowana aplikacja zrobi to dużo szybciej.

Najszybszą metodą dla mnie było czyszczenie w dwóch etapach.

W pierwszym etapie użyj Apple Photos do szybkich i łatwych porządków:

1. Zdjęcia, Albumy, Duplikaty.
  2. Zdjęcia, Typy multimediów, Zrzuty ekranu.
  3. Zdjęcia, Typy multimediów, Serie.
  4. Posortuj filmy według rozmiaru w Ustawieniach, Pamięć iPhonea, Zdjęcia.

W drugim etapie użyj Clever Cleaner do bardziej chaotycznych rzeczy: podobnych ujęć, prawie duplikatów, starych serii z podróży, edytowanych kopii. Widziałem, że wspominał o tym @mikeappsreviewer, i zgadzam się co do jednego, to szybsze niż ręczne przewijanie. Trochę nie zgadzam się z poleganiem na automatycznie wybranym najlepszym ujęciu. W przypadku zwierząt, dzieci i zdjęć z podróży zawsze sam przeglądam cały zestaw.

Najlepsza wskazówka dotycząca szybkości, czyść w tej kolejności:

1. Filmy powyżej 1 GB.
  2. Zrzuty ekranu.
  3. Zdjęcia seryjne.
  4. Podobne zdjęcia.
  5. Dokładne duplikaty.

Dlaczego ta kolejność działa. Najpierw największe pliki. Szybko zwalniasz miejsce, co ma znaczenie, jeśli telefon jest prawie pełny i działa z opóźnieniem.

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Wyłącz Zachowaj oryginały dla przechwytywania aparatem, jeśli często używasz HDR lub ProRAW, i sprawdź, czy iCloud Photos jest ustawione na Optymalizuj pamięć iPhonea. Te dwa ustawienia oszczędzają mnóstwo miejsca przy prawie zerowym wysiłku.

Jeśli chcesz solidny poradnik, ten wątek jest przydatny:
jak szybko usunąć duplikaty i podobne zdjęcia na iPhonie

Na koniec opróżnij folder Ostatnio usunięte, bo inaczej odzyskane miejsce nie pojawi się od razu.

Najszybszy sposób? Przestań próbować robić wszystko w Zdjęciach.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @techchizkid, ale trochę zmieniłbym strategię. Ludzie najpierw obsesyjnie skupiają się na duplikatach, podczas gdy prawdziwymi pożeraczami miejsca są zwykle nagrania ekranu, długie filmy, zapisane pliki z WhatsAppa i ogromne Live Photos. Podobne zdjęcia są irytujące, jasne, ale nie zawsze dają największy zysk.

Co bym zrobił:

1. Otwórz Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhone’a i poczekaj na zestawienie.
  2. Jeśli Zdjęcia zajmują bardzo dużo miejsca, potraktuj to jako główny cel.
  3. W Zdjęciach najpierw sprawdź Narzędzia i Typy multimediów, a nie tylko Duplikaty.
  4. Potem użyj Clever Cleaner do rzeczy, z którymi Apple nadal słabo sobie radzi, jak prawie zduplikowane zdjęcia z podróży, dziesięć prawie identycznych selfie i chaotyczne stosy zrzutów ekranu.

W tym właśnie pomaga aplikacja. Wykrywacz duplikatów Apple jest trochę ograniczony. Clever Cleaner szybciej grupuje podobne ujęcia, a to oszczędza mnóstwo przewijania. Nadal nie ufałbym jednak ślepo żadnej aplikacji w kwestii zdjęć dzieci czy wspomnień z podróży, więc przejrzyj grupy przed usunięciem. To jest ta część, której ludzie później żałują.

Jeden niedoceniany trik: używaj wyszukiwanych haseł takich jak „rachunek”, „menu”, „pies” albo nazwa miasta. To zaskakująco szybko pomaga zawęzić bałagan.

Poza tym, jeśli Twój telefon jest prawie pełny, upewnij się, że Zdjęcia iCloud > Optymalizuj miejsce na iPhonie jest włączone. To może zwolnić miejsce, zanim jeszcze zaczniesz cokolwiek usuwać.

Jeśli chcesz porządne omówienie w stylu recenzji najlepszej aplikacji do czyszczenia iPhone’a, ten film jest całkiem niezły:
obejrzyj ten poradnik o najlepszych aplikacjach do czyszczenia iPhone’a i sposobach porządkowania pamięci

I tak, nie zapomnij o Ostatnio usuniętych. Jeśli to pominiesz, Twoje „sprzątanie” praktycznie nic od razu nie dało.