Czy ktoś może pomóc mi odzyskać dane z uszkodzonego dysku USB?

Mój dysk USB nagle uległ uszkodzeniu po odłączeniu go i teraz komputer informuje, że trzeba go sformatować, zanim będę mógł go otworzyć. Znajdują się na nim ważne pliki służbowe i prywatne zdjęcia, które naprawdę muszę odzyskać. Szukam najlepszego sposobu na odzyskanie danych z uszkodzonego dysku USB bez pogarszania problemu.

Już wcześniej byłem w takiej sytuacji. Pendrive jednego dnia wygląda na sprawny, a następnego Windows odmawia jego otwarcia albo wyświetla komunikat z prośbą o sformatowanie.

Pierwszy krok: zwolnij. Jeszcze bym go nie formatował. Nie uruchamiałbym też jeszcze CHKDSK. To samo dotyczy przypadkowych aplikacji do naprawy z wyników wyszukiwania. Zrobiłem tak kiedyś ze starym nośnikiem z dokumentami do pracy i późniejsze odzyskiwanie tylko się przez to pogorszyło. Jeśli twoje pliki są ważne, najpierw zabezpiecz dane, a naprawą dysku zajmij się później.

Dlaczego dyski USB ulegają uszkodzeniu

Z tego, co widziałem, przyczyny są bardzo różne:

1. Wyjęcie dysku podczas transferu
  2. Uszkodzenie systemu plików
  3. Zużycie pamięci NAND po latach użytkowania
  4. Złośliwe oprogramowanie
  5. Utrata zasilania podczas zapisu
  6. Uszkodzone sterowniki USB lub niestabilne porty
  7. Fizyczne uszkodzenie złącza lub płytki

Stare pendrivey zaczynają dziwnie działać. Pewnego dnia się montują. Następnego pokazują RAW, zawieszają Eksplorator lub znikają w trakcie kopiowania. Widziałem wszystkie te trzy przypadki.

Kiedy najpierw spróbowałbym oprogramowania

Nadal wypróbowałbym oprogramowanie do odzyskiwania danych, jeśli dysk wykazuje jakieś oznaki życia:

1. Pojawia się w Zarządzaniu dyskami
  2. Rozmiar wygląda poprawnie
  3. Windows prosi o jego sformatowanie
  4. Partycja jest wyświetlana jako RAW lub niedostępna

Jeśli jesteś w jednym z tych przypadków, nadal istnieje spora szansa na odzyskanie plików bez otwierania urządzenia lub oddawania go do serwisu.

Kiedy przestałbym przy nim majstrować

Jest kilka sygnałów ostrzegawczych, przy których szybko zrezygnowałbym z domowej naprawy:

1. Dysk nigdzie nie jest wykrywany
  2. Ciągle traci połączenie
  3. Złącze USB jest wygięte, luźne lub uszkodzone
  4. Szybko się nagrzewa
  5. Pliki są tego rodzaju, że nie da się ich zastąpić

To z nagrzewaniem to zła wiadomość. Miałem kiedyś mały pendrive USB 3.0, który tak robił. Nagrzewał się w kilka sekund i ciągle znikał z systemu. Po tym zostawiłem go w spokoju.

Czego użyłbym do odzyskiwania plików

Jeśli urządzenie jest nadal w jakimś stopniu czytelne, wybrałbym Disk Drill. Używałem go na pendriveach, których Windows nie chciał zamontować, uszkodzonych partycjach i jednym nośniku wyświetlanym jako RAW.

Najbardziej podoba mi się opcja tworzenia kopii bajt po bajcie. Jeśli USB jest niestabilne, najpierw utwórz obraz i przeskanuj obraz zamiast męczyć oryginalny sprzęt. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.

https://www.youtube.com/watch?v=oJ1aQPFxTag&t=168s

Jak poradziłbym sobie z odzyskiwaniem danych

1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze, a nie na pendrivie
  2. Podłącz pendrive
  3. Otwórz aplikację i wybierz urządzenie USB
  4. Jeśli wygląda na niestabilne, najpierw utwórz kopię zapasową bajt po bajcie
  5. Uruchom pełne skanowanie
  6. Sprawdź podgląd tego, co znajdzie
  7. Odzyskaj ważne pliki na inny dysk

Nie zapisuj odzyskanych plików z powrotem na tym samym nośniku USB. Wiem, że brzmi to oczywiście, ale ludzie robią to, gdy są zestresowani i się spieszą.

Po zabezpieczeniu plików

Kiedy dane są już skopiowane, wtedy zająłbym się krokami naprawczymi.

Warto spróbować:

1. Przypisać nową literę dysku w Zarządzaniu dyskami
  2. Uruchomić CHKDSK, jeśli system plików wygląda na uszkodzony
  3. Spróbować funkcji Sprawdzanie błędów systemu Windows
  4. Usunąć i ponownie zainstalować urządzenie USB w Menedżerze urządzeń
  5. Sformatować dysk, jeśli uszkodzenia ciągle wracają

Moja zasada jest prosta. Jeśli pendrive nadal zawodzi po sformatowaniu, przestaję mu ufać. Brakujące pliki, nieudane zapisy, losowe rozłączenia, powracające uszkodzenia — każda z tych rzeczy mi wystarczy. Te rzeczy są tanie. Twoje dane nie.

Nie formatuj go. I na początku też wstrzymałbym się z CHKDSK, tak jak powiedział @mikeappsreviewer. Trochę się różnię tylko tutaj: zanim uruchomisz oprogramowanie do odzyskiwania danych, sprawdź, z jakim rodzajem awarii masz do czynienia.

Szybka diagnoza:

1. Otwórz Zarządzanie dyskami.
  2. Sprawdź, czy USB pokazuje prawidłowy rozmiar.
  3. Jeśli rozmiar jest nieprawidłowy, na przykład 0 bajtów albo jakaś dziwna wartość, bardziej wskazuje to na awarię sprzętu lub kontrolera.
  4. Spróbuj użyć innego portu USB i innego komputera, jeśli masz taką możliwość.
  5. Jeśli masz dostęp do Linuksa, uruchom live USB i sprawdź, czy tam się zamontuje. Linux czasem odczytuje dyski, których Windows nie chce otworzyć.

Jeśli dysk jest stabilny i widoczny, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania danych z USB. Najpierw odzyskałbym najważniejsze zdjęcia i pliki robocze, a nie wszystko naraz. Małe partie zmniejszają ryzyko niepowodzeń na niestabilnym nośniku. Jeśli podglądy działają, twoje szanse są lepsze.

Jeśli USB się rozłącza, klika, zawiesza Eksplorator plików albo się nagrzewa, zatrzymaj się. Każde ponowne podłączenie może pogorszyć sytuację. W takim momencie profesjonalne odzyskiwanie danych jest bezpieczniejszą drogą.

To wideo dobrze wyjaśnia kroki odzyskiwania plików z USB prostym językiem:
przewodnik wideo krok po kroku dotyczący odzyskiwania plików z dysku USB

Po odzyskaniu danych wycofaj ten nośnik z użycia. Jednorazowe uszkodzenie po odłączeniu jest irytujące. Jeśli uszkodzi się drugi raz, wyrzuć go.

Jeśli dysk w ogóle nadal się pokazuje, to dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @ombrasilente: sprawdź informacje o kondycji w stylu S.M.A.R.T., jeśli twój kontroler USB je udostępnia, albo przynajmniej zajrzyj do Podglądu zdarzeń systemu Windows zaraz po podłączeniu. Brzmi nerdowsko, ale powtarzające się błędy dysku/resetowania mogą bardzo szybko powiedzieć, czy to uszkodzenie systemu plików, czy sam pendrive pada.

Trochę nie zgadzam się z radą żeby wcześnie próbować Linuksa, tylko dlatego, że niektóre wadliwe pendrivey zachowują się gorzej, im częściej montujesz je w różnych systemach. Jeśli pliki są bardzo ważne, ograniczyłbym eksperymenty do minimum i od razu przeszedł do tworzenia obrazu albo skanowania.

Poza tym, jeśli Eksplorator plików zawiesza się po kliknięciu dysku, nie wymuszaj tego dalej. Użyj czegoś, co ostrożniej odczytuje urządzenie. Disk Drill nadaje się do tego, zwłaszcza jeśli możesz przeskanować USB i najpierw wyciągnąć najważniejsze foldery. Zacząłbym tylko od dokumentów/zdjęć, a nie od wszystkiego naraz. Mniejszy stres dla padającego pendrivea.

Jeszcze jeden pomijany trik: sprawdź, czy twoje pliki nie zostały po uszkodzeniu skopiowane do ukrytej struktury folderów. Czasami dane nadal tam są, ale tabela katalogów jest zniszczona. Porządne skanowanie odzyskiwania nadal może je znaleźć po sygnaturze.

Jeśli chcesz poznać więcej opinii o narzędziach do odzyskiwania danych z USB, warto przejrzeć ten wątek:
rekomendacje najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych z pendriveów

Jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają: jeśli USB było zaszyfrowane BitLockerem albo oprogramowaniem zabezpieczającym producenta, odzyskiwanie staje się dużo bardziej upierdliwe, więc wspomnij o tym przed próbami losowych napraw. I tak, jeśli zaczyna się rozłączać, przestań przy nim grzebać. To jest moment, w którym domowe działania bardzo szybko przechodzą w terytorium jak-mogłem-to-jeszcze-bardziej-pogorszyć.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co @ombrasilente, @sognonotturno i @mikeappsreviewer poruszyli tylko pośrednio: sprawdź, czy problemem jest tablica partycji, a nie tylko system plików. W Zarządzaniu dyskami, jeśli USB pokazuje się jako nieprzydzielone, ale pełna pojemność jest widoczna, czasami oznacza to, że metadane partycji zostały usunięte, podczas gdy rzeczywiste dane plików nadal istnieją. W takim przypadku zbyt wczesna naprawa może nadpisać dokładnie to, czego potrzebujesz.

Moje zdanie: nie podłączaj go w kółko tylko po to, żeby sprawdzać. Trochę nie zgadzam się z podejściem wypróbuj wiele środowisk, jeśli nośnik zachowuje się niestabilnie. Każda próba zamontowania to więcej odczytów, większa aktywność kontrolera i więcej szans, że całkiem padnie.

To, co zrobiłbym dalej:

• Jeśli to możliwe, najpierw użyj narzędzia do tworzenia obrazu sektor po sektorze
  • Pracuj na obrazie, nie na USB
  • Następnie przeskanuj obraz za pomocą Disk Drill

Zalety Disk Drill:

• dobrze znajduje pliki na surowych lub uszkodzonych nośnikach wymiennych
  • podgląd pomaga sprawdzić, czy odzysk jest rzeczywisty przed zapisaniem
  • proces pracy z obrazem i kopią zapasową jest przydatny przy słabych pamięciach USB

Wady Disk Drill:

• głębokie skanowanie może trochę potrwać
  • odzyskane nazwy plików i struktura folderów nie zawsze są idealne
  • najlepsze wyniki zwykle daje wersja płatna

Jeśli Disk Drill nie widzi żadnych istotnych danych, nie zawsze oznacza to, że pliki przepadły. Może to też oznaczać awarię na poziomie kontrolera, której odzyskiwanie programowe zwykle nie naprawi. Jeśli pliki są naprawdę nie do zastąpienia, zatrzymaj się, zanim eksperymenty się nawarstwią. To moment, w którym profesjonalne odzyskiwanie zaczyna mieć więcej sensu niż domowe próby.