Czy ktoś może polecić niezawodne oprogramowanie do odzyskiwania danych dla MacBooka?

Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego MacBooka i zbyt późno zdałem sobie sprawę, że nie były one objęte kopią zapasową. Szukam niezawodnego oprogramowania do odzyskiwania danych z MacBooka, które jest bezpieczne w użyciu i ma wysoką skuteczność, ponieważ naprawdę muszę jak najszybciej odzyskać dokumenty służbowe i prywatne zdjęcia.

Moja opinia po wypróbowaniu sterty aplikacji do odzyskiwania danych na Macu

Spędziłem ostatnie kilka lat, testując narzędzia do odzyskiwania danych na Macu na ledwo działających dyskach USB, zawodnych kartach SD, woluminach APFS z uszkodzeniami katalogów oraz na jednym zewnętrznym SSD, który powinienem był wymienić dużo wcześniej. Jeśli miałbym wskazać jeden wybór dla większości osób, nadal skłaniam się ku Disk Drill.

Nie dlatego, że wygrywa we wszystkim. Nie wygrywa. Wracałem do niego, bo całość po prostu dobrze się składała. Wyniki odzyskiwania były solidne, aplikacja nie utrudniała mi pracy i działała na nowszych Macach bez dziwnego zachowania. Wiele programów do odzyskiwania danych na Macu wpada w jedną z dwóch kategorii. Albo są zbyt okrojone, albo zbyt irytujące i techniczne. Ten trafia dokładnie pośrodku, a dla większości osób to najlepsze miejsce.

Gdzie sprawdził się u mnie

Wersja na Maca sprawia wrażenie stworzonej pod macOS, a nie przeniesionej na siłę z Windowsa. Od razu zauważyłem kilka praktycznych rzeczy:

1. Obsługa APFS jest przyzwoita
  2. Wsparcie dla Apple Silicon nie sprawiało mi problemów
  3. Zewnętrzne SSD, karty SD, pamięci USB i woluminy Time Machine były łatwe do przeskanowania
  4. Podgląd plików był przydatny, co oszczędziło mi odzyskiwania śmieci
  5. Zawiera narzędzia do tworzenia kopii zapasowych i obrazów dysków, co ma znaczenie, gdy dysk jest niestabilny

Na jednym uszkodzonym dysku APFS odzyskałem więcej użytecznych plików niż przy pomocy kilku innych aplikacji, które testowałem. To nie był cud. Ale nadal było lepiej.

Części, które moim zdaniem mają największe znaczenie

Jeśli porównujesz narzędzia do odzyskiwania danych, to były rzeczy, na których mi zależało:

1. Jakość odzyskiwania usuniętych plików i danych z sformatowanych dysków
  2. Czy działał podgląd, zanim zacząłem kopiować dane
  3. Czy aplikacja pozwalała mi najpierw utworzyć obraz uszkodzonego dysku
  4. Obsługa formatów multimedialnych, zwłaszcza zdjęć, wideo i plików RAW z aparatów
  5. Jak dużo tarcia dodawał interfejs, gdy i tak byłem już zestresowany

Disk Drill poradził sobie wystarczająco dobrze we wszystkich pięciu punktach. Dlatego ciągle o nim wspominam.

Inne narzędzia do odzyskiwania danych na Macu, które nadal brałbym pod uwagę

Nie powiedziałbym, że to jedyna opcja warta instalacji. To zależy od tego, co poszło nie tak.

PhotoRec

PhotoRec jest darmowy, brzydki i mocniejszy, niż ludzie się spodziewają. Miałem z nim dobre wyniki na kartach SD i przy bardziej chaotycznych uszkodzeniach systemu plików. Kompromis jest jednak bolesny. Zwykle tracisz oryginalne nazwy i układ folderów, więc odzyskane pliki trafiają do jednej wielkiej sterty. Jeśli potem masz przeglądać tysiące obrazów, bardzo szybko robi się to męczące.

iBoysoft Data Recovery

Ten wydawał się łatwiejszy dla początkujących. Obsługa APFS wyglądała dobrze w moich testach, a interfejs nie wymagał zbyt wiele zgadywania. Mój problem dotyczył cen. Model subskrypcyjny szybko staje się irytujący, jeśli potrzebujesz odzyskiwania danych tylko jeden raz.

Data Rescue

Starsze narzędzie, ale wciąż przydatne w niektórych przypadkach. Nie nazwałbym go już moim pierwszym wyborem do instalacji, chociaż widziałem, że radzi sobie całkiem dobrze z dyskami zewnętrznymi i prostszymi przypadkami odzyskiwania, gdy uszkodzenia nie były zbyt poważne.

Część, którą ludzie psują

Największym błędem nie jest wybór programu. Chodzi o to, co dzieje się zaraz po zniknięciu plików.

Przestań używać tego dysku.

Mówię poważnie. Nie zapisuj dalej niczego na nim. Nie przeglądaj go przez godzinę. Nie instaluj na nim narzędzi, jeśli masz dostępny inny dysk. Na SSD TRIM jeszcze to pogarsza. Usunięte dane na nowoczesnych Macach znikają szybko, a kiedy już przepadną, to koniec. Nauczyłem się tego w irytujący sposób.

Co zrobiłbym najpierw

Jeśli twoje pliki są ważne, trzymałbym się takiej kolejności:

1. Zatrzymaj wszelkie zapisy na uszkodzonym dysku
  2. Zainstaluj oprogramowanie do odzyskiwania na innym dysku, jeśli masz taką możliwość
  3. Odzyskuj pliki na inny dysk, nigdy z powrotem na ten sam
  4. Klonuj lub twórz obraz niestabilnych dysków przed wielokrotnym skanowaniem
  5. Pomijaj losowe narzędzia naprawcze aż do zakończenia odzyskiwania

Wiele nieudanych prób odzyskiwania kończy się źle, bo ludzie dalej traktują uszkodzony dysk tak, jakby nic się nie stało. Otwierają pliki, kopiują rzeczy, uruchamiają ponownie komputer, używają fixerów, a potem dziwią się, że skanowanie nic nie znajduje. Widziałem to zbyt wiele razy.

Moja krótka odpowiedź

Gdyby znajomy zapytał mnie o jedną aplikację do odzyskiwania danych na Macu, nie chcąc przy tym wykładu, nadal odesłałbym go do Disk Drill. To najłatwiejsza bezpieczna rekomendacja, jaką mogę dać na podstawie własnych doświadczeń.

Jeśli dobrze znasz narzędzia do odzyskiwania danych albo przypadek jest nietypowy, lepiej mogą pasować PhotoRec, iBoysoft Data Recovery albo Data Rescue. Inny bałagan, inne narzędzie. Zwykle właśnie tak to wygląda.

Jeśli pliki zostały usunięte z wewnętrznego dysku SSD MacBooka, szybkość ma większe znaczenie niż wybór aplikacji. TRIM na dyskach APFS szybko czyści usunięte bloki. Dlatego w jednej kwestii lekko nie zgadzam się z @mikeappsreviewer. Umieściłbym obrazowanie dysku na pierwszym miejscu, jeśli dysk zachowuje się dziwnie, a nie na drugim.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill nadal jest najbezpieczniejszym pierwszym wyborem dla większości osób na macOS. Dobrze radzi sobie z APFS, podgląda pliki i nie zasypuje cię menu. Prostota ma znaczenie, gdy jesteś zestresowany i próbujesz nie pogorszyć sytuacji. Widziałem też, że R-Studio lepiej odzyskuje strukturę folderów w niektórych trudniejszych przypadkach, ale jest mniej przyjazny i łatwiej go źle odczytać, jeśli jesteś w tym nowy.

Moja krótka lista:

1. Disk Drill, najlepszy balans między bezpieczeństwem a łatwością obsługi.
  2. R-Studio, mocniejsze w zaawansowanych przypadkach.
  3. PhotoRec, darmowy, chaotyczny wynik, dużo plików ze zmienionymi nazwami.

Dwie zasady. Zainstaluj oprogramowanie do odzyskiwania na innym dysku. Odzyskuj też na inny dysk. Jeśli nadal używasz MacBooka, twoje szanse szybko maleją.

Jeśli chcesz szybki instruktaż, ten przewodnik wideo po najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych na Maca to przyzwoity punkt wyjścia. Warto go obejrzeć, zanim zaczniesz klikać na oślep i pogorszysz sytuację.

Jeśli zostało to usunięte z wewnętrznego SSD MacBooka, to trochę nie zgodzę się z typową radą „po prostu wypróbuj kilka aplikacji” od @mikeappsreviewer i @boswandelaar. Na nowoczesnych Macach prawdziwa odpowiedź bywa taka: na oprogramowanie może być już za późno przez TRIM. To nie pesymizm, tylko tak działają APFS + SSD.

To powiedziawszy, jeśli pliki zniknęły z zewnętrznego dysku, karty SD, pendrivea, albo usunięcie nastąpiło bardzo niedawno, Disk Drill for Mac to nadal pierwsza rzecz, której bym spróbował. Nie dlatego, że to magia, ale dlatego, że to jedno z bezpieczniejszych narzędzi do odzyskiwania danych na Macu dla zwykłych użytkowników. Funkcja podglądu pomaga i jest mniejsze ryzyko, że w panice klikniesz dziesięć niewłaściwych rzeczy. Jeśli chcesz mieć większą kontrolę, R-Studio jest warte uwagi, ale zdecydowanie nie jest przyjazne dla początkujących. PhotoRec też potrafi zdziałać cuda, ale sortowanie wyników to totalny bałagan.

Moje zdanie:

• Disk Drill = najlepsza pierwsza próba odzyskiwania danych z MacBooka
  • R-Studio = lepsze, jeśli wiesz, co robisz
  • PhotoRec = darmowe, chaotyczne, czasem zaskakująco skuteczne

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają: sprawdź Ostatnio usunięte w Zdjęciach, Notatkach, Plikach i iCloud Drive, zanim zaczniesz cokolwiek skanować. Brzmi oczywiście, ale ludzie cały czas to przeoczają.

Jeśli chcesz więcej opinii od strony Apple, ten wątek jest przydatny: Porady z forum Apple dotyczące odzyskiwania usuniętych plików na Macu.

Poza tym nie instaluj oprogramowania do odzyskiwania na tym samym dysku, który próbujesz uratować. To trochę mija się z celem, szczerze mówiąc.