RAW Bölümünden Biçimlendirmeden Nasıl Veri Kurtarabilirim?

Sürücüm aniden RAW bölüme dönüştü ve şimdi onu açamıyor ya da önemli dosyalara erişemiyorum. Windows sürekli biçimlendirmemi istiyor, ancak hiçbir şeyi kaybetmeden verileri kurtarmaya çalışıyorum. Sürücüyü biçimlendirmeden dosyalara erişimi geri kazanmama yardımcı olabilecek güvenli RAW bölüm kurtarma yöntemleri, araçları veya adımları hakkında tavsiyeye ihtiyacım var.

Windows bir bölümü RAW durumuna çevirdiğinde, ben Biçimlendir seçeneğine basmazdım. Bunun bariz çözüm gibi göründüğünü biliyorum, ancak dosyalarınız önemliyse, başlamak için yanlış adımdır. RAW genellikle Windows'un dosya sistemini okumayı bıraktığı anlamına gelir. Bu, verilerinizin o anda yok olduğu anlamına gelmez.

Benim önce netleştireceğim ilk şey basit olurdu. Dosyaları kurtarmaya mı çalışıyorsunuz, yoksa bölümü tekrar kullanılabilir hale getirmeye mi. Veriler önemliyse, onarımı birinci adım değil, ikinci adım olarak görürdüm.

Ben olsam şu sırayı izlerdim:

1. Şimdilik RAW bölüme hiçbir şey yapmayın.
  2. Dosyaları farklı bir sürücüye aktarın.
  3. Ancak bundan sonra bölümü onarmayı deneyin.
  4. Onarım sonuç vermezse, bölümü yeniden oluşturun ve biçimlendirin.

Önce verileri çıkarın

Ben Disk Drill ile başlardım. Windows’un sürücüyü gördüğü ama birimi okumayı reddettiği bir durumda kullandım ve benim sürekli müdahale etmem gerekmeksizin birden fazla kurtarma yolunu denemede oldukça iyi iş çıkardı. Dosya sistemi bilgilerinin bir kısmı hâlâ duruyorsa, dosyaları genellikle klasör yapısı ve adları bozulmadan geri yükler. Dosya sistemi fazla hasar görmüşse, bunun yerine dosya imzası taramasına geçer ve desteklenen dosya türlerini desenlere göre arar.

Önizleme özelliği insanların düşündüğünden daha önemlidir. Binlerce dosya gösteren taramalar gördüm, sonra önizleme hangilerinin sağlam hangilerinin işe yaramaz olduğunu açıkça ortaya koydu.

Adımlar yeterince basit:

1. Disk Drill’i etkilenen bölümün üzerine değil, başka bir yere kurun.
  2. Programı açın ve RAW diski veya bölümü seçin.
  3. Search for Lost Data seçeneğine tıklayın. Harici bir sürücüde sorarsa Universal Scan kullanın. Yalnızca kameralardan, aksiyon kameralarından veya dronlardan gelen görüntüler için Advanced Camera Recovery seçeneğine geçerdim.
  4. Taramanın tamamlanmasına izin verin. Sürücü sorunlu davranmıyorsa işlemi erken kesmeyin.
  5. Önem verdiğiniz dosyaları önizleyin.
  6. Onları başka bir fiziksel sürücüye kurtarın.

Sürücü bağlantıyı kesiyor, donuyor veya sistemin takılmasına neden oluyorsa, önce imajını alırdım. Disk Drill, sektör sektör yedekleme seçeneği içerir; orijinal üzerinde daha fazla işlem yapmadan önce benim kullanacağım şey budur. Bir imaj üzerinden çalışmak daha yavaştır, evet, ama zaten ömrünün sonuna yaklaşmış olabilecek bir sürücüye daha az yük bindirir. Bunu can sıkıcı şekilde tecrübe ederek öğrendim.

Onarım kurtarmadan sonra gelir

Dosyalarınız güvenli bir yere alındıktan sonra, bölümün onarılmaya değer olup olmadığına bakardım.

Bölüm daha önce NTFS ise, CHKDSK bazen önyükleme sektörü hasarında veya dosya sistemi hatalarında yardımcı olur. Bazen. Kurtarmadan önce çalıştırmazdım çünkü birime değişiklik yazar ve yapı kararsızsa bu değişiklikler her zaman faydalı olmaz. Orijinal dosya sistemi FAT32 veya exFAT ise, CHKDSK’yi tamamen atlardım. Orada istediğiniz şeyi yapmaz.

CHKDSK başarısız olursa veya bölüm düzenini geri yükleme konusunda daha iyi bir şans istiyorsam, TestDisk’e geçerdim.

1. testdisk_win uygulamasını açın.
  2. Günlük dosyasını oluşturun.
  3. Sorunlu sürücüyü seçin.
  4. Algılanan bölüm tablosu türünü kabul edin.
  5. Analyse seçeneğini seçin.
  6. Quick Search çalıştırın. Bölümü bulamazsa, Deeper Search çalıştırın.
  7. Doğru bölümü bulursa, Write kullanın, ardından yeniden başlatın.

TestDisk yine de hiçbir şey bulamazsa, eski forum gönderilerindeki rastgele onarım araçlarıyla saatler harcamaya devam etmezdim. Bir noktada pratik olan adım, birimi Disk Yönetimi'nde yeniden oluşturmak, New Simple Volume oluşturmak, hızlı biçimlendirme yapmak ve kurtardığınız dosyaları tekrar üzerine kopyalamaktır.

İnsanların gözden kaçırdığı iki şey

İlk olarak, SSD'ler burada hassastır. RAW bölüm çok uzun süre bu durumda kalırsa ve silinmiş verilerle ilişkili bloklarda TRIM devreye girerse, kurtarma olasılığı ciddi şekilde düşer. Ne yapacağınıza karar verirken bir SSD'yi günlerce bekletmezdim.

İkinci olarak, sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, kayboluyorsa, rastgele yeniden bağlanıyorsa veya yalnızca bazen görünüyorsa, kendin yap yolunu bırakırdım. Bunlar çoğu zaman donanım arızası belirtileridir. Arızalı bir sürücüyü zorlamak, bir sonraki kurtarma girişimini daha iyi değil daha kötü hale getirme eğilimindedir. Dosyalar eşsizse, bir veri kurtarma laboratuvarı çok kısa sürede mantıklı hale gelir.

Biçimlendirmeyin. Sorunun mantıksal mı yoksa fiziksel mi olduğunu kontrol ederek başlayın.

Bir noktada sıralamam @mikeappsreviewer’dan biraz farklı. Uzun bir tarama yapmadan önce sürücünün sağlığını test ederdim. SMART, bozuk sektörlerin arttığını gösteriyorsa veya sürücü bağlantıyı kesiyorsa, orijinal diski zorlamayı bırakın. Önce HDD Raw Copy Tool veya ddrescue gibi bir araçla klonlayın, ardından klonu tarayın. Bu, yıpranmayı azaltır ve ilk tarama kötü giderse size ikinci bir şans verir.

Windows kontrolleri için:

1. Disk Yönetimi’ni açın ve disk boyutunu ve bölüm düzenini not edin.
  2. CrystalDiskInfo ile SMART durumunu kontrol edin.
  3. Harici ise farklı bir kablo, bağlantı noktası veya USB muhafazası deneyin.
  4. Sürücü kararlı görünüyorsa, RAW bölüm veri kurtarma için tarama yapın.

Disk Drill burada sağlam bir seçenektir çünkü kayıp bölümleri ve RAW dosya sistemlerini iyi işler, ayrıca önizleme gerçek dosyaları çöplerden ayırmanıza yardımcı olur. Kurtarmayı başka bir sürücüye yapın, asla aynı sürücüye geri yazmayın. Klasörler eksikse dosya türüne ve tarihe göre sıralayın. Bu genellikle zaman kazandırır.

Dosyalarınız güvende olmadan chkdsk kullanmayı atlarım. RAW bir birimde çoğu zaman işe yarar hiçbir şey yapmaz ve bazen sonraki kurtarmayı daha karmaşık hale getirir. Hedefiniz dosya dosya kurtarma değil de bölüm girdisinin kendisini geri yüklemekse TestDisk daha iyidir.

Arama ifadesi olarak, RAW bölüntüden biçimlendirmeden veri nasıl kurtarılır veya Windows’ta RAW sürücü dosya kurtarma gibi düşünün. Ayrıca, biçimlendirmeden RAW bir bölüntüden dosya kurtarma hakkında bu kısa klip de konuyla ilgilidir.

Disk tıklıyorsa, takılıyorsa veya kayboluyorsa, kendiniz müdahaleyi bırakın. Laboratuvar zamanı. Bu kısım berbat, ama ölmekte olan bir sürücüyü zorlamak insanların son okunabilir sektörleri kaybetmesine neden olur.

Biçimlendirmeyin. Bu açılır pencere, Windows’un temelde “Bunu okuyamıyorum, okuyabilmem için silmemi ister misin?” demesidir; bu, onu düzeltmekle aynı şey değildir.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @codecrafter’a katılıyorum, ama onların biraz dolaylı geçtiği bir şeyi eklerdim: büyük bir kurtarma işine girişmeden önce RAW sorununun sahte olup olmadığını kontrol edin. Sürücülerin, yalnızca USB köprüsü/muhafazası sorunlu olduğu için RAW göründüğünü gördüm. Harici bir sürücüyse farklı bir kablo, farklı bir port deneyin ve mümkünse çıplak sürücüyü başka bir şekilde bağlayın. Kulağa saçma geliyor ama bazen işe yarıyor.

Benim yapacağım:

1. Sürücüyü kullanmayı bırakın.
  2. Sürücü hâlâ yanıt veriyorsa SMART/sağlık durumunu kontrol edin.
  3. Kararsızsa önce klonlayın/imajını alın.
  4. Kararlıysa dosyaları başka bir diske kurtarın.
  5. Ancak ondan sonra bölümü yeniden kullanılabilir hâle getirmeyi dert edin.

Ayrıca onarım konusunda fazla hevesli olmaktan da kaçınırdım. TestDisk bölüm onarımı için harikadır, evet, ama dosya sistemi gerçekten mahvolmuşsa, bölüm girdisini geri yüklemek dosyalarınızı sihirli şekilde yeniden okunabilir yapmaz. İşte burada dosya kurtarma yazılımı daha pratik bir seçenek olur. Disk Drill, RAW bölüm kurtarma için sağlamdır çünkü bozuk dosya sisteminin ötesini tarayıp dosyaları yine de yapılarına veya imzalarına göre çıkarabilir. Asıl mesele, kurtarmayı aynı sürücüye değil farklı bir fiziksel sürücüye yapmaktır. İnsanlar bunu sürekli yanlış yapıyor.

Bir şey daha: bu bir SSD ise, karar vermeye çalışırken onu sonsuza kadar bekletmeyin. Kurtarma şansı kötüleşebilir.

Ek okuma için, harici sabit diskler için adım adım kayıp bölüm kurtarma kılavuzu da göz atmaya değer.

@codecrafter ve @mikeappsreviewer ile küçük bir anlaşmazlığım var: Elinizde zaten bir klon yoksa veya dosyalar yedeklenmediyse, TestDisk dahil hiçbir yazma işlemi yapan araca hemen yönelmezdim. RAW sadece bozuk bir bölüm kaydı olabilir, evet, ama aynı zamanda sessizce ölmekte olan bir sürücünün ilk görünür belirtisi de olabilir.

Konuya şunu eklerdim: tam bir kurtarma işlemi başlatmadan önce bölümün hâlâ tanınabilir bir önyükleme sektörü veya dosya sistemi başlığına sahip olup olmadığını kontrol edin. Bir hex görüntüleyici veya bölüm aracı bazen birimin başlangıcına yakın yerde NTFS, exFAT veya FAT imzalarını gösterebilir. İmza oradaysa ama Windows hâlâ RAW diyorsa, bu durum tam veri kaybından çok bozulmuş meta verilere işaret eder. Farklı sorun, farklı risk.

Ayrıca, bildirilen kapasiteyi dikkatle izleyin. Sürücü birdenbire yanlış boyutta görünüyorsa, örneğin 0 bayt, aşırı küçük ya da garip şekilde kırpılmış bir sayı, bu normal bir dosya sistemi sorunu değildir. Bu daha çok donanım, ürün yazılımı veya harici kutu sorununa işaret eder. Böyle bir durumda @caminantenocturno’ya daha çok katılıyorum: onarım komutlarını rastgele denemeyi bırakın ve diskin kendisinden şüphelenin.

Kurtarma yazılımı konusunda, bir grafik arayüz ve dosya önizleme istiyorsanız Disk Drill makul bir seçimdir.

Artıları:

• kullanımı kolay
  • iyi önizleme desteği
  • RAW ve kayıp bölümleri makul düzeyde işler
  • dosya sistemi verileriyle veya imzalarla kurtarma yapabilir

Eksileri:

• derin taramalar çok uzun sürebilir
  • kurtarılan dosya adları/klasörler her zaman korunmaz
  • ücretsiz kurtarma sınırları platforma/sürüme bağlıdır
  • çok ayrıntılı manuel kontrol gerekiyorsa en iyi seçenek değildir

Disk Drill mantıklı bir klasör ağacı göstermiyorsa, bu genellikle dosya sistemi meta verilerinin fazla hasarlı olduğu ve yalnızca imzaya dayalı kurtarma alanında olduğunuz anlamına gelir. O zaman her şeye değil, önce en değerli dosya türlerinize odaklanın. Bu zaman ve depolama alanı kazandırır.

Kimsenin yeterince bahsetmediği bir pratik ipucu daha: Windows’ta sorunlu bir diski yeniden bağlamadan önce automount’u devre dışı bırakın. Bu, işletim sisteminin otomatik olarak bağlayarak veya meta veri yazarak yardımcı olmaya çalışma ihtimalini azaltır.