SD kartımı yanlışlıkla boşalttım ve gerçekten geri almam gereken önemli videoları sildim. Bunlar kişisel klipler ve başka hiçbir yere kaydetmediğim dosyaları içeriyor, bu yüzden herhangi bir şeyin üzerine yazılmadan önce SD karttan silinen videoları geri yüklemenin en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum.
İhtiyacınız olan bir videoyu kaybetmek her seferinde gerçekten kötü hissettirir. Bunu bir kez kart formatından sonra yaşadım ve neredeyse yaptığım ilk hata aynı karta daha fazla klip çekmekti. Önce tek bir şey yapacaksanız, bunu yapın. Kartı kullanmayı bırakın.
İlk iş olarak kartı çıkarın
Hafıza kartını kameradan hemen çıkarın.
Daha fazla video kaydetmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Format atmayın. Her yeni veri yazıldığında eski video parçaları üzerine yazılır ve şansınız azalır.
Kameranız USB üzerinden bağlanmanıza izin veriyorsa bile, kurtarma için kartı içinde bırakmazdım. Ben düz bir kart okuyucuyla daha iyi sonuç aldım.
Bilgisayarınızın kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol edin
Kartı bir okuyucuya takın ve bilgisayarınıza bağlayın.
Windows kartı görüyorsa, RAW, Ayrılmamış olarak görünse bile ya da biçimlendirmeniz gerektiğini söylüyor olsa bile, kurtarma yazılımının çoğu durumda hâlâ üzerinde çalışabileceği bir şey vardır.
Dosya Gezgini’nde görünmüyorsa, Disk Yönetimi’ni açın ve oraya bakın. Dosya Gezgini’nde görünmeyip yine de Disk Yönetimi’nde listelenen kartlar gördüm ve bunlar yine de taramaya değerdi.
Video kurtarmadaki büyük pürüz
Bu kısım insanları şaşırtıyor.
Birçok dosya kurtarma uygulaması fotoğraflar ve belgelerde iyi iş çıkarır, sonra konu kamera videosuna gelince dağılıp kalır. Kameralardan, dronelardan, araç kameralarından ve aksiyon kameralarından gelen videolar çoğu zaman kartın geneline yayılmış tonla ayrı parçaya dağılmış olur. Bu yüzden bir dosya başlangıcını bulup gerisini tahmin etmeye dayanan eski yöntem pek işe yaramaz.
Bu iş için genelde insanları Disk Drill yazılımına yönlendiriyorum.
Sebebi Gelişmiş Kamera Kurtarma modu. Parçalanmış kamera görüntüleri için geliştirildi. Bir başlığı alıp en iyisini ummak yerine, video parçalarını kontrol eder ve klibi doğru sırada yeniden oluşturmaya çalışır. Bunun GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Insta360, araç kameraları ve benzeri cihazlardan gelen görüntülerde fark yarattığını gördüm.
Temel kurtarma adımları
Kısa sürüm şöyle.
- Disk Drill’i indirin ve kurun.
- Orijinal hafıza kartını bir kart okuyucu ile bağlayın.
- Disk Drill’i açın.
- Cihaz listesinden SD kartınızı seçin, Search for lost data seçeneğine tıklayın, ardından Advanced Camera Recovery seçeneğini seçin.
- Taramayı çalıştırın ve bitmesine izin verin.
- Bulduğu videoları önizleyin.
- Bunları farklı bir sürücüye kurtarın.
Kurtarılan dosyaları aynı hafıza kartına geri kaydetmeyin. Kulağa bariz geliyor biliyorum ama insanlar aceleyle bunu hâlâ yapıyor. Bilgisayarınıza veya başka bir depolama aygıtına kaydedin.
Yazılımın yeterli olduğu durumlar
Sorun silme, formatlama, dosya sistemi hasarı veya başka bir mantıksal problemden kaynaklandıysa, yazılımla kurtarma genelde ilk adım olarak mantıklıdır.
Kart hâlâ görünüyorsa ve bağlı kalıyorsa önce yazılımı denerdim.
Ne zaman durup laboratuvara başvururdum
Kendin yap yaklaşımının akıllıca olmaktan çıktığı bir sınır var.
Şu durumlarda profesyonel kurtarmaya bakardım:
- Kartta fiziksel hasar varsa.
- Taktıktan sonra hızlıca ısınıyorsa.
- Bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa.
- Tarama sırasında sürekli bağlantısı kopuyorsa.
- Kamera donanım hataları bildiriyorsa.
- Görüntüler iş, para veya bir müşteri için önemliyse ve durumu daha da kötüleştirme riskini almak istemiyorsanız.
O noktada evde tekrar tekrar denemek genelde işleri daha çirkin hâle getirir. Bir kurtarma laboratuvarı bellek çiplerini doğrudan okuyabilir; bunu seninle ben mutfak masasında yapmıyoruz.
Ben olsam sırayla ne yapardım
- Kartı kullanmayı bırakırdım.
- Kameradan çıkarırdım.
- Bir kart okuyucu ile bağlardım.
- Önce Dosya Gezgini’ni, sonra Disk Yönetimi’ni kontrol ederdim.
- Algılanıyorsa, kamera görüntüleri için geliştirilmiş kurtarma yazılımıyla tarardım.
- Farklı bir sürücüye kurtarırdım.
- Kart donanım belirtileri gösteriyorsa orada durur ve profesyonel servise gönderirdim.
Bu sıra insanların düşündüğünden daha önemlidir. Veri kaybından sonraki ilk saat, kendi kendine verilen zararın en çok yaşandığı zamandır.
Evet, SD kartı yanlışlıkla boşalttıysanız videolarınızın kurtarılma ihtimali hâlâ var. Buradaki kilit detay, silme işleminden sonra ne olduğudur. Kartı kullanmaya devam ettiyseniz kurtarma olasılığı hızla düşer. Hemen durduysanız şansınız çok daha yüksektir.
Bir noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, karta hiçbir şey yazmayı bırakın. Ayrıldığım nokta ise şu. Kurtarma yazılımı çalıştırmadan önce, bilgisayarınız kartı okuyabiliyorsa SD kartın birebir imajını oluşturun. Orijinal kartla değil, imajla çalışın. Tarama çökerse veya kart bozulmaya başlarsa, elinizde mevcut durumun temiz bir kopyası yine de olur. Bu adım insanları düşündüklerinden daha sık kurtarır.
Birkaç pratik nokta.
- Henüz CHKDSK, First Aid veya herhangi bir onarım aracı kullanmayın. Bu araçlar dosya sistemi verilerini değiştirir.
- Videolar bir telefondan geldiyse önce bulut senkronizasyonunu, gizli çöp kutusunu, Google Photos, iCloud veya uygulama klasörünü kontrol edin.
- Kart bir kamerada kullanıldıysa video kurtarma, klipler çoğu zaman parçalı olduğundan fotoğraf kurtarmadan daha zordur.
Kendin yap kurtarma için, Disk Drill SD kartlardan silinen videolar konusunda daha iyi seçeneklerden biridir, özellikle de görüntüler bir kameradan geldiyse. Kartı veya imajını tarayın, bulduklarını önizleyin ve geri yüklemeyi karta değil bilgisayarınıza yapın.
Görsel bir adım adım anlatım isterseniz, bu silinen dosyalar için SD kart video kurtarma eğitimi süreci anlaşılır bir şekilde anlatıyor.
Kart bağlantısı kopuyorsa, 0 bayt gösteriyorsa, ısınıyorsa veya sürekli biçimlendirme istiyorsa, kendiniz bir şey yapmayı bırakın. O noktada, bir kurtarma laboratuvarı daha güvenli seçenektir.
SD kartı yanlışlıkla boşalttıysanız, videolar çoğu zaman hemen gerçekten kaybolmaz. Dosya girişleri silinir, ancak asıl video verileri bir şey üzerlerine yazana kadar hâlâ orada durabilir. Yani evet, kurtarma mümkündür, ama yalnızca kart o zamandan beri çok fazla kullanılmadıysa.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @sonhadordobosque ile aynı fikirdeyim, ama insanların atladığı bir ek noktayı vurgulardım: kart türünü ve videoları oluşturan cihazı kontrol edin. Bazı kameralar exFAT, bazıları FAT32 kullanır ve bazıları uzun videoları parçalara böler. Bu önemlidir çünkü bazen kayıp video gibi görünen şey aslında tamamen silinme değil, bozuk bir dizin ya da ayrılmış klip parçalarıdır. İnsanların paniğe kapıldığını, sonra da kameranın aynı kaydın birden fazla parçasını oluşturduğunu fark ettiğini gördüm.
Ayrıca Google’ın 9. sayfasındaki rastgele ücretsiz araçları denemek için çok fazla zaman harcamazdım. İnsanlar kurtarılabilir bir kartı böyle karmaşaya çeviriyor. Kart hâlâ okunabiliyorsa, bilinen bir şey kullanın. Disk Drill burada mantıklı, özellikle SD karttan video kurtarma için, çünkü birçok genel dosya aracına göre silinmiş medyayı daha iyi ele alma eğilimindedir. Sadece her şeyi karta geri değil, bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kurtarın. Kulağa bariz geliyor ama evet, insanlar hâlâ bunu yapıyor.
Her zaman önce imaj alın tavsiyesine küçük bir itirazım var: teknik değilseniz, imaj almak kafanızı karıştırabilir ve zaman kaybettirebilir. Evet, akıllıca, ama kart kararlıysa ve imaj alma adımını karıştırma ihtimaliniz yüksekse, iyi bir kurtarma yazılımıyla doğrudan salt okunur tarzda bir tarama daha gerçekçi olabilir. Bu tür şeylerde kendinizi ne kadar rahat hissettiğinize bağlı.
Ciddi bir şey yapmadan önce, videoların bir telefona, tablete, bulut uygulamasına veya video düzenleyici önbelleğine otomatik olarak aktarılıp aktarılmadığını da kontrol edin. Bazen kayıp dosya Adobe, CapCut, Fotoğraflar veya geçici bir içe aktarma klasöründe gayet keyifli şekilde duruyordur.
Bu konuyla ilgili daha fazla tartışma isterseniz, yanlışlıkla silindikten sonra SD karttan silinen videoları kurtarma hakkındaki bu başlık oldukça ilgili.
Kısa sürüm:
- Kartı kullanmayı bırakın.
- Önce dosyaların başka bir yerde olup olmadığını kontrol edin.
- Kart okunuyorsa, Disk Drill ile tarayın.
- Kurtarılan videoları başka bir yere kaydedin.
- Kart garip davranıyorsa, onunla uğraşmayı bırakın.
Sıkıcı ama gerçek cevap bu. Burada zaman çok önemlidir, bu yüzden saatlerce kartı kurcalamaya devam etmeyin.
Evet, belki, ama diğerlerinin sadece hafifçe değindiği bir şeyi eklerdim: Kart bir telefondan veya daha yeni bir kameradansa, silme işleminden sonra bazen arka planda temizleme ya da TRIM benzeri bir davranış gelir. Bu, kullanmayı hızla bırakmış olsanız bile kurtarmayı daha kötü hale getirebilir. Bu yüzden silindi ifadesinin her zaman hâlâ dokunulmadan orada duruyor anlamına geldiğini varsaymam.
Karta yeni hiçbir şey yazmama konusunda @sonhadordobosque, @sternenwanderer ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Biraz farklı düşündüğüm nokta, yazılımın her zaman bir sonraki adım olduğu fikri. Videoların yeri doldurulamazsa, önce kameranın veya telefonun düşük çözünürlüklü proxyler, uygulama dışa aktarımları ya da başka bir cihaza aktarılmış kopyalar oluşturup oluşturmadığını kontrol edin. İnsanlar bunu atlayıp doğrudan kurtarma moduna geçiyor.
Özellikle Disk Drill hakkında:
Artıları
- iyi bir arayüz, kullanması zahmetli değil
- SD kartlar ve silinmiş medya konusunda fena değil
- önizleme zaman kazandırabilir
- kart hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa kullanışlı
Eksileri
- derin taramalar biraz zaman alabilir
- video kurtarma asla garanti değildir
- bu tek seferlik bir sorunsa lisans ücreti can sıkabilir
- kartta donanım sorunları varsa yazılımın yapabilecekleri sınırlıdır
Yani evet, kart okunabiliyorsa Disk Drill makul bir seçenektir. Sadece beklentileri gerçekçi tutun. Silinen videolar, özellikle uzun kayıtlar, fotoğraflara göre daha az sorunsuz kurtarılır. Taramalar çok sayıda bozuk klip gösteriyorsa bu normaldir, mutlaka kullanıcı hatası anlamına gelmez. Kart kararsızsa, kötü bir durumu daha da kötüleştirmeden önce durun.