Przypadkowo utraciłem zdjęcia i pliki wideo z mojej karty CompactFlash po błędzie aparatu i próbuję znaleźć darmowy sposób na ich odzyskanie, zanim ją sformatuję. Na karcie są ważne obrazy, których potrzebuję, więc szukam bezpiecznych porad dotyczących odzyskiwania danych z karty CF lub darmowego oprogramowania do odzyskiwania, które naprawdę działa.
Przydarzyło mi się to po długim zleceniu eventowym: wróciłem do domu, włożyłem kartę CF do czytnika, a komputer zachowywał się, jakby karta miała amnezję. Brakujące pliki, nieczytelny wolumin, zwykła niemiła niespodzianka. Jeśli twoja karta CompactFlash pokazuje błędy, nie rób niczego w pośpiechu. W większości przypadków zdjęcia nadal są na karcie. Najpierw psuje się tablica plików, a nie same dane obrazów.
Jeśli karta nie została fizycznie zniszczona, masz całkiem niezłe szanse. Udało mi się odzyskać pliki z kart, które uważałem już za stracone, w tym zestawy RAW i klipy wideo.
Co zrobić najpierw
Zrób to w tej kolejności.
- Przestań używać karty. Wyjmij ją z aparatu. Nie rób więcej zdjęć. Nie kopiuj na nią żadnych plików testowych.
- Nie formatuj jej. Jeśli Windows lub macOS informuje, że karta wymaga sformatowania, zignoruj to. Formatowanie nadpisuje dane systemu plików i odzyskiwanie robi się po tym bardziej skomplikowane.
- Użyj prawdziwego czytnika kart CF. Nie podłączaj aparatu przez USB i nie licz, że wszystko samo zadziała. Bezpośrednie czytniki dają lepszy dostęp niskiego poziomu. Tryby połączenia aparatu często tylko przeszkadzają.
Sprawdź, czy komputer widzi kartę
W systemie Windows otwórz Zarządzanie dyskami. Na Macu otwórz Narzędzie dyskowe. Szukasz jednej prostej rzeczy. Czy karta CF pojawia się tam z oczekiwanym rozmiarem?
Jeśli tak, nadal masz dużą szansę poradzić sobie z tym samodzielnie.
Jeśli nie i w ogóle się nie pojawia albo karta ma wygięte piny, pęknięcia, ślady zalania lub inne uszkodzenia fizyczne, oprogramowanie niewiele pomoże. W takim przypadku kolejnym krokiem jest laboratorium, takie jak centrum odzyskiwania danych CleverFiles.
O oprogramowaniu do odzyskiwania
Gdy karta jest już widoczna w systemie, oprogramowanie do odzyskiwania danych to zwykle droga, którą wybieram. Testowałem zarówno darmowe, jak i płatne narzędzia. U mnie lepsze wyniki dawał Disk Drill, głównie dlatego, że radził sobie z formatami RAW z aparatów bez zamieniania całego procesu w projekt na cały weekend. CR2, NEF, ARW, większe pliki wideo — tutaj sprawdzał się u mnie lepiej.
PhotoRec działa, tak jakby. Używałem go. To trochę jak korzystanie ze starego panelu serwisowego w piwnicy. Ma też tendencję do wrzucania odzyskanych plików do jednego bałaganu z ogólnymi nazwami, co szybko staje się męczące, jeśli sortujesz setki albo tysiące ujęć. Recuva jest prostsza, choć widziałem, jak pomijała pliki RAW albo zwracała częściowe śmieci w przypadku kart z profesjonalnych aparatów.
To, co podobało mi się w Disk Drill, było proste. Podgląd przed przywróceniem. Jeśli miniatura się otwiera, a klip odtwarza, wiem, że nie tracę czasu na odzyskiwanie śmieci.
Kroki odzyskiwania, które bym wykonał
- Zainstaluj oprogramowanie na dysku komputera. Nie instaluj go na karcie CF.
- Najpierw wykonaj pełną kopię bajt po bajcie. Jeśli karta wydaje się niestabilna, sklonuj ją do pliku obrazu i skanuj obraz, a nie kartę. Mniejsze zużycie karty, mniejsza szansa, że rozłączy się w trakcie skanowania.
- Przeskanuj kartę lub obraz. Pozwól, aby proces się zakończył. Nie przerywaj wcześniej tylko dlatego, że pierwsze wyniki wyglądają dziwnie.
- Przejrzyj pliki przed odzyskaniem. Otwórz obrazy, przetestuj kilka filmów, sprawdź wyrywkowo różne foldery i formaty.
- Odzyskaj pliki na inny dysk. Zapisz je na dysku wewnętrznym albo zewnętrznym SSD. Nigdy nie zapisuj odzyskanych plików z powrotem na tej samej karcie CF.
Jeśli wideo wraca uszkodzone
Nie panikuj, jeśli część klipów wróci, ale nie będzie się chciała odtwarzać. Widziałem to często przy większych plikach HD i 4K. Wideo fragmentuje się łatwiej niż zdjęcia.
Warto spróbować dwóch rzeczy:
- W VLC Media Player włącz ustawienie, aby zawsze naprawiać uszkodzone pliki AVI lub podobne uszkodzone pliki podczas otwierania.
- W systemie Windows wypróbuj Untrunc. Pomógł mi odbudować uszkodzone nagłówki, gdy dane klipu w większości były na miejscu, ale plik nie chciał się uruchomić.
Po zabezpieczeniu plików
Gdy twoje zdjęcia i filmy są już skopiowane w bezpieczne miejsce i zostały sprawdzone, wtedy zajmij się samą kartą.
W systemie Windows możesz uruchomić CHKDSK. Na Macu użyj Pierwszej pomocy w Narzędziu dyskowym. Jeśli karta znowu zacznie działać poprawnie, i tak sformatowałbym ją w aparacie przed użyciem na kolejnej sesji. Jeśli karta zawiodła więcej niż raz, przestaję jej ufać. Karty pamięci są tańsze niż ponowne realizowanie zlecenia. Tego nauczyłem się w irytujący sposób.
Nie spiesz się, niczego nie zapisuj na karcie i odzyskuj dane na inny dysk. To zwykle daje największą szansę powodzenia.
Tak. Istnieją darmowe sposoby.
Najlepszą darmową opcją na początek jest PhotoRec. Ignoruje uszkodzony system plików i odzyskuje pliki na podstawie sygnatur. To ma znaczenie na kartach CF po błędach aparatu. Nie przepadam za nim pod względem organizacji, a @mikeappsreviewer ma rację co do chaotycznych nazw plików, ale często wyciąga więcej danych z uszkodzonych nośników niż bardziej przyjazne aplikacje.
Moje podejście:
- Najpierw zrób obraz karty CF, jeśli karta w ogóle jest odczytywana.
- Uruchom PhotoRec na obrazie, a nie na karcie.
- Odzyskuj dane na komputer lub dysk zewnętrzny.
- Posortuj wyniki według typu pliku i daty.
Dlaczego najpierw PhotoRec:
- Darmowy, open source.
- Dobrze radzi sobie z JPG, TIFF, wieloma typami RAW, MOV, AVI, MP4.
- Działa nawet wtedy, gdy karta pokazuje RAW lub nieprzydzielone miejsce.
Jeśli chcesz łatwiejszego podglądu i mniej ręcznego sortowania, Disk Drill jest wygodniejszą opcją. Darmowy poziom jest przydatny do sprawdzenia, co jeszcze tam jest, zanim poświęcisz czas na pełny proces odzyskiwania. Dla wielu osób to oszczędza godziny.
W jednym drobnym punkcie różnię się z @mikeappsreviewer. CHKDSK nie jest moim pierwszym krokiem przy karcie z brakującymi zdjęciami. Może naprawić system plików, ale też wprowadza zmiany. Po narzędzia naprawcze sięgam dopiero wtedy, gdy skopiuję już wszystko, czego potrzebuję.
Jeśli karta się montuje, ale zgłasza błędy odczytu, wypróbuj też inny czytnik. Czytniki CF psują się częściej, niż ludziom się wydaje. Miałem jeden wadliwy czytnik, przez który sprawna karta wyglądała na martwą. Zmarnowałem na to całą noc.
Ten krótki film w przejrzysty sposób pokazuje kroki odzyskiwania plików z karty CF:
Przewodnik po odzyskiwaniu plików z karty CF dla usuniętych zdjęć i filmów
Jeśli karta nie jest nigdzie wykrywana albo pokazuje 0 bajtów, darmowe oprogramowanie niewiele pomoże. W tym momencie najpewniej masz do czynienia z awarią sprzętową.
Darmowe? Tak, ale dodałbym jedną rzecz, na którą ani @mikeappsreviewer, ani @shizuka nie położyli wystarczającego nacisku: sprawdź, czy pliki na karcie są po prostu ukryte albo czy folder DCIM nie został uszkodzony, zanim przejdziesz od razu do pełnego trybu odzyskiwania.
W systemie Windows włącz opcję pokaż ukryte pliki i sprawdź, czy karta CF nadal ma foldery/pliki z dziwnymi atrybutami. Czasami po błędzie aparatu zdjęcia nadal tam są, tylko nie są normalnie wyświetlane. Spróbuj też odczytać kartę w innym systemie operacyjnym, jeśli możesz. Zdarzyło mi się, że karta CF wyglądała na martwą w Windowsie, a na Macu otwierała się bez problemu. Strasznie irytujące, ale tak bywa.
Trochę też nie zgadzam się z rzucaniem się od razu później na narzędzia naprawcze. Jeśli karta już raz wywołała błąd aparatu, po odzyskaniu danych wycofuję ją z użycia. Nie warto jej ponownie ufać, kropka.
Jeśli chodzi o faktyczne odzyskiwanie plików:
- PhotoRec = najlepsza naprawdę darmowa opcja
- Windows File Recovery = darmowe, ale dość ograniczone w przypadkach kart z aparatów
- Disk Drill = nie jest w pełni darmowy przy dużych odzyskach, ale bardzo dobrze nadaje się do podglądu tego, co da się odzyskać, i dobrze radzi sobie z formatami zdjęć/wideo
Jeszcze jedna sztuczka: jeśli aparat zapisał małe podglądy JPEG wewnątrz plików RAW, niektóre narzędzia do odzyskiwania nadal potrafią je wyciągnąć, nawet gdy pełny plik jest uszkodzony. To lepsze niż utrata wszystkiego.
Jeśli chcesz więcej rekomendacji dotyczących oprogramowania do odzyskiwania danych z kart CF, ten wątek jest przydatny:
najlepsze rekomendacje oprogramowania do odzyskiwania danych z kart CF dla utraconych zdjęć
Najważniejsze: nie formatuj karty, nie rób nowych zdjęć i nie wkładaj/wyjmuj jej bez końca pięćdziesiąt razy, jak ja kiedyś. To nie był… mój najbystrzejszy pomysł, lol.