Önemli dosyaları yedeklemeden önce yanlışlıkla USB sürücümü biçimlendirdim ve şimdi durumu daha da kötüleştirmeden verileri kurtarmanın güvenli bir yolu olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. USB sürücüsü veri kurtarma, biçimlendirilmiş flash sürücü dosyalarını geri yükleme ve her şeyi tamamen kaybetmemek için hangi adımlardan kaçınmam gerektiği konusunda yardıma ihtiyacım var.
Bunu bir kez fotoğraflarla dolu 64 GB’lık bir bellekle yaşadım ve evet, mideye oturan o his çok hızlı geliyor. İnsanların kaçırdığı kısım şu: biçimlendirme her zaman dosya verilerini hemen silmez. Bazen dosya listesi gider, ama veriler hâlâ orada kalır ve üzerine yazılmayı bekler.
İlk olarak, USB’ye dokunmayı bırakın.
Ona yeni dosya kopyalamayın.
Tekrar biçimlendirmeyin.
CHKDSK çalıştırmayın.
Rastgele düzeltme araçlarını denemeyin.
Yeni veriler eski dosyalarınızın bulunduğu aynı alana yazılırsa, kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer. Üzerine yazıldıktan sonra işiniz biter.
Ayrıca insanların sürekli karıştırdığı bir nokta daha var. Bir flash sürücünün biçimlendirmesini geri almazsınız. Dosya sistemi için geri sarma düğmesi yoktur. Kurtarma uygulamaları, aygıtı kalan dosya verileri için tarayarak ve bunları yeniden birleştirerek çalışır. Biçimlendirme yerinde kalır. Dosyalarınız yine de geri gelebilir.
En çok önemli olan şey, biçimlendirme türüdür:
-
Hızlı Biçimlendirme
Mecburen birini seçecek olsaydınız, isteyeceğiniz budur. Genelde saniyeler içinde hızlıca biter. Windows çoğu zaman dosya sistemini yeniden oluşturur ve yeni bir şey onların üzerine yazana kadar eski dosya içeriklerini olduğu yerde bırakır. Sürücüyü hemen ardından kullanmayı bıraktıysanız, şansınız genelde fena değildir. -
Tam Biçimlendirme
Bu daha uzun sürer. Yeni Windows sistemlerinde tam biçimlendirme tüm sürücünün üzerine yazar. Bu olduğunda yazılımla kurtarma genelde kötü sonuç verir. -
Başka bir aygıt tarafından yapılan biçimlendirme
Bir kamera, TV, araç kamerası, konsol veya benzeri bir şey USB’yi biçimlendirdiyse, bu çoğu zaman hızlı biçimlendirme olur. Bu durumlarda insanların beklediğinden daha iyi kurtarma sonuçları gördüm.
Yedeğiniz yoksa, sonraki adım kurtarma yazılımıdır. Yorumlarda insanların ortaya attığı tipik ücretsiz araçlara göre Disk Drill ile daha iyi sonuçlar aldım. FAT32, exFAT ve NTFS gibi yaygın USB dosya sistemlerini okuyabiliyor ve bulguları zaman kazandıracak şekilde sıralıyor.
Ben bunu şöyle ele alırdım:
- Disk Drill’i bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kurun. Biçimlendirilmiş USB’ye değil.
- Flash sürücüyü takın ve uygulamayı açın.
- Aygıt listesinden USB’yi seçin.
- Kayıp Verileri Ara işlemini başlatın, isterse Universal Scan kullanın. Biçimlendirilmiş sürücülerde bu genelde doğru yoldur çünkü birden fazla tarama yöntemini birlikte çalıştırır.
- Taramanın bitmesine izin verin. Erken bakabilirsiniz elbette, ama daha sonra ek dosyaların ortaya çıktığını gördüm, bu yüzden beklemek işe yarar.
- Bulunan öğeleri kontrol edin. Genelde bunları Resimler, Video, Belgeler, Ses, Arşivler ve benzeri şekilde gruplar. Liste dağınıksa filtreler yardımcı olur.
- Önce önemli şeyleri önizleyin. Bir fotoğraf sorunsuz açılıyorsa veya bir belge doğru görüntüleniyorsa, bu sağlam bir işarettir.
- Dosyaları başka bir sürücüye kurtarın. Aynı USB’ye geri değil. İnsanlar bunu yapıyor ve kalan şanslarını da mahvediyor.
Sürücü dengesiz görünüyorsa atlamayacağım bir özellik de disk imajı seçeneğidir. USB bağlantısı sürekli kopuyorsa, okuma hataları veriyorsa veya tuhaf davranıyorsa, önce bir imaj alın ve orijinal belleği zorlamak yerine imajı tarayın. Tarama sırasında daha da kötüleşen dengesiz sürücüler gördüm. Berbat bir durum.
Komut İstemi tarafına gelirsek, birçok gönderi CHKDSK veya ATTRIB’i her şeyi düzeltiyormuş gibi öne sürüyor. Bu durum için pek uygun değiller.
CHKDSK dosya sistemi sorunlarını onarır. Biçimlendirilmiş dosyaları geri getirmez. Daha kötüsü, sürücüye değişiklik yazar; bu da eski verileri kurtarmaya çalışırken isteyeceğiniz son şeydir.
ATTRIB yalnızca dosyalar gizlendiğinde yardımcı olur; bu da çoğunlukla kötü amaçlı yazılım veya dosya özniteliği sorunlarında olur. Biçimlendirme nedeniyle kaybolan dosyalar için hiçbir şey yapmaz.
Bu araçlara ancak biçimlendirme hiç tamamlanmadıysa veya USB işlem sırasında kendi kendine bozulduysa bakardım. Onun dışında önce kurtarın. Sonra onarın.
Bir şey daha var ve bu kısım önemli. Eğer USB:
- hiç tanınmıyorsa
- birkaç saniyede bir bağlantısı kopuyorsa
- yanlış kapasite gösteriyorsa
- hızlıca ısınıyorsa
- eğilmiş veya hasarlı donanıma sahipse
o zaman bu düz bir biçimlendirme sorunu değil, donanım arızası olabilir. Bu noktada tekrarlayan taramaları durdururdum. Dosyalar önemliyse, on kez daha denemeyle sürücüyü tamamen yormaktansa profesyonel bir kurtarma merkezi daha güvenlidir.
Yani evet, biçimlendirilmiş bir flash sürücüden kurtarma çoğu zaman mümkündür; özellikle hızlı biçimlendirmeden sonra ve özellikle de hatadan hemen sonra sürücüyü kendi hâline bıraktıysanız. Bu iki ayrıntı her şeyden daha önemlidir: biçimlendirme türü ve sonrasında ona bir şey yazılıp yazılmadığı. Hızlı biçimlendirme yapıldıysa ve zamanında durduysanız, hâlâ bir şansınız var.
Evet, eğer bu hızlı bir biçimlendirmeyse ve USB’yi hemen kullanmayı bıraktıysanız, kurtarma ihtimali hâlâ fena değil.
Ana konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, sürücüyü kendi hâline bırakın. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu. USB’nin kendisini taramadan önce, Windows’un yeni dosya sistemini ve boyutu doğru atayıp atamadığını kontrol edin. Kapasite 0 bayt ya da garip bir sayı gibi yanlış görünüyorsa, orada durun. Bu, basit bir biçimlendirmeden çok denetleyici sorununa işaret eder.
En güvenli yol:
- Bunu kararlı bir USB bağlantı noktasına takın, hub kullanmayın.
- Disk Yönetimi’ni kontrol edin. Boyuta, dosya sistemine ve sağlıklı görünüp görünmediğine bakın.
- Normal görünüyorsa, Disk Drill ile USB’den değil bilgisayarınızdan tarayın.
- Tarama dosyalarınızı bulursa, onları başka bir diske kurtarın.
- USB bağlantısı kopuyorsa veya donuyorsa, önce klonlayın, sonra klonu tarayın.
İnsanların atladığı bir nokta daha var. Sonuçları önce dosya türüne göre değil, özgün klasör yapısına göre sıralayın. Biçimlendirilmiş USB sürücülerde ham kurtarma genelde adları kaybolmuş tonlarca dosya geri getirir. Meta veriler korunmuşsa, klasör tabanlı kurtarma zaman kazandırır.
Biçimlendirme tam biçimlendirmeyse, ihtimaller ciddi şekilde düşer. Biçimlendirmeden sonra üzerine yeni şeyler kopyaladıysanız, ihtimaller daha da düşer. Üzücü ama gerçek.
Ayrıca, basit bir görsel rehber isterseniz, bu yardımcı olur: bozuk veya biçimlendirilmiş USB bellekler için USB sürücü kurtarma videosu
Yani evet, üzerine yeni hiçbir şey yazmayın, önce sağlığını kontrol edin, sonra Disk Drill kullanın. Hızlı olun. Her ekstra yazma işlemi şansınızı azaltır.
Evet, bazen. Ama @mikeappsreviewer ve @viaggiatoresolare tarafından söylenen bir şeye biraz itiraz ederdim: insanlar format türüne çok odaklanıyor, USB’nin kendisine ise yeterince dikkat etmiyor. Flash bellekler garip şekillerde bozulur ve bazen “format kazası” sadece zaten ölmekte olan bir belleğin bunu belli etmesine neden olur.
Bu yüzden önce, aynı şeyleri tekrar tekrar denemeyin. Bir tarama sorun değil, kararsız bir USB’de on tarama yapmak dosyaların toza dönüşme yoludur.
Benim farklı yapacağım şeyler:
- USB’yi sadece başka bir bilgisayarda daha deneyin
- eğer bağlanırsa, içine hiçbir şey kopyalamayın
- tam kurtarma yapmadan önce önizleme ile kurtarılabilir birkaç dosyayı kontrol edin
- önce en önemli dosyaları kurtarın, her şeyi aynı anda değil
Bu son kısım önemli. Disk Drill 20.000 kurtarılabilir öğe gösteriyorsa, yeri doldurulamaz fotoğraflar/belgelerden önce gereksiz klasörleri almaya zaman harcamayın. Önceliklendirin.
Ayrıca, dosya adları/klasör yapısı yoksa bu kurtarmanın başarısız olduğu anlamına gelmez. Ham kurtarma yine de kullanılabilir dosyaları geri getirebilir, sadece daha dağınık olur. Sinir bozucu, evet. Umutsuz değil.
Formatlanmış bir USB sürücüsünden veri kurtarmak için sade bir anlatımlı rehber istiyorsanız, şu aslında ilgili: durumu daha kötü hale getirmeden formatlanmış bir USB sürücüsünden dosyalar nasıl kurtarılır
Kısa versiyon: hızlı format = belki kurtarılabilir, tam format = çok daha düşük ihtimal, yeniden kullanılmış sürücü = kötü haber. Disk Drill, USB sürücüsünden veri kurtarma için sağlam bir seçenektir, sadece onu belleğe değil bilgisayarınıza kurun. Ve evet, sürücü bağlantıyı sürekli kesiyorsa onunla uğraşmayı bırakın çünkü DIY işinin gerçekten çok hızlı şekilde kötü bir fikre dönüştüğü yer tam da burasıdır.