Potrzebna pomoc! Moje pliki zniknęły z zewnętrznego dysku twardego i nie mam kopii zapasowej

Moje pliki nagle zniknęły z mojego zewnętrznego dysku twardego i nie mam kopii zapasowej. Dysk jest wykrywany, ale foldery wyglądają na puste i obawiam się, że dane mogły zostać utracone. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, co to spowodowało, oraz jaki jest najbezpieczniejszy sposób odzyskania brakujących plików bez pogarszania sytuacji.

Przeszedłem przez prawie identyczny bałagan. Mój dysk zewnętrzny nadal był widoczny w Windowsie, na pierwszy rzut oka wyglądał normalnie, a potem całe foldery zniknęły. Myślałem, że skasowałem lata plików. Później okazało się, że to było uszkodzenie systemu plików, a nie natychmiastowe usunięcie, i większość danych nadal tam była.

Jeśli dysk nadal się montuje, uznałbym to za całkiem dobry znak. Nie rozluźniaj się jednak za bardzo. Pierwsze ruchy mają ogromne znaczenie, a zła rada w pierwszych dziesięciu minutach to sposób, w jaki ludzie zamieniają dysk możliwy do odzyskania w jeszcze gorszy przypadek.

Więc najpierw przestań cokolwiek na niego zapisywać. Nie kopiuj na niego plików. Nie formatuj go. Nie uruchamiaj jeszcze CHKDSK. Nie klikaj też losowych przycisków naprawy w Windowsie. Te działania zapisują zmiany w systemie plików, a jeśli brakujące dane nadal tam są, na razie chcesz zostawić je w spokoju.

Warto zrobić kilka szybkich kontroli, zanim uruchomisz narzędzia do odzyskiwania:

1. W Eksploratorze plików włącz Ukryte elementy. Widziałem już sytuacje, w których pliki wyglądały na zniknięte, a były tylko ukryte.
  2. Sprawdź zajęte miejsce na dysku. Jeśli foldery wyglądają na puste, ale dysk nadal pokazuje większość swojej pojemności jako zajętą, uznałbym to za dobry znak. Zwykle oznacza to, że pliki nadal tam są, a Windows stracił do nich ścieżkę.
  3. Podmień kabel USB, a potem spróbuj innego portu. Brzmi głupio, ale miałem wadliwe kable, przez które dysk zachowywał się tak, jakby umierał.

Jeśli te kontrole nie pomogą, a nie masz kopii zapasowej, od razu przeszedłbym do oprogramowania do odzyskiwania, zanim zaczniesz próbować napraw.

Zacząłbym od Disk Drill. Użyłem go, bo układ był wystarczająco prosty i poradził sobie z takim bałaganem w systemie plików, z jakim miałem do czynienia. Najbardziej podobała mi się opcja obrazu dysku. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Obraz dysku to pełna kopia dysku, sektor po sektorze, łącznie z uszkodzonymi metadanymi, usuniętymi wpisami i wszystkim innym, co jeszcze na nim istnieje. Jeśli twój dysk zewnętrzny ciągle się rozłącza, zawiesza podczas odczytu albo wydaje się niestabilny, praca na obrazie jest bezpieczniejsza niż męczenie oryginalnego dysku w kółko.

Takiej kolejności bym się trzymał:

1. Zainstaluj Disk Drill na dysku wewnętrznym albo na innym sprawdzonym dysku. Nie instaluj go na dysku zewnętrznym z brakującymi plikami.
  2. Podłącz dysk zewnętrzny i otwórz Disk Drill.
  3. Jeśli dysk jest niestabilny, najpierw utwórz obraz dysku za pomocą wbudowanego narzędzia do obrazowania. Potem skanuj plik obrazu, a nie fizyczny dysk.
  4. Jeśli dysk wydaje się stabilny, wybierz go i kliknij Szukaj utraconych danych.
  5. Gdy zapyta o typ skanowania, wybrałbym Universal Scan. Łączy wiele metod w jednym przebiegu, w tym odzyskiwanie usuniętych plików, wykrywanie utraconych partycji, sprawdzanie uszkodzonych rekordów systemu plików oraz odzyskiwanie oparte na sygnaturach. Dzięki temu nie musisz zgadywać.
  6. Pozwól skanowaniu się zakończyć. Na dużym dysku może to chwilę potrwać. Wiem, że to irytujące. Mimo to warto poczekać, bo widziałem, jak więcej możliwych do odzyskania plików pojawiało się pod koniec.
  7. Przejrzyj wyniki, w razie potrzeby użyj filtrów, podejrzyj pliki, na których najbardziej ci zależy, a potem zaznacz to, co chcesz odzyskać.
  8. Kliknij Odzyskaj i zapisz wszystko na innym dysku. Nie na tym samym dysku zewnętrznym. Nigdy na tym samym.

W Windowsie małą zaletą jest darmowy poziom. Disk Drill pozwala odzyskać do 100 MB za darmo. To oczywiście nie uratuje ogromnego archiwum, ale wystarczy, żeby sprawdzić, czy twoje ważne pliki są nienaruszone, zanim wydasz pieniądze.

Nie próbowałbym naprawiać ani formatować oryginalnego dysku, dopóki ważne dane nie zostaną skopiowane w bezpieczne miejsce.

Jest jeden przypadek, w którym bym się zatrzymał i najpierw pominął oprogramowanie. Jeśli dysk klika, zgrzyta, gubi połączenie co kilka minut, odczytuje dane bardzo wolno albo znika z Windowsa i znowu się pojawia, założyłbym problem sprzętowy. W takim momencie wielokrotne włączanie i wyłączanie zasilania oraz powtarzane skanowania to zły pomysł. Odłączyłbym go i zamiast tego oddał do laboratorium odzyskiwania danych.

Po odzyskaniu danych poważnie zastanowiłbym się nad wycofaniem tego dysku z użycia. Utrata plików zwykle nie dzieje się bez powodu. Jeśli to wynik jednego złego odłączenia, ponowne formatowanie może wystarczyć i dysk może nadal działać. Jeśli jednak zaczyna znikać z Windowsa, pokazuje uszkodzone sektory albo znowu traci dane, nie ufałbym mu w kwestii czegokolwiek ważnego. Dyski są tanie w porównaniu ze zdjęciami rodzinnymi, plikami do pracy, dokumentami podatkowymi i całym tym irytującym stuffem, którego nie da się zastąpić. Zgrałbym dane, wymienił dysk, jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, i następnym razem trzymał drugą kopię gdzie indziej.

Jeśli dysk się pojawia, a foldery wyglądają na puste, sprawdziłbym problem z systemem plików lub złośliwe oprogramowanie, zanim założę całkowite usunięcie. @mikeappsreviewer dobrze opisał podejście stawiające najpierw na odzyskiwanie. Zgadzam się z większością tego, ale dodałbym dwie rzeczy.

Po pierwsze, otwórz Zarządzanie dyskami i sprawdź, czy rozmiar partycji wygląda normalnie. Jeśli Twój dysk 2 TB nagle pokazuje się jako RAW, nieprzydzielony lub ma dziwnie mniejszy rozmiar, problemem często jest uszkodzenie partycji. Jeśli zajęte miejsce nadal wygląda na pełne, Twoje pliki często nadal tam są.

Po drugie, uruchom sprawdzenie atrybutów z Wiersza polecenia na dysku zewnętrznym:
attrib -h -r -s /s /d X:*.*

Zastąp X literą swojego dysku. Widziałem, jak złośliwe oprogramowanie na USB zmienia foldery na ukryte/systemowe, przez co wszystko wygląda na zniknięte. Sprawdzenie zajmuje 10 sekund.

Sprawdziłbym też stan SMART w CrystalDiskInfo przed długim skanowaniem. Jeśli stan jest zły albo liczba realokowanych/oczekujących sektorów rośnie, przestań przy nim grzebać. Jedno długie skanowanie na uszkodzonym dysku to sposób, w jaki ludzie pogarszają i tak już zły dzień.

Jeśli stan dysku wygląda stabilnie, Disk Drill to rozsądny wybór do skanowania i podglądu plików. Użyłbym go po teście ukrytych atrybutów i sprawdzeniu stanu dysku, a nie wcześniej. Jeśli chcesz poczytać więcej, ten wątek o najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych według użytkowników Reddita jest wart uwagi.

Poza tym, jeśli stało się to po przenoszeniu dysku między Maciem a Windowsem, sprawdź problemy z niezgodnością systemu plików. Uszkodzenia exFAT są irytująco częste po niebezpiecznym odłączaniu.

Jeśli dysk jest nadal wykrywany, a miejsce na nim wciąż jest w większości zajęte, to naprawdę nie zakładałbym od razu, że „pliki zniknęły”. To zwykle wskazuje na uszkodzenie katalogu/indeksu, a nie na natychmiastowe wyczyszczenie. @mikeappsreviewer i @yozora omówili już oczywiste podstawowe kroki, więc zwróciłbym uwagę na jeszcze jedną rzecz: sprawdź, czy Windows nie ma problemu z prawidłowym wyświetlaniem folderów.

Spróbuj otworzyć dysk w Wierszu polecenia i ręcznie wyświetlić jego zawartość:
dir X:\ /a

Następnie spróbuj głębszego listowania:
dir X:\ /a /s > C:\drive-list.txt

Jeśli wiersz polecenia widzi pliki, których Eksplorator nie pokazuje, to oznacza, że problem dotyczy bardziej sposobu prezentowania systemu plików niż całkowitej utraty danych. Dziwne, ale tak się zdarza.

Sprawdź też Podgląd zdarzeń w sekcji Dzienniki systemu Windows > System pod kątem błędów disk, ntfs lub volmgr z czasu, gdy foldery zniknęły. Jeśli zobaczysz błędy I/O, opóźnione błędy zapisu albo komunikaty o resetowaniu urządzenia, to bardziej wskazuje na problem sprzętowy niż zwykłe uszkodzenie danych. Ludzie zdecydowanie zbyt często pomijają ten krok.

Jedna mała niezgodność z typowymi poradami: nie poświęcałbym zbyt wiele czasu na eksperymenty w stylu „może to tylko ukryte pliki”, jeśli dane są naprawdę ważne. Kilka szybkich sprawdzeń, jasne. Ale potem szybko przejdź do strategii odzyskiwania.

Jeśli dysk jest wystarczająco stabilny do odczytu, Disk Drill nadal jest sensowną opcją, ponieważ może przeskanować utraconą strukturę folderów i odzyskać pliki na inny dysk. Jeśli zaczyna się zawieszać, bardzo zwalniać albo rozłączać, przestań przy nim kombinować i najpierw wykonaj jego obraz albo oddaj go do laboratorium.

Warto też przeczytać: najlepsze porady dotyczące oprogramowania do odzyskiwania danych z dysku twardego

Krótka wersja: nie zapisuj nic na nim, jeszcze go nie naprawiaj, sprawdź, czy pliki faktycznie są nieobecne na poziomie systemu plików, a potem użyj odpowiedniego oprogramowania do odzyskiwania danych z dysku twardego, jeśli będzie to potrzebne. I tak, jeśli ten dysk już raz zaczął zachowywać się podejrzanie, nie ufałbym mu ponownie do przechowywania czegokolwiek ważnego.

Jeden aspekt, który bym dodał, a którego @yozora, @viaggiatoresolare i @mikeappsreviewer dotknęli tylko pośrednio: sprawdź, czy dane nadal tam są, ale drzewo folderów zostało odłączone od metadanych woluminu.

Otwórz PowerShell i uruchom:

Get-ChildItem X:\ -Force -Recurse -ErrorAction SilentlyContinue | Measure-Object

Jeśli zwróci dużą liczbę plików, Windows może nie wyświetlać poprawnie struktury, a nie to, że pliki całkowicie zniknęły. Trochę nie zgadzam się z poświęcaniem dużej ilości czasu na testy w Explorerze, jeśli na dysku jest cokolwiek niezastąpionego. Explorer częściej kłamie, niż ludziom się wydaje, gdy uprawnienia, rekordy indeksu albo uszkodzone wpisy katalogów zaczynają się zachowywać dziwnie.

Kolejna przydatna kontrola to Właściwości > Narzędzia > Sprawdzanie błędów, ale tylko po to, by zobaczyć status, jeszcze nie naprawiać. Jeśli Windows już oznacza system plików jako uszkodzony, to sugeruje, że uszkodzenie jest prawdopodobne. Nadal nie pozwoliłbym Windowsowi tego naprawiać przed odzyskaniem danych.

Jeśli odzyskujesz dane, najpierw sortuj według typu pliku, nie nazwy folderu. Przy uszkodzonych metadanych odtworzenie folderów bywa loterią, ale surowe odzyskiwanie plików nadal może uratować zdjęcia, dokumenty i filmy.

Disk Drill to rozsądny wybór w tej sytuacji, jeśli dysk pozostaje online.

Zalety:

• łatwy podgląd
  • może znaleźć zarówno utraconą strukturę, jak i surowe pliki
  • obsługa tworzenia obrazu jest przydatna

Wady:

• głębokie skanowanie może trwać wieczność
  • nazwy plików i foldery nie zawsze są zachowywane
  • darmowy limit odzyskiwania w Windows jest bardzo mały

Jeśli dysk jest fizycznie sprawny, to dobry pierwszy krok po stronie oprogramowania. Jeśli zaczyna się rozłączać, przerwij i najpierw wykonaj klon albo oddaj go do laboratorium.