Kısa bir süre önce sabit disk arızası nedeniyle önemli dosyalarımı kaybettim ve en kısa zamanda güvenilir bir yedekleme yazılımına ihtiyacım olduğunu fark ettim. Dosyalarımı korumak için en iyi seçeneği önerebilecek olan var mı? Kullanıcı dostu ve etkili bir şey arıyorum.
Açıkçası, ‘en iyi’ yedekleme yazılımı, ne aradığınıza bağlı – ama şunu söyleyeyim, tüm tatil fotoğraflarımı kaybettiğim (cidden, yüzlerce gigabayt… gitti) benzer bir korku hikayesinden geçtikten sonra, bir sürü şey denedim. İşte özet:
-
Acronis Cyber Protect Home Office (eski adıyla True Image): Süper sağlam. Tam disk görüntüsü yedeklemeleri ve bulut depolama seçenekleri sunuyor. Biraz pahalı, ama fidye yazılımlarına bile karşı koyabilir. Yani, neden yedek yapasınız ki sadece yedeğinizi hackerlara kaybetmek için, değil mi?
-
Backblaze: Uygun fiyatlı ve basit. Ayda yaklaşık 7 dolara sınırsız bulut yedekleme. Görüntü yedekleme gibi havalı özellikler sunmuyor, ama çoğu insan buna ihtiyaç duymaz. Geçen yıl arkadaşımın laptopu tamamen çöktüğünde dijital hayatını tamamen kurtardı.
-
EaseUS Todo Backup: Ücretsiz sürüm temel ihtiyaçlar için fena değil. Sistem yedeklemeleri veya gelişmiş programlama istiyorsanız, Pro sürümü var. Bunu kısa bir süre kullandım; kullanıcı dostu ama biraz Windows ağırlıklı, bu önemliyse.
-
Mac kullanıcıları: Time Machine yerel yedeklemeler için iyi, ama cidden, bunu Backblaze gibi bir şeyle eşleştirin yoksa bir kahve dökülmesi uzak olmayan bir pişmanlık.
-
Google Drive, OneDrive veya Dropbox gibi senkronizasyon çözümleri: Günlük dosyalar için ucuz ve iyi, ancak bunlar gerçek yedekler değil – sabit diskiniz patlarsa tam sistem geri yükleme yok, bilginize.
Benim önerim mi? Eğer sadelik/devasa depolama ve minimum baş ağrısı istiyorsanız Backblaze’i tercih edin. Bunu Acronis veya yerel harici sürücüler gibi bir şeyle eşleştirerek bir yedek oluşturun. Ve ne yaparsanız yapın, bunu ertelemeyin. Bana güvenin, gelecekteki siz bugünkü size teşekkür edecek.
Öncelikle, dosya kaybınız için başsağlığı diliyorum—aynısını yaşadım, üstüne ağladım. Şimdi, @cacadordeestrelas’ın Backblaze’i önerdiğini gördüm ve basitlik açısından iyi bir tercih olabilir, ancak biraz eleştiri getireyim ve herkes için uygun olmadığını söyleyeyim. Sınırsız depolama güzel bir şey, ama eğer büyük dosyaları indirmeniz gerekirse, onların geri yükleme işlemi biraz zahmetli gibi görünüyor. Bir kez denedim ve VAOV, bana bir sabit disk göndermelerini beklemek, tüm hayat kararlarımı yeniden düşünmeme sebep oldu.
Bunun yerine IDrive öneririm. Diğerleri kadar gösterişli değil ama bulut depolama VE tek bir plan altında birden fazla cihazı yedekleme özelliği sunuyor. Üstelik veri kurtarmayı fiziksel olarak sağlamayı da teklif ediyorlar. Masaüstü + dizüstü + telefon kombinasyonunu yedekliyorsanız ve birden fazla hesapla uğraşmak istemiyorsanız, çok daha iyiler.
Ayrıca, tamamen çevrimdışı bir şey tercih edenler için (çünkü kabul edelim, her zaman bulut depolamaya güvenemezsiniz), FreeFileSync’i inceleyin. Açık kaynaklı, hızlı ve harici bir sabit diske yedeklemeleri yönetmek için harika. Gösterişli bir arayüze sahip olmaktan vazgeçiyorsunuz, ancak saf verimlilik elde ediyorsunuz—ama hey, dosyalarınız yok olma tehlikesindeyken kim güzel butonlara ihtiyaç duyar?
Dürüst olmak gerekirse, her şey tekrar bir şeylerinizi kaybetme konusunda ne kadar paranoyak olduğunuza bağlı. Benim için, harici sürücüler (G-Technology veya Seagate sürücüleri sağlamdır) ve bir bulut çözümü karışımı (IDrive veya Backblaze’e dirençli olanlar için pCloud bile olabilir) en iyi sonucu verir. Üçlü yedekleme fazla gibi gelebilir, ama paranoya pişmanlıktan daha ucuzdur. Güvenin.