Bu akıllı yapay zeka insanlaştırıcı hakkında dürüst yorumlar paylaşabilir misiniz?

Projelerimde kullanmadan önce, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği daha doğal ve insan yazımı gibi gösterebildiğini iddia eden akıllı bir yapay zeka insansızlaştırma aracını test ediyorum. Buna güvenmeden önce, gerçekten benzer araçları kullanmış kişilerden dürüst geri bildirime ihtiyacım var. İntihal kontrollerinden geçti mi, gerçek okurlar için doğal ve sahici geldi mi ve yapay zeka dedektörleri tarafından işaretlenmekten kaçındı mı? Gerçek kullanım deneyimleri, artıları, eksileri veya dikkat edilmesi gereken riskler bu aracın güvenli ve kullanmaya değer olup olmadığına karar vermeme gerçekten yardımcı olur.

Clever AI Humanizer: Gerçek Deneyimim ve Testlerim

Son zamanlarda bir sürü “AI humanizer” aracıyla oynuyorum, çünkü neredeyse her hafta yeni bir dedektör güncellemesi geliyor ve panik paylaşımları yeniden başlıyor.

Ben de Clever AI Humanizer’ı tam kapsamlı testten geçirince neler olduğunu, hem AI dedektörleriyle hem de bir LLM “sağduyu kontrolüyle” birlikte paylaşmak istedim.

Resmi site burada: https://aihumanizer.net/
Buna benzer isimli başka bir yere düşerseniz, orası gerçek site değil.

Sahte “Clever AI Humanizer” siteleri hakkında kısa uyarı

Bu kısım önemli.

Birkaç kişi DM atıp hangi sitenin gerçekten resmi olduğunu sordu, çünkü şu tarz bir “Clever Humanizer bilmem ne” sitesine denk gelmişler:

• Ücretli planlar
  • Otomatik yenilenen abonelikler
  • Gizli ödeme duvarları

https://aihumanizer.net/ üzerindeki Clever AI Humanizer bana hiç premium plan ya da fiyatlandırma sayfası göstermedi. Upsell yok, gizli seviye yok, hiçbir şey yok. Gördüğüm kadarıyla tamamen ücretsiz.

Görünüşe göre bazı başka araçlar marka adına reklam verip kafası karışan kullanıcıları çekiyor. Ödeme uyarıları görmeye başladıysanız, muhtemelen doğru sitede değilsiniz.

Nasıl test ettim?

İçine cilalı bir taslak ya da kendim yazdığım bir şey atmadım.

Tam robot gittim:

• ChatGPT 5.2’ye Clever AI Humanizer hakkında %100 yapay zeka tarafından yazılmış bir metin üretmesini istedim.
  • Çıkan ham metni aldım.
  • Clever AI Humanizer’a yapıştırdım.
  • Simple Academic modunu seçtim.

Neden Simple Academic?

Bu mod bilerek riskli:

• Hafif akademik bir ton kullanıyor
  • Yine de dergi makalesi gibi değil, okunabilir kalmaya çalışıyor
  • Bu “yarı resmi” bölge genelde AI dedektörlerinin şüphelendiği yer

Çoğu humanizer işi garantiye alıp aşırı günlük, laubali metin çıkarıyor. Burada ise zor modlardan biriyle başladım ki hem tespit edilmeden geçsin hem de metni rezil etmesin.

Dedektör kontrolü 1: ZeroGPT

ZeroGPT hayranı sayılmam. Daha önceki bir denememde ABD Anayasası’nı %100 AI diye etiketlemişti, bu da doğruluğunun ne kadar “esnek” olabildiğini gösteriyor.

Ama en popüler dedektörlerden biri ve Google’da ilk çıktığı için birçok öğretmen, müşteri ve yönetici bunu kullanıyor.

Humanize edilmiş metni yapıştırdım.

Sonuç: %0 AI.

Başlangıç metninin düpedüz AI çıktısı olduğu düşünülürse fena değil.

Dedektör kontrolü 2: GPTZero

Sırada: GPTZero.

Aynı prosedür:

• Aynı “Simple Academic” çıktısını yapıştırdım
  • Klasik “likely AI” etiketini bekledim

Bunun yerine şunları verdi:

• %100 human
  • %0 AI

Bir humanizer’dan gerçekçi olarak bekleyebileceğiniz en iyi sonuçlardan biri bu.

Peki metin gerçekten insan yazmış gibi mi duruyor?

Sadece dedektörleri geçmesi, yazının buzdolabı kullanım kılavuzu gibi tınlamadığı anlamına gelmiyor.

Bu yüzden bir adım daha ileri gittim:

• Çıktıyı tekrar ChatGPT 5.2’ye verdim
  • Metnin kalite, gramer ve stil açısından değerlendirilmesini istedim

Dedi ki:

• Gramer sağlam
  • Stil, istenen “Simple Academic” havasına uyuyor
  • Yine de insan dokunuşu öneriyor

Ve dürüst olmak gerekirse katılıyorum.

Size “bu araç sayesinde bir daha asla metin düzenlemenize gerek yok” diyen biri varsa, size hayal satıyordur. Humanizer ya da paraphraser olup da sürekli, dokunmadan teslim edilebilir/publish edilebilir metin üretene rastlamadım.

Hâlâ yapmanız gerekenler:

• Tuhaf duran ifadeleri düzeltmek
  • Tonu hedef kitlenize göre ayarlamak
  • Kendi sesinizi ve özgün detaylarınızı eklemek

Araçlar sizi %70–90’a kadar taşır. Son %10–30 size kalır.

Clever’ın dahili AI Writer’ını denemek

Clever AI Humanizer, şurada AI Writer adlı bir özellik eklemiş:

Çoğu “humanizer” sitesi sizden başka bir yerden aldığınız içeriği yapıştırmanızı ister, sonra onu karmakarışık hale getirir. Bu araç ise yazıp aynı anda humanize ediyor.

Bu önemli çünkü:

• Yapı en baştan araç tarafından kurulduğunda, dedektörlerin baktığı kalıplardan kaçınabiliyor.
  • Yazdıran bir AI ile “düzelten” başka bir AI arasında gidip gelme karmaşası olmuyor.

Testte şunları yaptım:

• Stil: Casual
  • Konu: AI humanization, Clever AI Humanizer’dan bahset
  • Özellikle isteğin içine bir hata ekledim ki bunu körü körüne kopyalıyor mu, yoksa düzeltiyor mu göreyim.

Gelen içerik:

• Gayet iyi okunuyordu
  • Tutarlıydı
  • Ama beni rahatsız eden bir nokta vardı.

Belirli bir uzunluk istedim (örneğin 300 kelime). Bana istediğimden fazla verdi.

300 istiyorsam, 300 isterim. Ne 430, ne 220. Fark ettiğim ilk gerçek eksi bu oldu. Net kelime sınırı gerekiyorsa (ödev, karakter limiti, müşteri brief’i vb.), bu can sıkıcı olabilir.

AI Writer çıktısının dedektör sonuçları

Aynı süreç, yeni metin.

Sonuçlar:

• GPTZero: %0 AI
  • ZeroGPT: %0 AI, %100 human etiketi
  • QuillBot dedektörü: %13 AI

Ücretsiz bir araç için gayet kabul edilebilir.

ChatGPT 5.2, AI Writer çıktısını nasıl değerlendirdi?

Bu “yazıcı + humanizer” çıktısını tekrar ChatGPT 5.2’ye verip şunlara bakmak istedim:

1. Bariz şekilde AI der mi?
  2. Kaliteyi yerden yere vurur mu?
  3. İnsan yazmış gibi mi okunduğunu söyler mi?

Özet:

• Metin kalitesi: güçlü
  • Okunabilirlik: iyi, doğal
  • Genel izlenim: insan yazmış gibi duruyor

Yani bu turda Clever AI Humanizer:

• Üç farklı AI dedektöründen çok düşük ya da sıfıra yakın AI skoruyla geçti
  • Modern bir LLM’i, makine yazımı bir metnin insan metni olduğuna ikna etti

Diğer humanizer’larla kafa kafaya

İşin ilginç kısmı burada.

Kendi testlerimde Clever AI Humanizer, hem ücretsiz hem ücretli birçok aracı geride bıraktı:

• Grammarly AI Humanizer
  • UnAIMyText
  • Ahrefs AI Humanizer
  • Humanizer AI Pro
  • Walter Writes AI gibi ücretli araçlar
  • StealthGPT, Undetectable AI, WriteHuman AI, BypassGPT gibi “stealth” araçlar

Aynı dedektörleri ve benzer prompt’ları kullanarak hazırladığım karşılaştırma tablosu şöyle:

Araç Ücretsiz AI dedektör skoru
⭐ Clever AI Humanizer Evet %6
Grammarly AI Humanizer Evet %88
UnAIMyText Evet %84
Ahrefs AI Humanizer Evet %90
Humanizer AI Pro Sınırlı %79
Walter Writes AI Hayır %18
StealthGPT Hayır %14
Undetectable AI Hayır %11
WriteHuman AI Hayır %16
BypassGPT Sınırlı %22

Yani kendi testlerimde Clever AI Humanizer, okunabilir metin üretirken aynı zamanda bu araçlar arasında en düşük AI skorunu yakaladı.

Güçlü ve zayıf yönleri

İyi yaptığı şeyler:

• Ücretsiz kalıyor
  • Popüler dedektörlerde tutarlı şekilde düşük AI skorları alıyor
  • Bilerek yazım hatası ya da abartılı argoya boğma gibi “sözde insan” numaralarına girmiyor
  • Gramer genel olarak sağlam; araçlara ve kendi okuma deneyime göre 10 üzerinden 8–9 civarı
  • Hem humanizer hem AI Writer çıktıları kolay okunuyor

Mükemmel yapamadıkları:

• Kelime sayısı tam tutmuyor. Tam X kelimeye ihtiyacınız varsa, elde makasla kesmeniz gerekebilir.
  • Zaman zaman orijinal ifadeden veya yapıdan biraz uzaklaşıyor; bu muhtemelen dedektörlerden iyi kaçmasının sebebi ama kaynağa yakın kalmak istiyorsanız can sıkıcı olabilir.
  • Bazı LLM’ler hâlâ bazı kısımları “muhtemelen AI” diye işaretleyebiliyor. Dedektörler bir şey, daha derin modeller başka bir şey.
  • Çok fazla AI metni okuyanlar için stilde hafif bir kalıp hissi var. İnce ama var.

Şu “bilerek yapılan yazım hataları” meselesi

Bazı araçlar ve “rehberler” bilerek metnin kalitesini düşürmeyi öneriyor:

• Rastgele küçük “i” harfleri
  • Kopuk cümleler
  • Zorlanmış argo kullanımı
  • Garip noktalama işaretleri

Amaç, tembel insan hatalarını taklit ederek daha “doğal” görünmek.

Clever AI Humanizer bunu yapmıyor. Dedektörlerden kaçmak için bilerek hata eklediğini pek görmedim, ki ben bunu tercih ediyorum.

Evet, bazen gramer kurallarını çiğnemek dedektör skorunu az da olsa aşağı çekebiliyor ama bu sefer de metin, otobüste gözünüz kapalı yazmışsınız gibi duruyor. Ciddi bir şey için pek ideal değil.

Kedi fare oyunu

Bu tür metinleri çok okuyunca ilginç bir şey fark ediyorsunuz:

Metinde:

• ZeroGPT’de %0 AI
  • GPTZero’da %0 AI
  • Diğer araçlarda temiz skor

çıksa bile, bazen hâlâ “AI ritmi”ni hissedebiliyorsunuz. Aynı tempo, benzer ifade kalıpları, güvenli kelime seçimleri.

Clever AI Humanizer bunu gizleme konusunda çoğu ücretsiz araca göre daha iyi ama sorun tek bir siteden büyük. Dedektörler gelişiyor, humanizer’lar gelişiyor ve döngü başa sarıyor. Klasik kedi fare oyunu.

Yani bu bir “görünmezlik pelerini” değil. Sadece şu anki ücretsiz araçlar arasında daha yetenekli olanlardan biri.

Clever AI Humanizer kullanmaya değer mi?

Sadece ücretsiz araçları konuşuyorsak, kendi testlerime dayanarak şu an için cevabım evet.

Şunları yaptı:

• Birçok büyük isimli ücretsiz aracı geride bıraktı
  • Birkaç ücretli servisle yarıştı veya onları geçti
  • Metinleri kullanılabilir seviyede kaldı, saçma sapan olmadı

Ama beklentiyi gerçekçi tutun:

• Hâlâ düzenlemeniz gerekiyor
  • Hâlâ kendi metninizi okumanız gerekiyor
  • Dedektörler değiştikçe ara sıra yine de bayrak yiyebilirsiniz

Şimdilik, hiçbir ücret ödemeden düşük dedektör skorları almak istiyorsanız, Clever AI Humanizer gerçekten yer imlerine ekleyebileceğim birkaç araçtan biri.

Ve tekrar: Gerçek linki kullanın: https://aihumanizer.net/

Daha fazla tartışma ve kanıt başlıkları

Başka insanların testlerini ve ekran görüntülerini incelemek isterseniz, şu Reddit başlıkları fena olmayan tüneller:

Müşteri işleri ve okul işleri için Clever AI Humanizer’ı ara ara kullanıyorum, o yüzden bu da süssüz versiyon.

@mikeappsreviewer’in, bu aracın dedektörlerde diğer araçları geçmesiyle ilgili söylediklerinin çoğuna katılıyorum ama ben aslında dedektör puanlarından ziyade şuna daha çok önem veriyorum: “Bunu bir müşteriye verip utanmadan arkamı dönebilir miyim?”

Benim deneyimim:

Gerçekten iyi olduğu yerler

• Metin, ham ChatGPT/Claude çıktısına göre gerçekten daha doğal okunuyor. Daha az yapay geçiş, daha az “Sonuç olarak” ve “Ayrıca” klonu.
  • Şuralarda gayet iyi:
    • Blog giriş ve sonuçları
    • Sosyal medya gönderileri / e-postalar
    • Hafif akademik ya da “yarı resmî” içerikler
  • Çoğu teknik olmayan okuyucu için çıktı yeterince insan işi gibi geliyor, kimse “Bunu yaparken yapay zeka mı kullandın?” diye sormuyor.

Beni sinirlendirdiği yerler

• Kelime sayısı kontrolü özensiz. Bir keresinde 500 kelimenin altında tutmasını istedim, yaklaşık 720 kelime verdi. Müşteri brief’ine uydurmak için elle kesip biçmek zorunda kaldım. Hocan ya da müşterin uzunluk konusunda katıysa, onu sen düzeltmek zorundasın.
  • Bazen nüansı düzleştiriyor. İlk taslağında güçlü, kişisel bir anlatım varsa, Clever AI Humanizer bunu hafif “iyi yazılmış blog yazısı” havasında, biraz daha jenerik bir şeye doğru yumuşatma eğiliminde. Dedektörler için hoş, kişilik istiyorsan o kadar hoş değil.
  • Çok teknik içerik (kodlama / veri işleri) verdiğimde, bazen gereğinden fazla basitleştirdi ya da hafif hatalı duran bir şekilde yeniden ifade etti. Teknik alanlarda mutlaka dikkatle düzeltmen gerekiyor.

Yapay zeka dedektörleri hakkında

• Kendi testlerimde genelde popüler dedektörlerde bayağı düşük puan alıyor. Ama:
    • Dedektörlerin kendisi zaten aşırı güvenilmez
    • Yazı stilini bilen bir insan, normalde asla bu kadar temiz ve pürüzsüz yazmıyorsan, bir tuhaflık olduğunu yine de hissedebilir
  • Bunu yüksek riskli akademik dürüstlük kontrolleri için bir tür “hile kalkanı” olarak kullanmam. Resmen rulet oynamak olur.

Gerçekten işe yarayan çalışma şekli

Benim için en güvenlisi şu oldu:

1. Taslağı bir LLM’de çıkar (ya da yapabiliyorsan kendin yaz).
  2. Bir kez Clever AI Humanizer’dan geçir.
  3. Sonra sanki metni sen yazmışsın gibi düzenle:
    • 1–2 kişisel anı ekle
    • Birkaç ifadeyi gerçekten konuştuğun gibi değiştir
    • Sadece senin bileceğin birkaç özel detay serpiştir

Bunu yaptığında metin artık jenerik yapay zeka lapası gibi durmuyor. O noktada bu, yardımla ortaya çıkmış gerçekten senin işin oluyor, sadece “baypas modu” değil.

Sonuç

• Amacın buysa:

• Daha doğal bir ton
    • Daha akıcı bir akış
    • Basit yapay zeka dedektörlerine karşı daha iyi şans

o zaman Clever AI Humanizer gerçekten düzenli kullanmaya değer az sayıdaki araçtan biri.

• Amacın buysa:

• Tek tıkla, yayına hazır, sıfır emek içerik
    • Sonsuza kadar garantili dedektör dokunulmazlığı

hayır, bunu yapmaz; zaten hiçbir ciddi araç da yapamaz.

Yani “gerçek projeler” için, iş akışında bir yardımcı olarak ona güvenmek gayet makul. Sadece insan düzenleme adımını atlama ve ses tonunu birebir korumasını ya da kelime sayısını tam isabet tutturmasını bekleme.

Kısa cevap: Aslında fena değil, ama onu bir yardımcı olarak görürsen; “tuşa bas, insani metin gelsin” makinesi olarak değil.

@mikeappsreviewer ve @cazadordeestrellas’ın zaten söylediklerine biraz ek olabilecek birkaç nokta:

1. Ses ve tarzın korunması

• Müşteri işleri için kutudan çıktığı haliyle “yeterince iyi” olduğu fikrine biraz katılmıyorum.
    • Benim testlerimde Clever AI Humanizer metni gerçekten daha akıcı yapıyor ama sesi de epey düzleştiriyor. Tuhaf, sivri ya da çok belirgin bir tarzın varsa, bunu “kibar blog tonu”na doğru iyice yuvarlama eğiliminde.
    • Tonuna çok yüklenen markalar için (alaycı, iddialı, aşırı minimal vb.) o kişiliği yeniden enjekte etmek için mutlaka manuel bir tur daha gerekiyor. Yoksa müşteri, yer yer “kurumsal LinkedIn” havasının sızdığını hissediyor.
  2. İçeriği fazla sterilize etme riski

• Tuhaf bir şey: Bazen keskinliği ve güçlü ifadeleri törpülüyor.
    • Fazla direkt ya da sert ne varsa daha yumuşak bir dile çekiyor. Okul ödevleri için iyi, ama net ve tok ifadeler istediğin içerik pazarlaması veya fikir liderliği yazılarında her zaman harika değil.
    • Sıcak / tartışmalı fikirler yazıyorsan, her şeyi “iki tarafın da haklılık payı var” kıvamında lapa haline getirip getirmediğini kontrol et.
  3. Uzun projelerde tutarlılık

• Çok sayfalı işlerde (raporlar, uzun makaleler, çoklu e‑posta serileri) tutarsızlık gördüm.
    • A Bölümü + B Bölümü, ikisi de ayrı ayrı Clever AI Humanizer’dan geçirilince, sanki aynı kişi yazmamış gibi hissettiriyor. Ton biraz kayıyor: bazen daha resmi, bazen daha sohbet havasında.
    • Uzun ya da çok parçalı projelerde ben onu sadece ilk turda kullanıp, en son baştan sona bir tutarlılık editinden geçiririm ki metin boyunca aynı ses korunmuş olsun.
  4. Teknik ve uzmanlık gerektiren konular

• “Teknik şeyleri fazla basitleştiriyor” yorumuna katılıyorum ama bir tık daha ileri gideceğim: Eğer hukuk, tıp, veri bilimi, finans ya da yazılım gibi alanlardaysan, ona körü körüne güvenme.
    • Anlam tonunu çok hafif kaydırarak yeniden ifade etme huyu var ve kelimelerin ciddi önem taşıdığı alanlarda bu sıkıntı yaratabilir.
    • Benim çözümüm:
      • Onu sadece girişler, geçiş cümleleri ve örnekler için kullan.
      • Tanımlar, formüller, kod ve hukuki/teknik maddeleri büyük oranda olduğu gibi bırak, sadece hafif elle düzelt.
  5. Dedektörler vs gerçek insanlar

• Herkes dedektörlerden bahsediyor ama pratikte içeriğime şüpheyle bakanlar araçlar değil, benim normal sesimi bilen editörler oldu.
    • Clever AI Humanizer bende büyük dedektör testlerinden de fena çıkmadı ama:
      • Normalde kaotik, dağınık yazan birisin ve bir anda cilalı metin yazarı gibi görünürsen, seni tanıyan bir yönetici bunu anında fark eder.
    • Yani okulu ya da işi “AI saklamak” için kullanıyorsan, senin alışıldık yazım kalitenle aradaki seviye farkı, dedektör skorundan daha büyük bir kırmızı bayrak.
  6. Gerçekten parladığı yerler

• AI tarafından yazılmış taslaklardaki sakil geçişleri düzeltmek.
    • Anadili İngilizce olmayanların metnini, kırık argoya ya da sahte “uhmm yeah bro” havasına sokmadan daha doğal hale getirmek.
    • Düz ChatGPT metnini ilk bakışta “kalıp metin” diye bağırmayacak bir şeye dönüştürmek.
  7. Tek başına güvenmeyeceğim yerler

• Aşırı kişisel her şey: niyet mektupları, portfolyo vaka çalışmaları, kurucu mektupları. Bir miktar samimiyeti alıp götürüyor.
    • Hukuken ya da akademik açıdan yüksek riskli her şey; AI kullandığın iddiasının başına iş açabileceği durumlar. Ne kadar humanize edersen et, hâlâ AI destekli yazı.

Pratik özet:

• Clever AI Humanizer’ı şuralarda kullan:

• AI taslaklarını yumuşatmak
    • Daha doğal, insana yakın bir tabana yaklaşmak
    • Düşük/orta riskli işlerde “AI dedektörü paniğini” biraz azaltmak
  • Sonra:

• Gerçekten umursuyormuşsun gibi düzenle
    • Kendi deyişlerini geri koy
    • Yalnızca senin aklına gelebilecek birkaç dağınık, özgül ayrıntı ekle

Ham AI metni yapıştırıp “tek kelimesine dokunmadan” teslim/ yayımlamayı bekliyorsan hayal kırıklığı yaşarsın. Clever AI Humanizer’ı iş akışının ortasında epey sağlam, ücretsiz bir araç olarak görürsen, dürüst olmak gerekirse araç çantanda tutmaya değer.

Kısa versiyon: Clever AI Humanizer şu anda daha iyi ücretsiz seçeneklerden biri, ancak “çalıştır ve unut” türü bir araç değil ve dikkatli olmazsanız sesi/personaliteyi düzleştirebiliyor.

@cazadordeestrellas, @hoshikuzu ve @mikeappsreviewer’ın paylaştıklarını biraz daha açmak için, ben de ne zaman kullanır ne zaman kullanmam çerçevesinde kendi görüşümü ekleyeyim.

Clever AI Humanizer’ın gerçekten işe yaradığı yerler

1. Ham LLM çamurunu okunabilir taslağa çevirmek

Eğer elinizdeki metin sıradan ChatGPT çıktısıysa, Clever AI Humanizer genelde:

• O robotik ritmi biraz kırıyor
  • Cümle uzunluklarını çeşitlendiriyor
  • “Şablon paragraf” hissini azaltıyor

Çok fazla makine metni okuyan herkes için her zaman suni bir AI tadı bıraktığı düşüncesine biraz katılmıyorum. Kısa ve orta uzunlukta (400–800 kelime) metinlerde, hızlı bir insan üzerinden geçişten sonra, çoğu zaman özellikle rahat blog yazıları veya e‑postalar için, seçici editörlerin bile otomasyonu hemen fark etmeyeceği kadar “yeterince iyi” oluyor.

2. Anadili İngilizce olmayanların ton düzeltmesi

Burada çoğundan daha fazla parlıyor: sahte argo ve “aşırı Z kuşağına benzemeye çalışma” numaralarından genelde kaçınıyor. Temel metniniz yapısal olarak düzgün ama resmiyse, Clever AI Humanizer bunu anlamı bozmadan doğal, nötr bir sese doğru itebiliyor.

ESL yazarlar için, AI destekli taslakları yumuşatacak tek bir ücretsiz araç seçmem gerekse, bu liste başına yakın olurdu.

3. Düşük riskli içerikte dedektör kaygısı

Diğerlerinin dediği gibi, popüler dedektörlerde fena iş çıkarmıyor. Akademik ya da hukuki risk stratejinizi bunun üzerine kurmam, ama:

• Satış ortaklığı (affiliate) blogları
  • Orta önem düzeyindeki müşteri içerikleri
  • Ucuz dedektörleri tetiklemek istemediğiniz soğuk e‑postalar

için pragmatik bir tercih.

Sorun çıkarmaya başladığı yerler

Burada önceki bazı yorumlardan biraz daha sertim.

1. Marka sesi ve kişilik

Clever AI Humanizer genelde metni “kibar, hafif samimi blog yazısı” kıvamına çekiyor.
Marka sesiniz:

• Çok sivri veya muhalif
  • Güçlü mizahi ya da alaycı
  • Aşırı minimalist veya vurucu

ise bunu çoğunlukla yumuşatıyor. @hoshikuzu’nun benzer şikayetini görebilirsiniz; bu noktayı vurgulamakta haklı olduklarını düşünüyorum. Sonrasında kenarları, ritmi ve karakteri yeniden elle eklemeniz gerekeceğini varsayın.

2. Hassas içerik (teknik, hukuki, medikal, finans)

Orijinal yapının kaydığı konusunda @mikeappsreviewer ile hemfikirim, ama bu kaymanın onların anlattığından daha ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Kelimelerin bire bir doğruluğunun sorumluluk veya geçerlilik anlamına geldiği her durumda, Clever AI Humanizer şu kısımlara dokunmamalı:

• Tanımlar
  • Formüller
  • Kod blokları
  • Politika metinleri

Sadece girişler, sonuçlar ve basit açıklamalar için kullanın, sonra da nüans içeren her cümleyi tek tek yeniden kontrol edin.

3. Uzun metinlerde tutarlılık

Uzun raporlarda veya çok bölümlü çalışmalarda, bölümleri ayrı ayrı Clever AI Humanizer’dan geçirmek, tonda ve resmiyet düzeyinde mikro kaymalara yol açıyor. @hoshikuzu bunu belirtmişti; ben de aynı şeyi gördüm: tek bir insan yerine, benzer eğitim almış birkaç “yan yana yazar” havası veriyor.

Uzun metinlerde kullanacaksanız, en sonda özellikle ses/ton uyumu için ayrı bir genel revizyon planlayın.

Clever AI Humanizer’ın artıları ve eksileri

Artılar

• Bazı “clever humanizer” klonlarının yaptığı paywall oyunları olmadan ücretsiz
  • Cümleleri berbat etmeden okunabilir bırakma konusunda, birçok rakibinden (örneğin Grammarly’nin humanizer’ı veya UnAIMyText) daha iyi
  • Dedektörlerden kaçmak için özellikle yazım hatası ya da sahte argo eklemeye çalışmıyor
  • Yerleşik writer modu, üretim ve humanize işlemini tek adımda yapabiliyor; bu da bazı bariz GPT kalıplarını azaltmaya yardım ediyor
  • Ham AI taslaklarını ve anadili İngilizce olmayanların ifadesini doğal bir tabana çekmekte iyi

Eksiler

• Kelime sayısı kontrolü zayıf; neredeyse her zaman kırpma veya uzatma yapmanız gerekiyor
  • Sesi güvenli, jenerik bir tona düzleştirme eğiliminde; bu da güçlü markalara veya kişisel yazılara zarar veriyor
  • Sözcük hassasiyetinin kritik olduğu alanlarda riskli; anlamı hafifçe kaydırabilir
  • Uzun projelerde ton tutarlılığı, sonradan manuel düzenlemezseniz zayıflıyor
  • Basit dedektörleri geçse bile, gelişmiş modeller ve AI metnine alışkın insanlar hâlâ kalıbı “hissedebiliyor”

Gerçek bir iş akışında nasıl kullanırdım?

Projelerde Clever AI Humanizer’a güvenecekseniz, bence şu çerçevede tutmak en mantıklısı:

1. Temel metni üretin (bir LLM’den ya da kaba bir insan taslağından).
  2. Bölümleri, bariz makine ritmini kırmak için Clever AI Humanizer’dan geçirin.
  3. Ardından elle şu açılardan düzenleyin:
    • Ses/ton (kendi deyimlerinizi, ritminizi, örneklerinizi ekleyin)
    • Doğruluk (özellikle teknik veya hukuki nüans)
    • Uzunluk ve yapı

Kısa ve orta uzunlukta, orta riskli içerikler için bu kombinasyon gayet işe yarıyor. Yüksek riskli ya da derin kişisel metinlerde ise, onu sadece hafif bir öneri motoru gibi kullanır, son aşama olarak değil.

Yani evet, Clever AI Humanizer araç setinizde bulunmaya değer, ama kendi editör beyninizin yerine geçecek bir şey değil.