Jak mogę odzyskać usunięte zdjęcia z mojej karty SD?

Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z mojej karty SD podczas przenoszenia plików i teraz nigdzie nie mogę ich znaleźć. Te zdjęcia są dla mnie ważne i potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu na odzyskanie usuniętych zdjęć z karty SD, zanim przepadną na dobre.

Natknąłem się na to więcej niż raz. Jeśli usunąłeś zdjęcia z karty SD i od razu przestałeś jej używać, szanse nadal są całkiem niezłe.

To, co zwykle się dzieje, jest nudne, ale warto to wiedzieć. Usunięcie zdjęcia często usuwa wpis pliku, a nie same dane obrazu. Karta zapomina, gdzie plik był zapisany na liście. Bajty często pozostają tam, dopóki coś innego ich nie nadpisze. Dlatego pierwszy krok to przestać używać karty. Żadnych kolejnych zdjęć. Żadnego wideo. Nie kopiuj na nią ani jednej rzeczy.

Zwykle zaczynam od Disk Drill. Używałem go na kartach SD z aparatów, kartach z nagraniami z drona, microSD od Switcha i jednej karcie z wideorejestratora z dziwnym uszkodzeniem danych. Jest prostszy niż większość aplikacji do odzyskiwania, które testowałem, i zwykle radzi sobie z pamięcią przenośną bez większych problemów.

Dlaczego ciągle do niego wracam: nie ogranicza się do plików usuniętych pięć minut temu. Odczytuje też karty, które przeszły w stan RAW, karty, które komputer chce sformatować, oraz karty z uszkodzonymi systemami plików. Widziałem, jak odzyskiwał pliki JPG i PNG, a także formaty RAW z aparatów, takie jak CR2, NEF, ARW i DNG. Jeśli twoja karta pochodziła z Canona, Nikona, Sony, Fujifilm albo czegoś podobnego, zwykle rozpoznaje typy plików.

Wideo to miejsce, w którym tanie narzędzia często się sypią. Karty SD z GoPro, dronów i bezlusterkowców mają tendencję do przechowywania wideo w częściach. Niektóre aplikacje do odzyskiwania znajdują fragmenty i oddają ci bezużyteczne śmieci. Disk Drill sprawdzał się u mnie lepiej, zwłaszcza na kartach używanych jednocześnie do zdjęć i wideo.

Co bym zrobił

1. Wyjmij teraz kartę SD.

2. Użyj porządnego czytnika kart i podłącz go do komputera. Unikam podłączania całego aparatu, jeśli mam wybór.

3. Zainstaluj Disk Drill i uruchom go.

4. Wybierz kartę SD z listy dysków.

5. Kliknij „Szukaj utraconych danych” i uruchom Uniwersalne skanowanie.

6. Poczekaj, aż się zakończy. Wiem, czekanie jest beznadziejne. Mimo to przerywanie tego to zły ruch.

7. Otwórz „Przejrzyj znalezione elementy” i najpierw sprawdź sekcję Obrazy.

8. Podglądnij pliki przed ich przywróceniem. Jeśli zdjęcie wyświetla się poprawnie w podglądzie, traktuję to jako dobry znak.

9. Zapisz odzyskane pliki w innym miejscu. Nie z powrotem na tej samej karcie SD. Nigdy tam.

Jeśli karta pokazuje się jako pusta, nieczytelna albo prosi o sformatowanie, nadal bym się nie poddawał. Bardzo często uszkadza się system plików, a nie same dane obrazu. Miałem karty, które wyglądały na martwe, a mimo to po skanowaniu nadal dało się z nich odzyskać zdjęcia.

Jedna praktyczna uwaga. Darmowy plan Disk Drill pozwala skanować i podglądać pliki. W systemie Windows dostajesz darmowe odzyskiwanie do 100 MB. Na Macu darmowa wersja służy bardziej do podglądu, więc większe odzyskiwanie zwykle oznacza konieczność zapłaty. Jeśli karta ciągle się rozłącza, zawiesza się w trakcie skanowania albo działa niestabilnie, najpierw utwórz obraz bajt po bajcie i pracuj na tej kopii. Nauczyłem się tego w bolesny sposób. Męczenie uszkodzonej karty bardzo szybko pogarsza sytuację.

Inne narzędzia, o których warto pamiętać

1. PhotoRec
    Darmowy, brzydki, skuteczny. Używałem go, gdy nie zależało mi na nazwach folderów. Często odzyskuje dużo danych, ale nazwy plików i struktura zazwyczaj przepadają, więc późniejsze porządki są uciążliwe.

2. DiskGenius
    Bardziej techniczny. Lepszy, jeśli problem dotyczy partycji albo uszkodzonej struktury karty, a nie tylko usuniętych plików. Sprawia wrażenie mniej przyjaznego, ale wykonuje poważną robotę.

3. DiskDigger
    Przydatny, jeśli karta jest używana w telefonie z Androidem i nie masz pod ręką komputera. Nie stawiałbym go wyżej niż narzędzia desktopowe. Głębsze skany często wymagają roota, a wyniki są bardziej ograniczone.

Na koniec jeszcze jedna rzecz. Jeśli karta SD jest fizycznie uszkodzona, znika losowo albo komputer w ogóle jej nie wykrywa, oprogramowanie zwykle dochodzi do ściany. W takim momencie przestałbym przy niej grzebać i rozejrzał się za profesjonalnym odzyskiwaniem danych. Widziałem już karty, które po zbyt wielu próbach ponownego odczytu przechodziły ze stanu niestabilnego do całkowicie nieczytelnego, więc to jedna z tych sytuacji, w których mniej znaczy mądrzej.

Najpierw sprawdź oczywiste miejsce, które ludzie pomijają. Zajrzyj do kosza na komputerze. Jeśli usunąłeś zdjęcia podczas przenoszenia plików z karty SD na komputer, czasami trafiają właśnie tam, a nie znikają z karty. Sprawdź też foldery importu, takie jak Obrazy, DCIM albo bibliotekę aplikacji Zdjęcia.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do jednej ważnej rzeczy: przestań zapisywać cokolwiek na karcie. Trochę nie zgadzam się z rozpoczynaniem od razu od głębokiego odzyskiwania. Najpierw zrobiłbym szybkie sprawdzenia, bo zajmują 2 minuty i oszczędzają czas, jeśli dopisało ci szczęście.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Przestań używać karty SD.
  2. Włącz przełącznik blokady zapisu, jeśli karta go ma.
  3. Sprawdź Kosz, Kosz systemowy, aplikację Zdjęcia, OneDrive, iCloud, Google Photos.
  4. Jeśli nic tam nie ma, przeskanuj kartę programem Disk Drill.
  5. Odzyskaj pliki na komputer, a nie z powrotem na kartę SD.

Jeśli karta jest ważna, najpierw utwórz jej obraz, a potem skanuj ten obraz. To zmniejsza zużycie niestabilnej karty. Ma to znaczenie, jeśli karta się rozłącza, wolno odczytuje dane albo zachowuje się dziwnie.

Disk Drill to solidny wybór, ponieważ pokazuje podgląd znalezionych zdjęć przed odzyskaniem, co oszczędza sporo czasu. Jeśli chcesz instrukcję wizualną, ten samouczek odzyskiwania zdjęć z karty SD krok po kroku jasno pokazuje cały proces.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli podczas przenoszenia użyłeś opcji Wytnij zamiast Kopiuj, sprawdź dysk docelowy pod kątem ukrytych plików tymczasowych lub częściowych transferów. Widziałem już, jak zdjęcia pojawiały się tam po nieudanym przenoszeniu. Irytujące, ale da się to naprawić.

Dodałbym jedną rzecz do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @nachtschatten: sprawdź, czy pliki faktycznie zostały przeniesione do ukrytego lub uszkodzonego folderu transferowego na komputerze, a nie tylko usunięte. Eksplorator Windows i niektóre narzędzia do importu zdjęć z aparatu są zaskakująco dobre w sprawianiu, że pliki wyglądają na zniknięte, gdy siedzą w folderze tymczasowym z błędnymi nazwami.

Kilka miejsc, które warto sprawdzić, zanim zrobisz pełne skanowanie odzyskiwania:

• wyszukaj na komputerze *.jpg, *.png, *.cr2, *.nef, *.arw, *.dng
  • posortuj według daty modyfikacji
  • sprawdź AppData\Local\Temp w Windows
  • sprawdź folder docelowy pod kątem plików o rozmiarze 0 KB lub niepełnych nazwach
  • jeśli używałeś Maca, zajrzyj do importów aplikacji Zdjęcia i folderu Ostatnio usunięte

Trochę nie zgadzam się z tym, żeby od razu zaczynać od najgłębszego możliwego skanowania. Czasami wyszukiwanie partycji albo lżejszy przebieg znajduje oryginalną strukturę folderów lepiej niż carving plików. Carving plików jest świetny, ale może wyrzucić setki znalezionych zdjęć z bezsensownymi nazwami plików. Straszny ból.

Jeśli proste sprawdzenia nic nie dadzą, to tak, użyj Disk Drill. To jedna z lepszych opcji do odzyskiwania zdjęć z karty SD, bo podglądy pomagają ustalić, co jest prawdziwe, zanim coś przywrócisz. Filtrowałbym też wyniki według typu pliku i daty, żeby nie utonąć w starych śmieciach z poprzedniego życia karty.

Ważna rzecz, o której ludzie zapominają: jeśli karta jest w formacie exFAT i usunięcie nastąpiło niedawno, szanse na odzyskanie są często lepsze, niż ludziom się wydaje. Jeśli sformatowałeś kartę po usunięciu, to już nie tak bardzo, ale to nadal nie musi oznaczać końca gry.

Poza tym, jeśli karta pochodziła z telefonu lub aparatu, który robi czyszczenie w tle, przestań ją tam wkładać. Urządzenia mogą nadpisywać usuniętą przestrzeń, nawet tego nie zauważysz. W ten sposób coś możliwego do odzyskania bardzo szybko zamienia się w kompletną klapę.

Jeśli chcesz zobaczyć inną dyskusję o dokładnie takim bałaganie, ten wątek jest całkiem trafny: Pomoc Reddit dotycząca odzyskiwania zdjęć z karty SD i naprawy usuniętych plików

Jeśli karta ciągle traci połączenie, pomiń kolejne skanowania i najpierw zrób jej obraz. Serio. Ludzie wciąż próbują jeszcze jeden raz, aż karta jest kompletnie martwa. Byłem tam, zrobiłem tę głupią rzecz lol.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co omówili @nachtschatten, @viajantedoceu i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy karta była używana w aparacie lub telefonie, który obsługuje wewnętrzną flagę ochrony lub blokady dla obrazów. Niektóre aparaty oznaczają pliki w sposób, który myli aplikacje do transferu, więc zdjęcia nie zawsze są naprawdę utracone. Jeśli karta jest nadal czytelna, spróbuj przeglądać ją w innym menedżerze plików, zanim założysz całkowite usunięcie.

Nie wkładałbym też karty w kółko ponownie, jeśli jest montowana niestabilnie. Wiem, że ludzie mówią spróbuj innego adaptera dziesięć razy, ale jeśli karta jest niestabilna, zbyt wiele prób odczytu może utrudnić odzyskiwanie.

Jeśli chodzi o Disk Drill, ma to tutaj sens, głównie dlatego, że podgląd zdjęć pomaga oddzielić naprawdę możliwe do odzyskania obrazy od śmieci.

Zalety

• łatwy w użyciu
  • dobre wsparcie podglądu zdjęć
  • przyzwoite filtrowanie według typu i daty
  • przydatny także przy uszkodzonych lub sformatowanych kartach SD

Wady

• limity darmowego odzyskiwania zależą od platformy
  • głębsze skanowanie może zwrócić dużo starych usuniętych śmieci
  • nie jest to mój pierwszy wybór, jeśli karta ma poważną awarię sprzętową

Jeśli Disk Drill znajduje pliki, ale podglądy są uszkodzone, zwykle oznacza to częściowe nadpisanie, a niekoniecznie złe oprogramowanie. W takim przypadku najpierw odzyskaj wszystko na komputer, a dopiero potem sortuj. Jeśli karta fizycznie ulega awarii, przestań używać oprogramowania i oddaj ją do profesjonalnego laboratorium odzyskiwania danych.