CF Karttan Dosyaları Kurtarmanın Ücretsiz Bir Yolu Var mı?

Kamera hatasından sonra CompactFlash kartımdaki fotoğraf ve video dosyalarını yanlışlıkla kaybettim ve biçimlendirmeden önce onları kurtarmanın ücretsiz bir yolunu bulmaya çalışıyorum. Kartta ihtiyacım olan önemli görüntüler var, bu yüzden güvenli CF kart veri kurtarma tavsiyesi veya gerçekten işe yarayan ücretsiz kurtarma yazılımı arıyorum.

Bunun uzun bir etkinlik çekiminden sonra başıma geldi; eve geldim, CF kartı okuyucuya taktım ve bilgisayar kart hafızasını kaybetmiş gibi davrandı. Kayıp dosyalar, okunamayan birim, alışıldık kötü sürpriz. CompactFlash kartınız hata veriyorsa, aceleyle hiçbir şey yapmayın. Çoğu zaman fotoğraflar hâlâ kartın üzerinde durur. Genelde önce bozulan şey görüntü verisi değil, dosya tablosudur.

Kart fiziksel olarak yok olmadıysa, şansınız fena değildir. İşi bitmiş sandığım kartlardan RAW setleri ve video klipler dahil dosyalar çıkardım.

Önce ne yapmalı

Bunları şu sırayla yapın.

1. Kartı kullanmayı bırakın. Kameradan çıkarın. Daha fazla kare çekmeyin. Üzerine test dosyaları kopyalamayın.
  2. Biçimlendirmeyin. Windows veya macOS kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyorsa, görmezden gelin. Biçimlendirme dosya sistemi verilerini yeniden yazar ve bundan sonra kurtarma daha karmaşık hale gelir.
  3. Gerçek bir CF kart okuyucu kullanın. Kamerayı USB üzerinden bağlayıp en iyisini ummayın. Doğrudan okuyucular daha iyi düşük seviye erişim sağlar. Kamera bağlantı modları çoğu zaman araya girer.

Bilgisayarın kartı görüp görmediğini kontrol edin

Windows'ta Disk Yönetimi'ni açın. Mac'te Disk İzlencesi'ni açın. Aradığınız şey basit. CF kartı orada beklenen boyutuyla görünüyor mu?

Eğer evet ise, bunu kendi başınıza yapma şansınız hâlâ yüksektir.

Eğer hayırsa ve hiç görünmüyorsa ya da kartta eğilmiş pinler, çatlaklar, su hasarı veya başka fiziksel hasar varsa, yazılım pek yardımcı olmaz. O noktada sonraki adım bir laboratuvar olur; örneğin CleverFiles veri kurtarma merkezi.

Kurtarma yazılımı hakkında

Kart sistemde görünmeye başladığında, genelde başvurduğum yol kurtarma yazılımı olur. Ücretsiz olanları da denedim, ücretli olanları da. Kendi sonuçlarım Disk Drill ile daha iyiydi; çoğunlukla kamera RAW formatlarını süreci hafta sonunu alan bir projeye çevirmeden işlemesi sayesinde. CR2, NEF, ARW, daha büyük video dosyaları; bunlarda benim için daha iyi iş çıkardı.

PhotoRec çalışıyor, bir bakıma. Kullandım. Bodrumdaki eski bir bakım panelini kullanmak gibi hissettiriyor. Ayrıca kurtarılan dosyaları genel adlarla dağınık bir yığının içine bırakma eğiliminde; yüzlerce ya da binlerce çekimi ayıklıyorsanız bu çok çabuk sinir bozucu oluyor. Recuva daha kolay, ama profesyonel kamera kartlarında RAW dosyalarını kaçırdığını ya da kısmen bozuk sonuçlar döndürdüğünü gördüm.

Disk Drill'de sevdiğim şey basitti. Geri yüklemeden önce önizleme. Küçük önizleme açılıyorsa ve klip oynuyorsa, çöp veriyi kurtarmak için zaman kaybetmediğimi biliyorum.

İzleyeceğim kurtarma adımları

1. Yazılımı bilgisayar sürücünüze kurun. CF kartın üzerine kurmayın.
  2. Önce bayt bayt tam bir yedek alın. Kart kararsız görünüyorsa, onu bir imaj dosyasına klonlayın ve kartı değil imajı tarayın. Kartta daha az yıpranma olur, tarama ortasında bağlantının kesilme ihtimali azalır.
  3. Kartı veya imajı tarayın. Bitirmesine izin verin. İlk sonuçlar tuhaf görünüyor diye erken iptal etmeyin.
  4. Geri yüklemeden önce dosyaları önizleyin. Görselleri açın, birkaç videoyu test edin, farklı klasörleri ve formatları örnekleyerek kontrol edin.
  5. Dosyaları başka bir sürücüye kurtarın. Dahili sürücünüze veya harici bir SSD'ye kaydedin. Kurtarılan dosyaları asla aynı CF karta geri yazmayın.

Video hasarlı geri gelirse

Bazı klipler geri gelip oynatmayı reddederse panik yapmayın. Bunu özellikle daha büyük HD ve 4K dosyalarda çok gördüm. Video, fotoğraflara göre daha kolay parçalanır.

Denemeye değer iki şey:

• VLC Media Player'da, açarken hasarlı AVI veya benzeri bozuk dosyaları her zaman onarma ayarını etkinleştirin.
  • Windows'ta Untrunc deneyin. Klip verisi büyük ölçüde yerindeyken ama dosya başlamıyorken bozuk başlıkları yeniden oluşturmama yardımcı oldu.

Dosyalar güvendeyse

Fotoğraflarınız ve videolarınız güvenli bir yere kopyalanıp kontrol edildikten sonra, kartın kendisiyle ilgilenin.

Windows'ta CHKDSK çalıştırabilirsiniz. Mac'te Disk İzlencesi içindeki İlk Yardım'ı kullanın. Kart yeniden düzgün davranmaya başlasa bile, başka bir çekimde kullanmadan önce kamerada yeniden biçimlendirirdim. Kart birden fazla kez arıza verdiyse, ona güvenmeyi bırakırım. Bellek kartları, bir işi yeniden çekmekten daha ucuzdur. Bunu sinir bozucu şekilde öğrendim.

Ağırdan alın, karta yazma işlemi yapmayın ve kurtarmayı farklı bir sürücüye yapın. Bu genelde size en iyi şansı verir.

Evet. Ücretsiz yollar var.

Ücretsiz odaklı en iyi seçenek PhotoRec. Bozuk dosya sistemini yok sayar ve dosyaları imzalarına göre çıkarır. Bu, kamera hatalarından sonra CF kartlarda önemlidir. Düzenleme konusunda ona bayılmıyorum ve @mikeappsreviewer da dağınık dosya adları konusunda haklı, ama çoğu zaman hasarlı ortamlardan daha kullanıcı dostu uygulamalardan daha fazla veri çıkarır.

Benim görüşüm:

1. Kart okunuyorsa önce CF kartın bir imajını alın.
  2. PhotoRec’i kart üzerinde değil, imaj üzerinde çalıştırın.
  3. Kurtarılanları bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kaydedin.
  4. Sonuçları dosya türüne ve tarihe göre sıralayın.

Neden önce PhotoRec:

• Ücretsiz, açık kaynaklı.
  • JPG, TIFF, birçok RAW türü, MOV, AVI, MP4 ile iyidir.
  • Kart RAW ya da ayrılmamış alan olarak görünse bile çalışır.

Daha kolay önizleme ve daha az manuel sıralama istiyorsanız, Disk Drill daha akıcı seçenektir. Ücretsiz katman, tam bir kurtarma denemesinde zaman harcamadan önce hâlâ nelerin yerinde olduğunu kontrol etmek için kullanışlıdır. Birçok kişi için bu, saatler kazandırır.

@mikeappsreviewer ile küçük bir noktada farklı düşünüyorum. Fotoğrafların eksik olduğu bir kartta CHKDSK benim ilk hamlem değil. Dosya sistemini onarabilir, ama aynı zamanda bazı şeyleri de değiştirir. Onarım araçlarına ancak ihtiyacım olan her şeyi kopyaladıktan sonra dokunurum.

Kart bağlanıyor ama okuma hataları veriyorsa, başka bir okuyucu da deneyin. CF okuyucular insanların düşündüğünden daha sık bozulur. Bir keresinde bozuk bir okuyucu, sağlam bir kartı ölü gibi göstermişti. Buna bütün bir geceyi harcadım.

Bu kısa video, CF kart dosya kurtarma adımlarını sade bir şekilde anlatıyor:
Silinen fotoğraf ve videolar için CF kart dosya kurtarma rehberi

Kart hiçbir yerde algılanmıyorsa veya 0 bayt gösteriyorsa, ücretsiz yazılım pek işe yaramaz. O noktada donanım arızasına bakıyorsunuz.

Ücretsiz mi? Evet, ama ne @mikeappsreviewer ne de @shizuka’nın yeterince vurgulamadığı bir şeyi eklerdim: tam kurtarma moduna geçmeden önce karttaki dosyaların sadece gizli olup olmadığını veya DCIM klasörünün bozulup bozulmadığını kontrol edin.

Windows’ta gizli dosyaları göster seçeneğini açın ve CF kartta hâlâ garip özniteliklere sahip klasörler/dosyalar olup olmadığına bakın. Bazen bir kamera hatasından sonra fotoğraflar oradadır, sadece normal şekilde listelenmezler. Mümkünse kartı farklı bir işletim sisteminde okumayı da deneyin. Bir CF kartın Windows’ta “ölü” görünüp Mac’te sorunsuz açıldığını yaşadım. Aşırı sinir bozucu, ama oluyor.

Ayrıca daha sonra doğrudan onarım araçlarına atlamaya biraz katılmıyorum. Bir kart zaten bir kamera hatası verdiyse, kurtarmadan sonra onu emekliye ayırırım. Tekrar güvenmeye değmez, nokta.

Dosyaları gerçekten geri almak için:

• PhotoRec = gerçekten ücretsiz en iyi seçenek
  • Windows File Recovery = ücretsiz, ama kamera kartı durumlarında biraz sınırlı
  • Disk Drill = büyük kurtarmalar için tamamen ücretsiz değil, ama kurtarılabilir olanları önizlemede ve fotoğraf/video formatlarını temiz şekilde işlemede çok iyi

Bir numara daha: Kameranız RAW dosyalarının içinde küçük JPEG önizlemeleri kaydettiyse, bazı kurtarma araçları tam dosya bozuk olsa bile bunları yine de çıkarabilir. Her şeyi kaybetmekten iyidir.

Ayrıca, daha fazla CF kart veri kurtarma yazılımı önerisi istiyorsanız, şu başlık faydalı:
kayıp fotoğraflar için en iyi CF kart kurtarma yazılımı önerileri

En önemli şey biçimlendirmemek, yeni fotoğraf çekmemek ve kartı benim bir zamanlar yaptığım gibi elli kez takıp çıkarmaya devam etmemek. Bu… pek de en parlak fikrim değildi lol.