Jak odzyskać usunięte zdjęcia z aparatu Nikon po przypadkowym formatowaniu?

Przypadkowo sformatowałem kartę pamięci w moim aparacie Nikon przed wykonaniem kopii zapasowej zdjęć i teraz wszystkie moje fotografie zniknęły. To były ważne obrazy i potrzebuję porady na temat najlepszego sposobu odzyskania usuniętych zdjęć z aparatu Nikon po przypadkowym formatowaniu, nie pogarszając sytuacji.

Nie skreślałbym jeszcze tej karty. Widziałem, jak zdjęcia z Nikona wracały po usunięciu, i widziałem też, jak wracały po szybkim formatowaniu. W moim przypadku liczyło się coś prostszego, niż ludzie to przedstawiają. Jeśli nowe dane nie nadpisały starych plików, odzyskanie nadal miało szansę.

Po pierwsze, przestań teraz używać karty SD. Nie rób więcej zdjęć. Nie nagrywaj wideo. Nie formatuj jej ponownie. Każdy nowy plik zajmuje przestrzeń, w której twoje usunięte obrazy NEF, NRW lub JPEG mogą nadal się znajdować.

Szybkie formatowanie często da się odzyskać. Pełne formatowanie jest gorsze. Bezpieczne kasowanie jest jeszcze gorsze. Jeśli przez pomyłkę wykonałeś tylko szybkie formatowanie, twoje szanse nadal są całkiem dobre.

Jeśli nie ma kopii zapasowej, od razu sięgnąłbym po oprogramowanie do odzyskiwania danych. Miałem dobre wyniki z Disk Drill. Używałem go do plików Nikon RAW, w tym NEF i NRW, a także zwykłych JPEG-ów. Konfiguracja była łatwa, co miało znaczenie, bo nie chciałem pogorszyć i tak już złej sytuacji.

Podstawowe kroki, których bym się trzymał:

1. Wyjmij kartę SD z aparatu.
  2. Podłącz ją do komputera za pomocą czytnika kart.
  3. Zainstaluj Disk Drill na komputerze, nie na karcie SD.
  4. Wybierz kartę SD w aplikacji.
  5. Kliknij Search for lost data.
  6. Uruchom Universal Scan. Od tego bym zaczął przy usuniętych lub sformatowanych kartach.
  7. Poczekaj na zakończenie skanowania, a potem podejrzyj, co zostało znalezione.
  8. Jeśli pliki RAW wyświetlają się poprawnie w podglądzie, uznałbym to za dobry znak.
  9. Odzyskaj pliki na komputer lub inny dysk. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie SD.

Jeśli straciłeś też filmy, spróbowałbym również Advanced Camera Recovery po pierwszym skanowaniu. Widziałem, jak standardowe skany pomijały pliki wideo z aparatu, zwłaszcza gdy były pofragmentowane. Ten dodatkowy przebieg czasem wyciągał rzeczy, które pierwszy pominął.

Jedna rzecz, której ludzie się nie spodziewają: odzyskane pliki RAW często wracają z brzydkimi, ogólnymi nazwami i bez oryginalnego układu folderów. Zdarzało mi się, że foldery zamieniały się w bałagan ponumerowanych plików. Irytujące, tak. Normalne też. Narzędzia do odzyskiwania często odbudowują pliki na podstawie sygnatur zamiast dokładnie przywracać stary system plików.

Nie panikuj też, jeśli pliki NEF nie chcą się otworzyć w domyślnej aplikacji Zdjęcia systemu Windows. Raz tak miałem i pomyślałem, że pliki są uszkodzone. Były w porządku. Obsługa Nikon RAW w Windowsie bywa nierówna. Otwórz je w programie z prawidłową obsługą NEF, zanim uznasz je za uszkodzone.

Zanim zaczniesz skanowanie, sprawdź też inne miejsca. Raz to przeoczyłem i zmarnowałem godzinę. Zajrzyj do:

1. Komputera, jeśli wcześniej importowałeś zdjęcia z wyjazdu.
  2. SnapBridge, jeśli było skonfigurowane.
  3. Każdej chmurowej synchronizacji zdjęć, którą miałeś włączoną.
  4. Dysków zewnętrznych, starych folderów eksportu lub oprogramowania do kopii zapasowych.

Jeśli karta w ogóle się nie pokazuje, ciągle się rozłącza albo wygląda na fizycznie uszkodzoną, zatrzymałbym się na tym. Tak samo, jeśli skanowanie się zaczyna, a karta znika z systemu. Uszkadzająca się karta szybko staje się jeszcze gorsza. W takim momencie bezpieczniejszym wyborem jest profesjonalna usługa odzyskiwania danych.

Więc tak, nadal jest szansa. Usunięte zdjęcia, karty po szybkim formatowaniu, zaginione zdjęcia z wakacji — widziałem, jak wszystkie te trzy przypadki kończyły się lepiej, niż można było się spodziewać. Najważniejsza jest szybkość. Przestań zapisywać cokolwiek na kartę, przeskanuj ją z komputera i odzyskaj wszystko, co znajdziesz, na inny dysk.

Jeśli formatowanie miało miejsce w aparacie, najlepszym rozwiązaniem jest potraktowanie karty jak dowodu. Przesuń przełącznik blokady zapisu na karcie SD, jeśli go ma. Nie zatrzyma to odzyskiwania, ale pomoże zapobiec głupiemu błędowi podczas przenoszenia.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii, przestań używać karty. Trochę jednak nie zgadzam się w jednym punkcie. Nie poświęcałbym dużo czasu na sprawdzanie synchronizacji z chmurą na początku, chyba że wiesz, że SnapBridge było aktywne. Jeśli były to pliki Nikon RAW, większość ludzi i tak nigdy nie miała ich kopii w chmurze, więc pierwszą godzinę poświęciłbym na odzyskiwanie, a nie na poszukiwania.

Kilka rzeczy specyficznych dla Nikona ma znaczenie:

1. Korpusy Nikona często wykonują szybkie formatowanie, a nie pełne czyszczenie.
  2. Pliki NEF są duże, więc częściowe nadpisanie szybko je niszczy.
  3. Karty XQD lub CFexpress często wymagają lepszego czytnika, tanie czytniki częściej zawodzą.
  4. Jeśli aparat używał dwóch slotów, sprawdź drugą kartę, zanim zrobisz cokolwiek innego. Ludzie cały czas to przeoczają.

Mój porządek działania byłby taki:

1. Wyjmij kartę.
  2. Użyj dobrej jakości czytnika.
  3. Najpierw utwórz obraz bajt po bajcie karty, jeśli karta wydaje się niestabilna.
  4. Skanuj obraz, a nie oryginalną kartę.

W tym miejscu warto przyjrzeć się Disk Drill. Wolę najpierw wykonać obraz, ponieważ jeśli karta zacznie zgłaszać błędy odczytu, nadal masz jedno stabilne źródło do pracy. Niektórzy pomijają ten krok. Ja bym tego nie robił.

Spodziewaj się też mieszanych wyników. Skuteczność odzyskiwania JPEG-ów jest często lepsza niż RAW, gdy części karty zostały nadpisane. Jeśli skan znajdzie pliki o właściwym rozmiarze, na przykład 25 MB NEF zamiast dziwnego atrapu 128 KB, twoje szanse rosną.

Jeśli Nikon zapisywał zdjęcia i wideo na tej samej karcie, najpierw odzyskaj zdjęcia. Fragmenty wideo zabierają czas i zaśmiecają wyniki skanowania. Mała wskazówka, ale pomaga.

Dla prostego omówienia ten najlepszy przewodnik po odzyskiwaniu zdjęć z karty SD dla usuniętych i sformatowanych plików opisuje ogólny proces prostym językiem.

Jeśli karta klika, rozłącza się lub pokazuje 0 bajtów, pomiń oprogramowanie i oddaj ją do laboratorium odzyskiwania danych. Samodzielne działania na tym etapie szybko pogarszają sytuację.

Jedną rzecz dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @cacadordeestrelas: nie oceniaj odzyskiwania wyłącznie po nazwach plików. Przy formatowaniu w aparatach Nikon często najpierw usuwana jest struktura katalogów, więc skan może wyglądać chaotycznie, nawet jeśli rzeczywiste dane obrazów nadal tam są. Jeśli widzisz ogólne nazwy plików, ale podglądy się otwierają, to nadal jest sukces.

Nieco nie zgodziłbym się też z grupą mówiącą zawsze najpierw obraz dysku. Tworzenie obrazu jest rozsądne, jeśli karta jest niestabilna, ale jeśli karta jest sprawna, a ty nie jesteś bardzo techniczny, męczenie się z dodatkowymi narzędziami może tylko cię spowolnić. Przy zwykłym przypadkowym formacie aparatu bezpośrednie skanowanie tylko do odczytu zazwyczaj jest w porządku. Po prostu utrzymaj prosty proces i nie komplikuj go niepotrzebnie.

Kolejna rzecz, którą warto sprawdzić na kartach Nikona, to czy aparat był ustawiony na tworzenie mniejszych kopii JPEG obok plików RAW. Ludzie o tym zapominają i szukają tylko plików NEF, przez co pomijają w pełni użyteczne wersje JPEG.

Jeśli chcesz praktyczną opcję programu, Disk Drill jest jednym z lepszych wyborów do odzyskiwania zdjęć z karty SD Nikona, ponieważ radzi sobie z sformatowanymi kartami i zwykle całkiem dobrze rozpoznaje pliki NEF/JPEG. Skupiłbym się na jakości podglądu i rozmiarze plików, a nie na nazwach folderów.

Jeśli też porównujesz narzędzia, warto zajrzeć do tego wątku o najlepszych programach do odzyskiwania danych z kart SD dla usuniętych lub sformatowanych kart pamięci.

Jeszcze jedna nudna, ale ważna uwaga: odzyskuj pliki na komputer, a potem otwórz kilka z nich w faktycznym programie obsługującym Nikona, zanim zaczniesz świętować. Widziałem już sytuacje, gdy ludzie myśleli, że odzyskiwanie się nie powiodło, a to po prostu ich domyślna przeglądarka nie radziła sobie z plikami RAW.

Jeden dodatkowy punkt dotyczący Nikona: sprawdź, czy aparat był ustawiony na zapis do obu slotów jako kopia zapasowa czy z podziałem RAW/JPEG. Widziałem już, jak ludzie panikowali z powodu sformatowanej karty SD, podczas gdy druga karta nadal miała nienaruszone pliki RAW albo towarzyszące JPEG-i. To jest szybsze niż jakakolwiek aplikacja do odzyskiwania.

Trochę polemizowałbym też z zasadą skanuj od razu jako uniwersalną regułą. Jeśli karta zachowuje się choć trochę dziwnie, wolno się montuje, ma problemy z odczytem, znika w Eksploratorze, wtedy ważniejsza jest stabilność niż szybkość. W takim przypadku najpierw wykonaj obraz, jeśli możesz. Jeśli karta jest całkowicie sprawna, wtedy bezpośrednie odzyskiwanie w trybie tylko do odczytu jest w porządku.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to rozsądny wybór dla kart Nikona.

Zalety:

• Dobre wykrywanie NEF/JPEG
  • Prosty proces podglądu
  • Przyzwoicie radzi sobie ze sformatowanymi kartami

Wady:

• Odzyskane nazwy i foldery mogą być bałaganem
  • Pomyślny podgląd nie zawsze oznacza idealny plik
  • Płatny limit odzyskiwania może być irytujący w zależności od wersji

Poza tym nie testuj odzyskanych plików NEF tylko w aplikacji Zdjęcia systemu Windows. Użyj Nikon Studio NX, Lightrooma, Capture One albo czegokolwiek obsługującego RAW, zanim uznasz, że są uszkodzone.

Porady od @cacadordeestrelas, @boswandelaar i @mikeappsreviewer są w większości trafne. Mój dodatek jest po prostu taki: sprawdź działanie dwóch slotów, sprawdź małe pomocnicze pliki JPEG i oceniaj wyniki na podstawie plików, które faktycznie da się otworzyć, a nie na podstawie nazw plików czy struktury folderów. To właśnie tutaj ludzie cały czas błędnie odczytują wyniki odzyskiwania.