Jak mogę odzyskać usunięte pliki na Macu, gdy Kosz jest pusty?

Przypadkowo usunąłem ważne pliki na moim Macu, a teraz Kosz jest pusty, zanim zdążyłem je przywrócić. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu odzyskania usuniętych plików na Macu, czy to za pomocą kopii zapasowych, wbudowanych opcji odzyskiwania, czy niezawodnego oprogramowania do odzyskiwania danych, ponieważ niektóre z tych dokumentów i zdjęć są naprawdę ważne.

Sam kiedyś to zepsułem na własnym Macu, więc rozumiem tę panikę. Opróżnienie Kosza wydaje się ostateczne, ale nie zawsze takie jest. Moment, w którym ludzie tracą szanse, to to, co dzieje się później. Nadal używają Maca, aplikacje dalej zapisują dane, macOS robi swoje, a stare bloki plików są ponownie wykorzystywane. Na Macach opartych na SSD robi się nieciekawie bardzo szybko.

Gdyby to był mój komputer, działałbym w tej kolejności.

1. Najpierw sprawdź Time Machine i iCloud

To najszybsza ścieżka, jeśli zadziała. Bez skanowania, bez zgadywania.

1. Otwórz folder, w którym wcześniej znajdował się brakujący plik.
  2. Wejdź do Time Machine.
  3. Wróć do kopii zapasowej sprzed opróżnienia Kosza.
  4. Przywróć plik.
  5. Następnie zaloguj się do iCloud i sprawdź sekcję Ostatnio usunięte pod kątem plików lub zdjęć.

Jeśli któreś z tych rozwiązań było włączone, możesz mieć to załatwione w kilka minut.

2. Sprawdź migawki APFS

Wielu użytkowników Maca pomija tę opcję. macOS często przechowuje lokalne migawki APFS, nawet gdy Time Machine nie jest w pełni skonfigurowane. Widziałem osoby, które pomijały kopie zapasowe przez miesiące i nadal znajdowały tam coś przydatnego. Otwórz Narzędzie dyskowe, wybierz wolumin danych APFS i sprawdź, czy istnieją migawki sprzed usunięcia. Jeśli tak, twoje brakujące pliki mogą nadal się w niej znajdować.

3. Wypróbuj oprogramowanie do odzyskiwania

Jeśli nie ma kopii zapasowej ani migawki, od razu przeszedłbym do oprogramowania do odzyskiwania. Dla większości osób Disk Drill jest łatwiejszą opcją na Macu. Działa z nowszymi wersjami macOS i systemami Apple Silicon, a cały proces jest dość prosty:

1. Zainstaluj aplikację.
  2. Wybierz dysk, na którym były przechowywane pliki.
  3. Uruchom skanowanie.
  4. Podejrzyj, co zostało znalezione.
  5. Odzyskaj dane na inny dysk, jeśli taki masz.

Istnieją darmowe narzędzia, takie jak PhotoRec. Używałem go kiedyś i tak, znajduje różne rzeczy, ale wyniki są chaotyczne. Nazwy plików często znikają, struktura folderów znika, a przeglądanie rezultatów jest męczące.

Tym, czego ludzie się nie spodziewają, jest TRIM. Dyski SSD używają go do agresywniejszego usuwania skasowanych danych niż stare dyski talerzowe. Dlatego czas ma tu ogromne znaczenie. Jeśli po opróżnieniu Kosza nadal używasz Maca, twoje szanse spadają. Szybko.

Najpierw sprawdziłbym Time Machine i iCloud, potem migawki, a jeśli to nic nie da, od razu uruchomił skanowanie. Widziałem przypadki, w których odzyskiwanie plików działało po opróżnieniu Kosza, głównie wtedy, gdy dana osoba natychmiast przestała używać Maca i najpierw zajęła się odzyskiwaniem, zamiast dalej korzystać z komputera jak zwykle.

Najpierw przestań używać Maca. To ważniejsze niż większość kroków odzyskiwania.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do kolejności, ale dodałbym jedną kontrolę jeszcze przed skanowaniem. Sprawdź kosz na poziomie aplikacji i historię wersji. Wiele plików jest usuwanych wewnątrz aplikacji, a nie znika od razu z dysku. Zdjęcia mają Ostatnio usunięte. Notatki też. Pages, Numbers i Keynote często przechowują starsze wersje. Aplikacje Microsoft 365 czasami mają kopie AutoRecover. Aplikacje Adobe często zostawiają pliki tymczasowe w folderach autosave. Jeśli plik pochodził z jednej aplikacji, otwórz tę aplikację, zanim zrobisz cokolwiek innego.

Następnie przeszukaj ukryte lokalizacje plików tymczasowych i autosave:
~/Library/Containers
~/Library/Application Support
~/Library/Autosave Information
/tmp

Użyj Findera, Przejdź do folderu, a potem wklej te ścieżki. W ten sposób odzyskałem niezapisane dokumenty więcej niż raz. To nudne, ale działa częściej, niż ludziom się wydaje.

Sprawdź też portale internetowe usług chmurowych, a nie tylko lokalne foldery. Dropbox ma Usunięte pliki. Google Drive ma Kosz w wersji webowej. OneDrive ma własny kosz. Jeśli Biurko lub Dokumenty były synchronizowane, plik może nadal tam być, nawet jeśli Finder nic nie pokazuje. Ludzie cały czas to przeoczają.

Jeśli nic z tego nie pomoże, użyj oprogramowania do odzyskiwania danych. Disk Drill to zwykle najczęstszy wybór na Macu, bo podgląd jest przyzwoity, a sortowanie według typu pliku oszczędza czas. Odzyskuj na dysk zewnętrzny, a nie na wewnętrzny dysk Maca. Jeśli brakujące dane dotyczą spraw biznesowych lub prawnych, zatrzymaj się i oddaj to do profesjonalnego laboratorium. Samodzielne próby zmniejszają twoje szanse.

Jeszcze jedna rzecz. Historia Terminala czasami pomaga ustalić, gdzie znajdował się plik:
ls -la
find ~/ -name ‘filename*’

To nie przywróci danych, ale pomoże zawęzić obszar poszukiwań. Warto też sprawdzić ten poradnik wideo dotyczący kroków odzyskiwania plików na Macu: obejrzyj ten poradnik odzyskiwania usuniętych plików na Macu

Jeśli twój Mac ma dysk SSD, szanse szybko maleją. Więc działaj szybko i zapisuj odzyskane pliki w innym miejscu.

Duża rzecz, którą dodałbym do tego, co @mikeappsreviewer i @boswandelaar już omówili: sprawdź, czy plik kiedykolwiek został gdzieś załączony, wyeksportowany albo zduplikowany. Brzmi głupio, ale widziałem, jak „usunięte” pliki nadal siedziały w pobranych załącznikach Maila, załącznikach Wiadomości, zapisach AirDrop, folderze Pobrane albo w specyficznym dla aplikacji folderze Export. Wyszukiwanie w Finderze może pomóc, jeśli przełączysz zakres wyszukiwania na „Ten Mac” i odfiltrujesz według rodzaju pliku + daty modyfikacji.

Jeśli to był dokument, spróbuj tego w Terminalu:

mdfind 'kMDItemFSName == '*filename*'

To korzysta z indeksu Spotlight, więc czasem znajduje ślady nawet wtedy, gdy wyszukiwanie w Finderze zachowuje się dziwnie. Możesz też wyszukiwać według rodzaju:

mdfind 'kMDItemKind == 'PDF'

Jest jedna rzecz, z którą trochę nie zgadzam się w typowych poradach: nie grzeb zbyt dużo na dysku wewnętrznym, jeśli te pliki są naprawdę ważne. Każdy dodatkowy restart, logowanie, karta przeglądarki i uruchomienie aplikacji to więcej aktywności dysku. Jeśli dane są wystarczająco ważne, wyłącz Maka i pracuj z innego Maka albo uruchom system z zewnętrznego nośnika.

Jeśli samodzielne działanie to nadal wybrana droga, Disk Drill to prawdopodobnie najbardziej praktyczny wybór na Maca, bo podgląd wyników oszczędza mnóstwo czasu. Ale jeśli pliki są krytyczne, pomiń etap „pozwól, że wypróbuję pięć losowych aplikacji” i oddaj to profesjonalistom.

Warto też przejrzeć ten wątek o opcjach oprogramowania do odzyskiwania plików z dysku twardego Maca. To w zasadzie przydatna dyskusja o odzyskiwaniu danych z dysku Maca przy użyciu Disk Drill i innych narzędzi, bez masy marketingowego bełkotu.