iPhone’umda yer açmaya çalışıyorum ama hangi uygulamanın daha etkili olduğundan emin değilim—Kurnaz Temizleyici mi yoksa Temizleyici Usta mı. Her ikisini de deneyip performans ya da değer açısından fark gören var mı? İkisinden birini indirmeden önce en iyisini seçmek istiyorum.
Temizlik Uygulamaları Karşılaştırması: Neden Ücretsiz Daha Akıllıca Geliyor
Yine kendimi “iPhone’lar için bahar temizliği” konulu bir delikte buldum ve dağınıklıktan–ya da telefonum tarafından “damla damla” soyulmaktan–nefret eden herkes için bazı hayal kırıklıklarımı (ve bir iki kurnazca ipucunu) paylaşmak istedim.
Durum şöyle: Temizlik Ustası parıldayan bir cihaz vaat ediyor ama işin aslı, bu biraz da asla bitmeyen TV abonelik denemeleri gibi hissettiriyor. Ama başka bir uygulama daha var–Zeki Temizlikçi–ki tüm temizliği ücretsiz halledeceğini iddia ediyor. Doğal olarak ikisini de kurcalayıp gerçekten test ettim.
TL;DR Tablosu (Hızlı Okuyanlar İçin)
Kategori | Zeki Temizlikçi (Tamamen Ücretsiz) | Temizlik Ustası (Abonelik) |
---|---|---|
Fiyat | 0 TL. Reklam yok, ödeme duvarı yok, gizli yükseltme yok. | Haftalık 7,99 TL (Pro) Yıllık 39,99 TL |
Neler Ücretsiz? | Tüm özellikler, her zaman, sonsuza kadar (şimdilik). | Sadece tarama. Gerçekten bir şey silmek istersen para veriyorsun. |
Temel Araçlar | - Çift/benzer fotoğraf bul & sil - Toplu ekran görüntüsü temizle - Canlı Fotoğrafları durağan yap - “En ağır” dosyaları yakala (Hepsi ücretsiz, daima) |
- Çift/benzer foto temizleme - Video sıkıştırma (kilitli) - Kişileri birleştir (kilitli) - Büyük dosyaları bul (kilitli) - Widgetlar, kasa (kilitli) |
Mağaza Puanı | 4,8★ (3.400+ yorum) | 4,6★ (100.000+ yorum) |
İndirme Boyutu | 103 MB | 115 MB |
Bağlantılar | iPhone’da Zeki Temizlikçi’yi indir | Temizlik Ustası yorumlarını buradan oku |
Benim Görüşüm: Ödeme Yapmaya Değer mi Gerçekten…?
Açık konuşacağım. Temizlik Ustası şık gözüküyor ve hızlı çalışıyor–arayüzü hemen içine çekiyor. Ama gerçekten gereksiz fotoğrafları silmek ister misin? Hop, “devam etmek için abone ol” ekranı–bu hafta sinir rekorumu o kırdı.
Bu arada Zeki Temizlikçi’de hiç oyun yok. Çiftleri silmek mi istiyorsun? Hadi! Eski ekran görüntülerini ayıklamak mı lazım? Tek tıkla iş biter. (Şimdilik) gizli tuzak yok.
Örnek: Haftalık “Pro” Ücreti
Haftada yedi lira? Ayda dört kahve parası, üstelik yalnızca birkaç defa tıkladığın bir düğme için. Yıla vurunca 400+ lira ediyor, ne için–azıcık dijital toz?
“Sadece Ücretsiz Tarama” – Yeni Tuzak mı?
Temizlik Ustası’nda evet, depolamanı ücretsiz tarıyor. Ama bir şey yapmak istersen para. Bu biraz, arabanda sorunu söyleyen ama ampul değiştirmek için bile tam ücret isteyen ustaya benziyor.
İlk Başta Fark Edilmeyen Gizli Artılar
Toplu ekran görüntüsü temizliği hayat kurtarıyor, hele ki benim gibi, Fotoğraflar uygulaman %99 paylaşmadığın meme ekran görüntüleriyle doluysa. Bu özellik? Zeki Temizlikçi’de bedava.
“Ağırlıkları” bulucu, gizliden gigabaytlarını yiyen devasa dosyaları avlamana yardım ediyor. Ücret etiketi yok.
Canlı Fotoğrafı durağana çevirici? Biraz niş, ama istiyorsan lazım–and ücretli uygulamada ödeme duvarına saklanmış.
Sonuç
Eğer tek istediğin pürüzsüz bir deneyimse, paralı uygulamalar cazip gelebilir; ama–sürpriz–ücretsiz uygulamalar neredeyse her işi yapabiliyorken hiç gerek yok.
İşin özü: Haftalık nakit isteyen, senin de (saatlerce uğraşmaya iraden olsa) bedava yapabileceğin işlemler için para alan uygulamalar daha çok “kapkaç” hissi veriyor.
Çan, düdük ve asla kullanmayacağın pro özelliklerini istemiyorsan, Zeki Temizlikçi cüzdanına dokunmadan işi çözüyor.
Döküman sevenler için tam tablo:
- Zeki Temizlikçi’de her şey bedava, reklam veya “alırsan bu daha iyi” uyarısı yok.
- Temizlik Ustası’nda asıl temizlik kalın bir ödeme duvarının arkasında kilitli.
- Topluluk puanları ikisini de seviyor ama Zeki Temizlikçi az yorumla hızlı yükseliyor.
Bence önce bedavayı dene. En kötü ne olur? 40 saniyeni kaybedersin. En iyi ne olur? Telefonun hafifler, hızlanır, para vermezsin.
Daha dürüst yorumlar için? Derinlemesine Temizlik Ustası incelemesine bak.
Açıkçası? İkisini de denedim ve işte gerçekler: Telefonda toz avına çıkan Temizlik Ustası’nın bana abonelik ücreti istemesini hiç anlamıyorum. Telefonumdaki benzer fotoğrafları bulup “Öde yoksa dağınıklıkla yaşa,” diyorlar. Geçiniz. @mikeappsreviewer bolca detay vermişti ve evet, haftalık 7,99 dolar ödemek… fazla iddialı.
Ama ücretsiz olanı da fazla abartmayalım. Akıllı Temizleyici Uygulaması, bir şeyleri silmek için cüzdanını çekmene gerek bırakmıyor, bu gerçekten ferahlatıcı bir şey. Bana kusursuz çalıştı—400 ekran görüntüsüne elveda dedim, kopyaları yok ettim, hatta unuttuğum 1GB’lık “en ağır” bir video dosyasını bile buldu (kedimin ağır çekimli haliydi. Hiç pişman değilim. Belki biraz.)
Fark ne mi? Temizlik Ustası’nın arayüzü biraz daha havalı kalıyor, fakat eğer acayip bir şekilde tasarımın temizlikten önemli olduğunu düşünmüyorsan, bu fark ücreti haklı çıkarmıyor. Yine de fark ettim ki Usta birkaç tane daha “benzer” foto buldu, Akıllı bulamamıştı—ama fark mikroskobik, belki bir meme’in 2 piksel kırpılmış hali falan.
Performans açısından ikisi de sorunsuzdu. Çökme yok, kasma yok. Saf değer açısından? Akıllı Temizleyici Uygulaması açık ara önde. Zaten iOS’un zaman harcayınca kendiliğinden silmene izin verdiği dosyalar için niye abonelik ödeyesin? Cebin para doluyorsa ya da video sıkıştırma gibi profesyonel şeylere ihtiyacın var ve ödeme duvarını takmıyorsan başka; ama yoksa paranı sakla.
Tek uyarı: ücretsiz uygulamalar her zaman ileride ücretli olabilir, tadını çıkar. Ama bugün? Banka hesabına vicdan azabı yaşatmadan iPhone’unda temizlik yapan Akıllı Temizleyici Uygulaması kazanıyor. Dene, en kötü 2 dakikanı alır, silersin. En iyi ihtimalle de gigabaytlarını geri kazanırsın, kuruş kuruş ödeme yapmazsın.
Açıkçası, tüm iPhone temizleyici macerası, “yavaş yavaş para kaybet” planı ile “temizle ve devam et” arasında seçim yapmak gibi bir şey. @mikeappsreviewer ve @andarilhonoturno inceleyip anlattıktan sonra ikisini de denedim ve şahsi fikrim şu: İkisinin de arayüzü gayet akıcı ve “tarama” işini iyi hallediyorlar ama verdiğin paraya göre değer açısından kıyas bile kabul etmezler. Temizleyici Guru’nun “gerçekten temizlemek için ödeme yap” mantığı cüretkarlıkta neredeyse etkileyici ($7.99/hafta? Gülmekten yerlere yatılır.)—tüm çözümleri sana gösterecek ama cüzdanın açık değilse hepsini sıkı sıkı kilitleyecek.
Akıllı Temizleyici Uygulaması ise işini yaptırıyor—fotoğrafları, ekran görüntülerini siliyor, büyük dosyaları buluyor, ne istersen ve ben kullandığımda tamamen ücretsizdi. Ne sinir bozan reklamlar, ne de yanıltıcı pop-up’lar vardı. Ama kabul etmek lazım, Guru iki adet birbirine çok benzer mem (caps) buldu, benim gözümden kaçmıştı—ama sonuçta, fotoğraf müzesi mi işletiyoruz? Ayrıca, Guru’nun arayüzü biraz daha hoş ama dürüst olmak gerekirse güzel geçişli renkler için fazladan para ödemem.
Kanımca pro seviyesinde araçlara ihtiyacınız yoksa (video sıkıştırma, gizli fotoğraf kasası gibi), akıllı temizleyici uygulamasını tercih ederdim. Eskimiş ekran görüntülerimi sildi, devasa time-lapse videoları buldu, neredeyse parmağımı bile kıpırdatmadım. iOS’un manuel seçenekleri de var ama kimde o sabır? Yani, kararsızsanız Akıllı Temizleyici’yi çalıştırın ve ne kadar alan kazanacağınız görün—en kötü ihtimalle, hem para hem de depolama alanı tasarrufu edeceksiniz, ki bu ikilisi de artık nadir bulunan bir nimet.
Kimsenin odadaki fili gündeme getirmemiş olmasına inanamıyorum—iOS için “temizleyici” kategorisi aslında Apple’ın depolama/konum bilgisini gizlemesi ve binlerce fotoğrafı yönetmenin… eh, sinir bozucu olması yüzünden var. Şimdi, o derinlemesine incelemeleri okuduktan sonra (özellikle @mikeappsreviewer’ınkini), halen kararsız olanlar için kısa bir özet:
Akıllı Temizleyici Uygulaması Artıları:
- Dediği gibi—ücretsiz, afiş reklamlar veya uygulama içi “bekle, yükselt!” tarzı şeyler yok.
- Gerçekten fazlalıkları (ekran görüntüleri, tekrarlayan özçekimler) birkaç dokunuşla siliyor.
- Toplu özellikler (Canlı’yı durağana çevirme, büyük dosyaları bulma) eğer kamera rulo bir felaketse hayat kurtarıyor.
- Uygulama telefonda hafif, kişilerle oynamıyor veya şüpheli izinler istemiyor.
Eksiler:
- Arayüz biraz daha işlev odaklı, Temizleyici Guru’nun şekerli parıltısı yok.
- Derinlik: Eğer video sıkıştırma/güvenli kasa gibi şeyler isteyen bir gelişmiş kullanıcıysan, o kadar çok özelliği yok.
- Yapay zeka kadar iyi—bazen benzer fotoğrafı yakalıyor, ama diğerlerini atlıyor.
Guru ile karşılaştırınca? Tabii, Temizleyici Guru hoş görünüyor, ama o kandırmaca—tara, ücretsiz; temizle, öde—uzun vadede yorucu oluyor. Uygulama Mağazası puanları, temel olması gereken işlevler için ödeme yapmak zorundaysan, asıl değeri her zaman göstermiyor. Ayrıca, iOS Fotoğraflar uygulamasında manuel temizlik yapılabiliyor; ama bolca boş zamanın ya da işaretli olmayan küçük kutucuklara gizli bir aşkın yoksa, unut gitsin.
Gerçekten, zahmetsizce yer açmak istiyorsan, Akıllı Temizleyici Uygulaması beni tekrar eden ücretlere çekmeden işi gören tek uygulamaydı. Tek eksi yanı: en şık olanı değil ve profesyonel düzeyde medya yönetiyorsan, daha çok özellikle başka yerlere bakmak gerekebilir. Ama dürüst olmak gerekirse, kullanıcıların yüzde 98’i için kesinlikle iş Bitiriyor.
Bonus: @andarilhonoturno ve @nachtdromer gibi yorumcuların görüşlerine bakınca genel bir uzlaşma var—fotoğraf ayıklama hayatın değilse, ekstra abonelikler fazla kaçıyor.
Sonuç: Gerçekten işe yarayan bir şeyin tamamen ücretsiz olması nadir, bu fırsatı kullanabildiğin kadar kullan. Telefonun ve cüzdanın sana teşekkür edecek.