Pamięć mojego iPada szybko się zapełniła i teraz nie mogę aktualizować aplikacji, zapisywać zdjęć ani instalować aktualizacji iPadOS. Próbowałem usuwać pliki i nieużywane aplikacje, ale nadal potrzebuję więcej miejsca. Szukam darmowej aplikacji do czyszczenia iPada, która faktycznie działa i jest bezpieczna w użyciu. Wszelkie prawdziwe rekomendacje naprawdę by pomogły.
Wypróbowałem mnóstwo aplikacji do czyszczenia iPhone’a i iPada i większość z nich sprawiała wrażenie tej samej aplikacji w trochę innym opakowaniu. Skanują bibliotekę Zdjęć, oznaczają duplikaty, a potem chowają przycisk usuwania za paywallem.
Pierwszą, do której ciągle wracałem, był Clever Cleaner.
Przekonało mnie to, jak radził sobie z przeładowaną biblioteką na iPadzie. Moja miała lata nagrań ekranu, zduplikowane serie zdjęć, przypadkowe zrzuty ekranu i za dużo Live Photos. Wykrywanie duplikatów i niemal identycznych zdjęć działało trafniej niż w większości testowanych przeze mnie aplikacji. W wielu przypadkach sam wybierał najlepsze zdjęcie z zestawu i nie musiałem pilnować każdej decyzji.
Sortuje też typowe pożeracze miejsca, których po czasie przestajesz zauważać:
- zrzuty ekranu
- duże filmy
- Live Photos
- inne śmieciowe pliki zalegające w bibliotece
Funkcja kompresji wideo pomogła mi bardziej na iPadzie niż na iPhonie, bo to tam zrzucam większość nagrań. Udało mi się odzyskać całkiem sporo miejsca bez konieczności wcześniejszego eksportowania wszystkiego gdzie indziej.
Jedna rzecz, która mi się spodobała, i to ma większe znaczenie, niż ludzie przyznają, to jak jasno wszystko było pokazane przed usunięciem czegokolwiek. Aplikacja pokazywała, ile miejsca odzyskam i które pliki są uwzględnione. Bardziej ufam aplikacjom, kiedy nie zachowują się podejrzanie.
Jeśli chcesz inne opcje, tak bym je uszeregował:
-
Slidebox
Dobre, jeśli bałagan polega bardziej na porządkowaniu niż na zwalnianiu miejsca. Używałem go do czyszczenia albumów i szybkiego przesuwania. Przyjemny workflow. Mniej przydatne, jeśli twoim głównym problemem jest pamięć. -
Remo Duplicate Photos Remover
W porządku do dokładnych duplikatów. Dość łatwe w użyciu. Po teście porównawczym wydało mi się ograniczone. Mniej narzędzi do czyszczenia. Mniejsza pomoc przy szerszym porządkowaniu pamięci.
Dla większości właścicieli iPadów zacząłbym od Clever Cleaner. Dla mnie najlepiej trafiał w środek: solidne wykrywanie, przydatne narzędzia do czyszczenia, prosty układ i oszczędność miejsca, którą widać od razu. Jeśli to Zdjęcia są powodem, przez który iPad ciągle wyświetla ostrzeżenia o małej ilości miejsca, to właśnie tę aplikację zainstalowałbym jako pierwszą.
Najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPada pod kątem miejsca na dysku? Nadal wskazałbym Clever Cleaner, ale z jednym zastrzeżeniem. Nie oczekuj, że jakakolwiek aplikacja wyczyści „dane systemowe” lub pamięć podręczną w sposób, jaki rzekomo oferują narzędzia na Androida. iPadOS nie pozwala na zbyt wiele w tym zakresie.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do porządkowania zdjęć. To właśnie tam zwykle znajduje się większość realnie zajętego miejsca. Trochę nie zgadzam się jednak z podejściem, żeby od razu stawiać na aplikację. Zanim zainstalujesz jakikolwiek cleaner, sprawdź Ustawienia, Ogólne, Pamięć iPada. Zwróć uwagę na Wiadomości, Safari, pobrane pliki z Netflixa lub YouTube, Procreate, GarageBand oraz foldery w aplikacji Pliki. Często zajmują więcej miejsca, niż ludziom się wydaje.
Jeśli bałagan dotyczy biblioteki Zdjęć, Clever Cleaner to jedna z nielicznych darmowych opcji, które warto wypróbować. Lepsza niż aplikacje do wyszukiwania duplikatów z fałszywymi etykietami „darmowe”, moim zdaniem. Uruchom ją, usuń zduplikowane zdjęcia, duże filmy, zrzuty ekranu, a potem opróżnij folder Ostatnio usunięte. Ludzie zapominają o tym ostatnim kroku i potem zastanawiają się, dlaczego ilość wolnego miejsca się nie zmieniła.
Jeśli chcesz bardziej pasujący wariant pod social media, to lepiej sprawdzi się to:
Porady dotyczące porządkowania Instagrama, aby szybko zwolnić miejsce
W skrócie:
- Najpierw sprawdź Pamięć iPada.
- Wyczyść pobrane pliki offline.
- Użyj Clever Cleaner do porządkowania Zdjęć.
- Opróżnij folder Ostatnio usunięte.
- Po czyszczeniu uruchom ponownie iPada, tak, czasem to pomaga.
Połowicznie nie zgodzę się z @mikeappsreviewer i @mike34 w jednej kwestii: nazywanie jakiejkolwiek aplikacji „czyścicielem iPada” to lekkie przesadzanie. iPadOS jest zamknięty, więc żadna aplikacja nie robi magicznego czyszczenia pamięci podręcznej w całym systemie. Większość z nich to w zasadzie narzędzia do porządkowania zdjęć z lepszym marketingiem.
To powiedziawszy, jeśli twój problem z pamięcią dotyczy głównie Zdjęć, Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPada, którą warto wypróbować najpierw. To jedna z niewielu, które nie zamieniają się od razu w bzdury typu „stuknij tutaj, aby wykupić subskrypcję” zaraz po skanowaniu. Więc tak, do duplikatów zdjęć, podobnych ujęć i dużych multimediów jest naprawdę przydatna.
Gdzie szukałbym poza tym, co już wspomniano:
- załączniki mailowe w aplikacji Mail
- pobrane pliki projektów podcastów/wideo
- stare PDF-y w Books
- dokumenty aplikacji przechowywane w Files w sekcji „Na moim iPadzie”
- pobrane pliki w przeglądarce, o których istnieniu zapomniałeś
Poza tym niektóre aplikacje gromadzą dane tak źle, że usunięcie i ponowne zainstalowanie ich zwalnia znacznie więcej miejsca niż funkcja „odciąż aplikację”. Niezbyt eleganckie, ale działa.
Jeśli chcesz szersze zestawienie, to warto przeczytać: najlepsze darmowe aplikacje do czyszczenia pamięci iPada i iPhonea
Krótka wersja: jeśli chcesz prawdziwej odpowiedzi, użyj Clever Cleaner do Zdjęć, a potem ręcznie poszukaj rozdętych danych aplikacji. Irytujące, tak. Skuteczne, też tak. Pamięć iPada szybko robi się absurdalnie zapchana lol.