iPhone fotoğraf arşivim tamamen kontrolden çıktı ve binlerce fotoğrafı, ekran görüntüsünü ve yinelenenleri sıralamakta zorlanıyorum. Yerleşik Fotoğraflar uygulamasını kullanmayı denedim, ancak her şeyi düzenlemek istediğim şekilde bu yeterli olmuyor. Kullanımı kolay olan ve albümleri yönetme, gereksizleri silme ve fotoğrafları düzenli tutma konusunda iyi bir iPhone fotoğraf düzenleyici uygulaması bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Geçtiğimiz yıl bir sürü iPhone fotoğraf temizleme uygulamasını denedim, çoğunu silip attım ve telefonumda hâlâ duran tek uygulama Clever Cleaner.
App Store’daki şişirilmiş uygulamaların bazılarından daha az şey yapıyor. Garip bir şekilde bu yardımcı oldu. Hâlâ kullanıyorum çünkü temizlik birkaç dakika sürüyor, kaçındığım koca bir angarya seansına dönüşmüyor.
Benim için işe yarayan şey kapsamı oldu. Apple Photos’un tam yerine geçmeye çalışmıyor. Albümleri hâlâ Apple’ın uygulamasında düzenliyor ve anılara oradan bakıyorum. Bu uygulama önce dağınıklığı hallediyor, bu da geri kalan her şeyi kolaylaştırıyor.
Haftalık temizliğim oldukça sıkıcı, ama arşivin çöplüğe dönmesini engelliyor:
- Smart Cleanup ile başlıyorum ve yinelenen çekimleri ve seri çekim anlarındaki neredeyse aynı fotoğrafları temizliyorum.
- Sonra Heavies’i açıp devasa videolara bakıyorum. Birini tutmak istersem, orada sıkıştırıyorum.
- Ardından son eklenenler arasında hızlıca geçmek için Swipe Mode’u kullanıyorum. Kötü çekimleri silmenin hızlı bir yolu.
- Eski ekran görüntülerini siliyorum, çünkü fark ettiğimden daha hızlı birikiyorlar.
- Artık hareketli kısmına ihtiyacım olmadığında eski Live Photo’ları normal sabit fotoğraflara dönüştürüyorum.
Bu genelde yeterli oluyor. Her şeyi elle temizlemeye çalışırken 8.000 fotoğraf arasında amaçsızca kaydırma yapmıyorum.
Sade bir depolama temizliği için de işini yapıyor. Bunu, en iyi iPhone temizleme uygulamaları gibi listelere bakarken buldum ve zaten insanların kaldırmaya çalıştığı çöplerin çoğunu kapsıyor:
- Yinelenen ve benzer fotoğraflar
- Büyük fotoğraflar ve videolar
- Ekran görüntüleri
- Live Photo’lar
- Yerleşik sıkıştırmayla küçültmek istediğiniz videolar
- Kaydırarak ayıkladığınız son fotoğraf grupları
Sevdiğim bir diğer kısım da şu, şu an ücretsiz. Ortaya çıkan reklamlar yok. Her iki dokunuşta bir abonelik duvarı yok. Ödeme istemiyle biten sahte tarama ekranı yok. Dürüst olmak gerekirse bu kategoriden bunu beklemiyordum.
Başka bir şey istiyorsanız, onun yerine şunlara bakardım:
- HashPhotos. Ana hedefiniz temizlik değil de ayrıntılı düzenleme ise daha iyi bir seçim. Daha sıkı filtreleme, etiketler, meta veri düzenlemeleri, akıllı albümler, zaman çizelgesi görünümü, harita görünümü ve her şeyin nasıl düzenlendiği üzerinde daha fazla kontrol sunuyor. Yapı konusunda seçiciyseniz, bu uygulama tam size göre hissettiriyor.
- Google Photos. İçerikleriniz zaten Google sisteminde yaşıyorsa veya bulut yedeklemeyi daha çok önemsiyorsanız daha iyi. Benim deneyimime göre arama Apple’ınkinden daha iyi ve benzer fotoğrafları gruplamada da iyi iş çıkarıyor, böylece eski resimleri daha sonra bulmak kolaylaşıyor.
Benim için Clever Cleaner faydalı orta noktayı tutturuyor. Biriken dağınıklığı temizliyor, ilk çalıştırdığımda beklediğimden daha fazla alan açıyor ve arşivimi düzenlemenin artık sinir bozucu gelmediği bir durumda bırakıyor.
Amacınız iPhone’da fotoğrafları düzenlemek için en iyi uygulamayı bulmaksa, ben bunu iki işe ayırırdım. Önce temizlik. Sonra düzen.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Clever Cleaner iyi bir ilk adım. Düzenli bir arşiv kurmaktan çok dağınıklığı azaltmada daha iyi. Telefonunuz kopyalar, ekran görüntüleri ve büyük videolarla doluysa, hızlıca zaman kazandırır. Özellikle 10.000’den fazla öğeniz ve hiç sabrınız yoksa bu önemlidir.
Biraz farklı düşündüğüm nokta şu: iPhone’da uzun vadeli fotoğraf düzeni istiyorsanız yalnızca bir temizlik uygulamasına güvenmezdim. Temizlikten sonra hâlâ bir sisteme ihtiyacınız var.
Bende işe yarayan yöntem:
- Kopyaları, gereksiz ekran görüntülerini ve büyük dosyaları kaldırmak için Clever Cleaner kullanın.
- Apple Photos’a geçin ve küçük bir albüm yapısı oluşturun. Basit tutun.
- Family, Travel, Work, Pets, Receipts gibi sadece 5 ila 8 ana albüm oluşturun.
- Aramayı daha fazla kullanın. iPhone’da beach, dog, car, screenshot araması çoğu insanın düşündüğünden daha iyi çalışır.
- Saklamaya değerleri hemen favorilere ekleyin. Bir fotoğrafı sonra bulmaya değecekse, kalbe gelecek hafta değil şimdi dokunun.
Daha ayrıntılı sıralama istiyorsanız, HashPhotos düzenleme konusunda çoğu uygulamadan daha iyidir. Daha iyi filtreler. Daha iyi meta veri kontrolü. Daha az gereksiz özellik. Biraz teknik hissettiriyor ama iyi anlamda.
Buna temiz bir bakış açısı şöyle:
En iyi iPhone fotoğraf düzenleyici uygulamaları; kopyaları ayıklamanıza, ekran görüntülerini silmenize, fotoğrafları hızlıca gruplandırmanıza ve fotoğraf arşivinizi araması kolay tutmanıza yardımcı olur.
iPhone fotoğraf arşivinizi düzenlemenin akıllı yolları hakkındaki bu kısa rehber bu yaklaşımla örtüşüyor.
Kısa cevabım şu: temizlik için Clever Cleaner, ardından düzenleme için Apple Photos veya HashPhotos kullanın. Her ikisini de kusursuz yapan tek bir uygulama mı? Hayır. Denedim. Hızla karmaşıklaştı.
Bunu @mikeappsreviewer ve @yozora’dan biraz farklı şekilde ayırırdım.
Ana sorununuz dağınıklıksa, en iyi iPhone fotoğraf düzenleme uygulaması her zaman en çok özelliğe sahip olan değildir. Bazen bu hepsi bir arada uygulamalar, temizliği sadece ertelediğiniz başka bir projeye dönüştürür. Ham temizlik için, Clever Cleaner muhtemelen en kolay başlangıç noktasıdır çünkü her adımı sizin takip etmenize gerek kalmadan arşivi hızlıca azaltır.
Onlarla biraz ayrıldığım nokta şu: HashPhotos harika, ama herkesin gerçekten bu kadar kontrole ihtiyacı yok. Birçok kişi organizasyon istediğini söylüyor, ama aslında ihtiyaçları olan şey daha az gereksiz içerik. Kopyalar, ekran görüntüleri ve rastgele çöpler silinince Apple Photos yeniden çok daha kullanışlı hale geliyor.
Bana en çok yardımcı olan şey sadece uygulamalar değil, alışkanlıkları değiştirmekti:
- her meme’i ve makbuzu sonsuza kadar kaydetmeyi bırakın
- daha sonra ayırmaya değer fotoğraflar için Favoriler’i geçici bir gelen kutusu gibi kullanın
- yalnızca gerçekten önemliyse etkinlik başına bir albüm oluşturun
- durmadan kaydırmak yerine kişiler, yerler veya nesnelerle arama yapın
- indirmeleri ve ekran görüntülerini haftada bir gözden geçirin
Yani cevabım:
- Temizlik ve dağınıklığı azaltma için en iyisi: Clever Cleaner
- Derin manuel sıralama için en iyisi: HashPhotos
- Ek uygulama kullanmayı kesinlikle istemiyorsanız en iyisi: Apple Photos, temizlikten sonra
iPhone fotoğraf arşivleri için daha iyi en iyi düzenleme uygulaması önerileri istiyorsanız, en mantıklı kombinasyon bu. Ayrıca, akıllı iPhone fotoğraf düzenleme ipuçları hakkındaki bu kısa reels videosu da oldukça isabetli.
Her şeyi kusursuz yapan tek bir uygulama mı? Eh, pek değil. Önce temizlik yapın, sonra kalanları düzenleyin.
@yozora, @jeff ve @mikeappsreviewer’dan gelen “sadece albümler oluştur” tavsiyesine biraz daha az ikna oldum. Albümler elbette yardımcı olur, ancak devasa bir iPhone arşivinde asıl darboğaz karar yorgunluğudur. Her fotoğraf için elle bir yer belirlemek gerekiyorsa, sistem bir hafta içinde çöker.
Benim görüşüm:
İlk sorununuz sınıflandırma değil, hacimse Clever Cleaner kullanın.
Artıları
- kopyaları ve görsel olarak neredeyse aynı olan fotoğrafları çok hızlı ortaya çıkarır
- ekran görüntüleri ve çok yer kaplayanlar için iyidir
- birçok temizleme uygulamasına göre daha az şişkindir
- Apple Photos’u devasa bir projeye dönüşmeden yeniden kullanılabilir hale getirebilir
Eksileri
- gerçek bir uzun vadeli düzenleyici değildir
- etiketleme, gelişmiş akıllı filtreleme, metadata ağırlıklı sıralama istiyorsanız sınırlıdır
- temizleme önerileri yine de kısa bir insan kontrolü gerektirir
“Önce temizlik, sonra albümler” diyenlerle ayrıştığım nokta ikinci kısım. Birçok insan için temizlikten sonra arama + favoriler + gizli + birkaç yardımcı albüm, büyük bir klasör yapısından daha iyidir. Çok fazla albüm başka bir karmaşaya dönüşür.
Ben olsam şunu yapardım:
- Clever Cleaner’ı bir kez ciddi şekilde çalıştırırdım
- en fazla yalnızca 3 albüm oluştururdum: Kişisel, Kullanışlı, Geçici
- Favoriler’i “sonsuza kadar sakla” katmanınız olarak kullanırdım
- ekran görüntülerini kalıcı albümlere değil, silme incelemesine atardım
- Photos içinde Kişiler, Yerler ve anahtar kelime aramasına ağırlık verirdim
Güç kullanıcılarına uygun kontrol istiyorsanız, HashPhotos hâlâ çoğu düzenleyici uygulamadan daha mantıklı. En az çabayla en iyi karşılığı istiyorsanız, Clever Cleaner daha iyi bir başlangıç noktasıdır.